22 september 2012

Tur att vi har politiker och inte bara ekonomer och fastighetsägare

En hyresrätt som kostar exempelvis vårdläraren Lillemor Persson 8 231 att  hyra bör Lillemor betala 16 271 för.
För först när man dubblerat Lillemors hyra så får vi en "väl fungerande hyresmarknad". Detta hävdade Assar Lindbäck i Rapport i fredags.

Det hävdade också Reinhold Lennebo, VD Fastighetsägarna, på Buisness Arena i torsdags.
Det är genom att förändra Lillemors hyra som hyresmarknaden ska fås att bli välfungerande, sa han. Han blandade förstås inte in Lillemor i resonemanget utan höll sig på ett mera teoretiskt plan.

Men han menade att höjningen av Lillemors och alla andras, enligt Lennebo allt för låga hyror, är själva mening med hyressättningen.

Fastighetsägarna skrev i sitt pressmeddelande apropå regeringens budget att varje år som regeringen inte gör en översyn av hyressättningen är ett förlorat år.

Själva förloraren är antar jag fastighetsägarna. För en hyresgäst som får fördubblad hyra är väl knappast någon vinnare, kan man tycka. Men där har jag fel. Enligt Assar Lindbäck och förmodar jag Reinhold Lennebo är de stora vinnarna på fördubblad hyra ungdomar utan bostad. Det var i alla fall vad Ekonomiprofessorn Lindbäck sa i Rapport.

Stefan Attefall sa att de skulle få stora sociala konsekvenser om man införde marknadshyror. Bra, för det är klart att de skulle få.

Det vet ju också Reinhold Lennebo och Assar Lindbäck så man ska inte göra processen kort med de nuvarande hyresgästerna. Den ekonomiska sorteringen  av människor ska få ta sin tid innan den når sin fullbordan.

Vad är det då som kännetecknar en väl fungerande hyresmarknad? Några större krav har man inte.  Den som vill ha en hyresrätt snabbt ska kunna få en sådan. Den logiska konsekvensen av detta blir att de som bor i lägenheterna nu måste flytta.    
Det effektivaste sättet att få bort dessa hindrande hyresgäster är att höja hyran så att de drar.

Enligt den förhärskande teorin bland ekonomer och en del fastighetsägare kommer Lillemors flytt och den högre hyra som fam Eriksson får betala när de flyttar in i  Lillemors fd lägenhet att få fart på  bostadsbyggandet, hyrorna kommer då att sänkas och ungdomar med låga inkomster kommer att få någonstans att bo.

Inte vet jag men det kanske går att få ihop den ekvationen på något grupparbete på Handelshögskolan.

I den svenska debatten är det alltid bättre någon annanstans. Titta på Finland vad de bygger. Ja med statliga subventioner vill säga men det säger  man inte.Regeringen vill ha det finländska byggandet men Gud förbjude att det blir några subventioner till byggandet.

Sådant är förbehållet krogbranschen, villaägarna och andra branscher som bör stimuleras.

I Finland infördes marknadshyror och mängder av lägenheter blev tomma. Hurra hurra utropar Maria Rankka på Handelskammaren. Men någon större lust att prata om vart de som tvingades flytta tog vägen finns inte. Det är ingen faktor som finns med i Handelshögskolans teorimodeller.

Tyskland har seglat upp som en bubblare och är nu ett populärt land att hänvisa till. Relativt låga hyror, en snabb planprocess och en stor hyressektor har de. Det har inte vi. Den hyressektor som ska vara väl fungerande här blir bara mindre. Här satsar vi på att öka hushållens låneskulder och ombildar de få hyresrätter som finns till bostadsätter.

Som politisk förebild kommer nog Berlin att falla från en topposition till ett bottenläge när det står klart för alla att de vill stoppa den pågående sorteringsprocessen genom att införa tak för hyrorna. Sådant oskick blir nåt för EU att bita i det. Jag hoppas ff att Sverige kan hålla fanan högt och har kvar ambitionen att människor ska kunna bo i bostäder med rimliga hyror utan att vi tvingas införa ett system med social housing.

Men läs framförallt vad generelsekreteraren i IUT, den internationella hyresgästorganisationen, Magnus Hammar skriver i Hem & Hyra
Hans avslutande fråga väntar på ett svar.

"Visa mig på ett enda land eller stad i världen där fria marknadshyror skulle ha bidragit till en väl fungerande bostadsmarknad, där bostäder byggts för alla, inkl. medel- och låginkomsthushåll. I vart fall är det inte Norge, och Oslo!"

1 kommentar:

Björn Lindgren sa...

Träffade Lennart Sjöstedt här om dagen, anställd i Västra Sverige. Han visade siffror på att det var fler som flyttade in till Göteborgsområdet, än det fanns bostäder att flytta till... Det bör ju betyda att fler blir trångbodda, det låter som förr i tiden, litet och trångt!

När Lillemors hyra fördubblas, får hon helt enkelt dela med sig av sin lägenhet. Har hon tur har hon studerande barnbarn, som vill flytta in.

Eller är lösningen Finland? Där verkar det ju finnas tomma lägenheter. Fast det är klart, de som flyttade från lägenheterna i Finland, kanske numera bor i Göteborg tillsammans med Lillemor.

Om hyrorna blir högre än i Finland, så kanske finländarna flyttar tillbaka och tar med sig Lillemor. Det är ju bra, för då finns det tomma lägenheter åt Lillemors barnbarn. Hur många studenter får plats i en tvårumslägenhet egentligen?