10 maj 2011

Holkteorin


Ju fler holkar, desto fler fåglar.

Denna holkteori är självklar för ornitologer och för Bo Malmberg som forskat i frågan.

Men teorin om hur viktigt det är att ha många holkar är precis lika giltigt för människor som för fåglar.

Det behövs ju inte mycket fantasi, eller forskning för den delen, för att räkna ut att familjebildningen inte tar sig när man bor i en andrahandsholk eller tvingas häcka i mammas kök.

Bristen på holkar hotar också Sverige som kunskapsnation säger Beatrice Högå, ordförande i Sveriges förenade studentkåren i Metro. Förra året byggdes 125 nya studentbostäder. Och då har jag inte glömt en enda nolla om nu någon tvivlar och tycker att det vore mera sannolikt att det hade byggts åtminstone 12 500 nya studentlägenheter.

Lånetaket drabbar ungdomar med fel föräldrar och fel löner, rapporterade Svt Rapport igår. Se nyhetsinslaget här:Det är klart det är så. Bostadsmarknaden, med betoning på marknad, fungerar givetvis utmärkt för de som kan betala.

Det är slagsmål om varenda bostad, villa liksom bostadsrätt och hyresrätt.

Hyran för en nyproducerad hyresrätt kan omöjligen betalas av så särskilt många. De miljoner som krävs för ett villaköp utesluter de flesta. Kön till visningar av bostadsrätter ringlar sig genom kvarteren på helgerna.

Ingen uttalar sig dock föraktfullt om just de köerna. Annat är det med kön till en hyresrätt. Den förmodas vara resultatet av "hyresreglering" och ska bort genom höjning av priset så att marknaden kan slå igenom.

Höga villapriser, ständigt dyrare bostadsrätter och höga hyror får förstås många att lägga ner drömmen om en egen bostad. Så givetvis blir kön till visningarna av både villor, hyresrätter och bostadsrätter kortare.

Men behov av bostad är det ju lika många som har.

16 kommentarer:

Anonym sa...

"Den förmodas vara resultatet av "hyresreglering" och ska bort genom höjning av priset så att marknaden kan slå igenom."

Jo, men Barbro det fina med detta är ju att marknaden slår igenom och börjar bygga för att tjäna pengar. När marknaden byggt tillräckligt kommer priserna att börja gå ner. Det är liksom det som är tanken.Mvh
Jonas

Anonym sa...

Barbro, kön till visningar av BR har ett annat syfte, nämligen att intresserade skall bjuda över varandra om objektet. Säljare och köpare möts. Alla har samma chans, givet budgetrestriktionen. Kön till hyresrätter är bara en väntelista på att få erbjudande om lägenheten till låg hyra. Dessutom har väntelistan orimligt lång väntetid, säker 20 år för de mest efterfrågade lägenheterna. Det ger kalla kårar av Östeuropa. Rimligare och anständigare är då att den som kan betala mest för den mest efterfrågade hyreslägenheten, får den. Det är bra för omsättningen och det som gynnar omsättningen totalt sett är också det som gynnar de flesta. Tyckte bostadsministern uttalade sig sålunda i Rapport på morgonen, om att öka omsättningen.

I Sverige med störst kvm per invånare, historiskt sett, har inte befolkningstillväxten stimulerats nämnvärt förrän nu, då kvm per invånare sjunker. Holland som har lite kvm per invånare, har inte tappat i befolkningstillväxt över åren. Holkteorin tycks ha sina brister. Känns då mer relevant att myndigförklara hyresgäster och hyresvärdar att träffa de avtal som funkar i den individuella situationen. Bruksvärdessystem har för länge sedan förlorat sin legitimitet.

//Jesper

Anonym sa...

Terje Gunnarsson med anhang har bott och ätit gott på Skepparholmens konferensanläggning i helgen.

Bara en lunch där kostar 219 kronor.
Ett rum där kostar 2500 kr natten.

Detta gott folk är Hyresgästföreningen. Fina förmåner som ska försvaras när kriget mot ombildningarna utkämpas.

Hur många av HGF:s medlemmar smörjer kråset i den prisklassen?

Anonym sa...

Jojo, så kan det kanske vara i detta historiskt avlånga land!
Att när folk med plånbok i hand står i kö för att få en bostad så har den kön ett annat syfte än när människor utan plånbok i hand köar för att få en bostad. Men skälet för att stå i kö är väl i bägge fallen behov av boende?
Jag har svårt att se vad det är som gör det bättre att vara köande för att bli kapitalslav för sitt boende när alternativet är planerad statlig och kommunal bostadsförsörjning?

Hos hönsen ruvas det friskt! Där görs ingen som helst urskiljning mellan äggen. Alla får en god och värmande start på livet. Koncentrationen är total och ruvning kräver lugn och ro. När orken tryter i redet och ruvhönan behöver en liten paus ser de andra hönsen till att hon får det. Den får bara inte bli för lång....då flaxas hon in till jobbet igen!
Det är fantastiskt att se engagemanget för fortlevnaden hos människans äldsta tamdjur!

Söderhöna

Anonym sa...

@Söderhöna

Du har helt rätt. Det är och skall vara skillnad på att köa för att få något som du inte betalar fullt ut själv utan där en del av ditt pris (hyran) subventioneras av andra – mot att köa för att titta på något du har möjlighet att köpa. Avgörandet ligger i hur mycket du är beredd att betala. Behovet av bostad är gemensamt. Där upphör emellertid likheten.

Menar du att det anständiga alternativet till en öppen marknad skulle vara fördelning efter kötid m.m.? Är planerad totalförsörjning från statlig nivå skulle innebära ett civilisatoriskt genombrott? Den bedrövliga situationen som råder idag hänger till stor del ihop med att dagens system på hyresmarknaden inte är självbärande. Det överlever inte utan kraftiga statliga subventioner. Planerad försörjning hör hemma i ett annat system. Närhistorien har visat att det inte är i de demokratiska systemen som den ekonomiska modellen har praktiserats. Det i sin tur har en systematisk förklaring.

Vårt välstånd byggdes av kapitalister. Vore bra om kapitalisterna fick utveckla fritt bland hyresbostäder. Då slipper vi dagens elände.

//Jesper

Anonym sa...

Nu har Terje varit ute och slagit runt för medlemmarnas pengar igen!
Firade HGF den saboterade ombildningen i kvarteret Skottet med dyr mat, dryck och uppehälle månne?

Anonym sa...

Nix vi jobbade med regionstyrelsens arbetsformer och uppdrag.
Mat åt vi men inget starkare än lättöl serverades.
I Hyresgästföreningen har vi en riksomfattande alkoholpolicy som är noll alkohol för medlemmarnas pengar.
Ingen nämnde Skottet.
Vh
Terje

Anonym sa...

Ok, ingen dryck - men dyr mat och exklusivt boende fick medlemmarna betala alltså?
Bara en lunch kostar 219 kr.
Ett rum kostar 2500 kr natten.

Har HGF tappat fotfästet eller har det alltid varit sådana här vidlyftigheter för medlemmarnas pengar?

Anonym sa...

Hoppsan, nu har Terje tagits än en gång med att äta gott och bo flott för medlemmarnas pengar.

Hur känns det Barbro? Kan du stå för en sån livsstil för andras pengar?

farbror Frej sa...

Jesper: "Känns då mer relevant att myndigförklara hyresgäster och hyresvärdar att träffa de avtal som funkar i den individuella situationen."

Som fullt myndig medborgare känns det för min del mest relevant att få min bostadshyra kollektivt förhandlad. Så länge nu organisationsfriheten fortsatt ska få vara en medborgelig grundlagsskyddad rättighet vill säga. Är det OK med dig, Jesper?

Organisering ger styrka. Jag har nämligen ögon i skallen, och kan konstatera att de som tvingas förhandla indeviduellt (om exempelvis andrahandskontrakt) genomgånde gör sämre och dyrare hyresdealar.

Nu tycker du kanske på ditt bakvända vis att de som organiserar sig är egoister. Själv ser jag det som att det bara kan vara till nytta för det övriga näringslivet att hyreskostnaderna (och för all del även bolånekostnaderna) inte tillåts växa sig till en ohanterlig gökunge, som knuffar ut allt annat i boet.

Med en kontrollerad utveckling av boendekostnaderna, så blir ju mer pengar över att spendera till lycka för det övriga näringslivet och samhällsekonomin. Hjulen snurrar lättare och företagen kan nyanställa. När någon enskild sektor därimot i allt för hög grad agerar "gökunge" så leder detta till slut till protester - även från marknadsliberaler:

Läs artikeln "Industrin attackerar el-juntan" (E24)

Anonym sa...

@farbror frej

Jag har inga synpunkter på hur du vill organisera din hyresförhandling per se. Däremot är det ett problem när hyran sätt så pass lågt att det bildas köer till de mest efterfrågade lägenheterna och att de i kön inte kan bjuda sig till en lägenhet. Så löser man normalt andra behov i tillvaron och så får man också ägda bostäder.

Så länge du är innanför systemets murar, åtnjuter du alla fördelar. Samtidigt hålls många utanför. I den meningen är ditt försvar för rådande system självcentrerat. Det är knappast ett bakvänt synsätt, som du påstår. Fri prisbildning är även det en grundläggande princip i den fria världen. Du skjuter över målet när du dels tillskriver mig åsikter kring föreningsrätten, dels påstår att fria prisbildning skulle utgöra ett hot mot föreningsrätten. Så är det givetvis inte.

Hjulen snurrar på rätt bra om fastighetsägarna får mer pengar också. Däremot kan inte många hyresgäster konsumera ett boende som överstiger deras inkomster. Det är rätt. Då får du välja billigare boende längre från centrum eller tränga ihop dig, så att ditt konsumtionsutrymme inte påverkas. Till syvende og sisdt gäller frågan om vissa skall få bo billigt och centralt på andras bekostnad.

//Jesper

Anonym sa...

@jesper
Nej, till syvende och sist handlar det om vilket samhälle vi är villiga att bygga!

Vi har historiskt sett varit villiga och klarat av att bygga ett samhälle som klarat sig mycket bra i internationella undersökninga gällande alla parter och många viktiga parametrar framförallt vad gäller den individuella friheten särskilt jämställdheten. Det kallas för den svenska modellen. Den har skapat fritt tänkande kreativa individer som tillför välstånd för samtliga.

Jag tror att du mycket väl vet att boendet är en förutsättning för att detta sker. Tilltron till din egen förmåga har du definitivt även om den ibland syns oreflekterad.
Då måste jag fråga mig i vems intresse det är som du skriver?

Söderhöna

Bara 10% vill bo i hyresrätt sa...

Anonym sa...
@jesper
Nej, till syvende och sist handlar det om vilket samhälle vi är villiga att bygga!

Vi har historiskt sett varit villiga och klarat av att bygga ett samhälle som klarat sig mycket bra i internationella undersökninga gällande alla parter och många viktiga parametrar framförallt vad gäller den individuella friheten särskilt jämställdheten. Det kallas för den svenska modellen. Den har skapat fritt tänkande kreativa individer som tillför välstånd för samtliga.

Jag tror att du mycket väl vet att boendet är en förutsättning för att detta sker. Tilltron till din egen förmåga har du definitivt även om den ibland syns oreflekterad.
Då måste jag fråga mig i vems intresse det är som du skriver?

Söderhöna

11 maj 2011 10:45
--------

Ok så dä håller du med om att eftersom bara 10% vill bo i Hyresrätt så ska vi reglera beståndet ner till den nivån? Bra - jag håller med.

varför hålla fast vid boendeformer, system och ideer som ingen längre vill ha.

Dags att bygga en boendemarknad på de boendes villkor.

Tyvärr (?) betyder det att HGF roll minimeras... och rumphuggs. I alla fall om man får fråga de boende om vad de vill.

Anonym sa...

@söderhönan m fl

Helt rätt och vilket samhälle vi vill ha hänger ihop med vilka principer som skall gälla i det samhället. Är det ok att bo billigt och centralt på andras bekostnad? Det går att koka ned till principen att var och en betalar för sig och inte ligger andra till last om det inte är absolut nödvändigt. Då gäller det fara för liv etc.

Boendet är en sak och jag har mig veterligen inte argumenterat för att införa storskalig bostadslöshet. Däremot bör boendet följa mer rimliga proportioner, såsom att attraktiva lägen bör bebos av de som kan och vill betala den hyra värdarna vill ha. I gengäld finns det då billigare bostäder i utkanten för den som inte kan betala centrala hyror. En villa i Huddinge kostar mindre än samma typvilla på Djursholm. Det är rimligt. Samma sak är rimligt vad gäller hyreslägenheter.

Den svenska modellen har inte kopierats någonstans, utan snarare avfärdats utomlands. Vi frångår den också successivt här hemma av lätt insedda skäl: den medför inget mervärde. Modellen har inte haft någon större positiv uppmärksamhet de senaste 50 åren utomlands. Dröm gärna om fornstora dar, men modellen har tjänat ut. Hyresmarknaden är ett talande exempel. Vi sitter i den här situationen som få andra länder har, just därför att vi har det system vi har. Modellen är oförmögen att leverera annat än för de som sitter innanför. Skall fler inkluderas krävs statliga subventioner i massor, pengar som vi andra skattebetalare skall stå för så att vissa får fortsätta bo subventionerat på centrala adresser. Det går näppeligen att försvara.

//Jesper

Anonym sa...

@söderhöna igen

I vems intresse jag skriver? Märklig fråga, mitt eget intresse såklart! I mitt personliga och ideella intresse av hur samhället skall se ut. Skriver du i någon annans intresse, månne? Är det därför du ställer den frågan till mig? D v s man skriver bara åsikter som sammanfaller med andras intressen och på andra uttalade eller outtalade uppdrag? Eller är det mina åsikter i sig som får dig att tro att dessa bara hysas av organiserade, ekonomiska intressen? Du har aldrig funderat på vad alla hyresgäster som vill bo centralt i gamla hus tycker om att inte kunna betala sig till den lägenhet de vill ha?

//Jesper

Anonym sa...

@jesper
Det verkar som om du är felinformerad. Det finns ingen princip om att några ska bo "billigt och bra på andras bekostnad". Tvärtom så visar det istället att kommunalt ägande inte är fel för individen.
Marknadens lösningar fördyrar boendet för dem som väljer den lösningen. Men kan knappast sägas utgöra skäl för att döma ut andra system.
Du förespråkar ett system där betalningsförmåga ger förtur till individens val. Det systemet finns redan! För den betalningsstarka individen har det alltid varit möjligt att köpa sig vård, skola och boende.

Idag är det 30 år sedan almstriden avgjordes. Utmärkt tillfälle att köpa sig en fika (eller två)och njuta av almarnas skugga och ett Stockholm som erbjuder olika upplåtelseformer för boendet!Det är så jag vill att stockholm skall vara. Tillgängligt för alla!

Söderhöna