16 september 2012

Fastighetsägarna svarar på mina blogginlägg i Byggindustrin

"DET FINNS UPPENBARLIGEN ingen gräns för Engmans vilja att avsiktligt missförstå; samtliga artiklar har jag undertecknat med "vd, Fastighetsägarna Stockholm" - och ändå fortsätter hon att fråga "i vems namn talar Christer Jansson?"

Ja, i vems namn tror den normalbegåvade läsaren? Kalle Anka, Sabo eller Fastighetsägarna Stockholm?" undrar Christer Jansson i Byggindustrin. (Det går tyvärr inte att länka)

Varför han svarar på mina blogginlägg i Byggindustrin vet jag inte. Byggindustrin läsare kanske inte är intresserade av vad det är han svarar på?

I likhet med de i Christer Janssons ögon normalbegåvade läsarna så har jag inte för en sekund trott att han är språkrör för vare sig Kalle Anka eller SABO.

Jansson klargör nu att han är språkrör för 80 procent av hyresmarknaden i Stockholm.

Då vet vi det alldeles säkert. Alla som är medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm vill att regeringen tar ansvar för:

* att avveckla Hyresgästföreningens i det närmaste absoluta makt över hyresmarknaden.

Detta var en del av den åtgärdslista som språkröret Jansson lanserade på DN sthlmsdebatt.

Stockholm stad som ägare av de tre kommunala bolagen, som numera är medlemmar i den privat fastighetsägarorganisation som Janson är språkrör för, kräver alltså att Fredrik Reinfeldt och hans ministrar ska ingripa för att avveckla hyresgästernas makt.

Vad vill Sten Nordin och styrelserna i Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i så fall att att Jansson ska kräva av Fredrik Reinfeldt?

Riksdagen har ju på förslag från alliansen precis fattat beslut om de lagar som ligger till grund för hyresförhandlingarna. Så det är onekligen en nyhet att Fastighetsägarna i Stockholm nu kräver lagändringar.

Omfattar dessa krav på ett regeringsingripande bara Stockholm eller står också Fastighetsägarna Sverige bakom dessa krav?

Kanske ett svar jag kan få av Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, på torsdag när vi ska debattera på Buisness Arena.

Vill i så fall det socialdemokratiskt styrda kommunala bolaget i Örebro, som också är medlemmar i Fastighetsägarna att Reinfeldt ska ingripa mot Hyresgästföreningen?

Jansson talar ju inte för Kalle Anka eller SABO utan för alla medlemmar alternativt bara fastighetsägarna i Stockholm.

Vilken ny lag ska stiftas eller vilken lag ska ändras så att hyresgästernas makt avvecklas, förlåt minskas? Jansson har underhand meddelat att avveckla betyder minska.

Inte kan det väl vara svårt för en normalbegåvad person att svara på det?

Jansson menar att jag tror mig veta vad fastighetsägarna tycker och jag tror givetvis i likhet med Jansson att många fastighetsägare vill sätta högre hyror än de vi förhandlar fram.

Det finns säkert någon grupp kvar som kan betala ännu högre hyror.

Men redan idag har de allra flesta människor inte en chans att efterfråga en nyproducerad lägenhet. De kostar skjortan. Hur mycket mer än 14-15-16 000 kronor i månaden ska en hyresrätt kosta för att Jansson och de han företräder ska vara nöjda?

Är det verkligen för låga hyror i nyproduktionen som är problemet?

Jag vågar hävda att de allra flesta både politiker och byggare vet att de avgörande bekymren är markkostnaderna, exploateringsavtalen, skatterna, byggmaterialpriserna, planprocesserna och en och annan byggregel.

3 kommentarer:

farbror Frej sa...

Man kan ansöka om ett bolån för att betala sitt ägarboende, men man kan inte motivera en motsvarande låneansökan för att betala sitt hyresboende. Hyran måste alltid betalas via löpande nettoinkomst. En framtidsosäker betalningsförmåga kan därför inte kamoufleras på samma sätt som man under gynnsamma omständigheter kan göra via t.ex. ett 4.65-miljonlån för ett enkelt massproducerat standard-radhus:

http://goo.gl/8cpsk

Detta sätter gränser för hur mycket nybyggnadsliknande hyror som man i praktiken kan klämma ur hyresgästerna i det äldre hyresbeståndet.

Betalningsviljan för boendekostnaden ökar för övrigt markant så länge man intalar sig att återbäring + vinst för ägarbostaden mer eller mindre är kassaskåpssäker, i den händelse att man skulle villa flytta.

Martin Lindvall sa...

Det är skillnad mellan att sända ett debattinlägg till en tidning och att bli citerad i den. Här handlar det om det senare.

Barbro Engman sa...

Men Martin, med den inledning Jansson har och innehållet i resten av artikeln så fnns det nog ingen mer än du som tror att det är en fristående debattartikel.
Har du läst den?