31 oktober 2012

Tack på förhand, Fredrik Reinfeldt



Hyresgästföreningen samlar namnunderskrifter och tackar på olika sätt Anders Borg på förhand för att han avskaffar hyrskatten. Just nu när vi hållit på i snart två veckor är det 24 091 som skrivit på.

Idag vill jag tacka Fredrik Reinfeldt på förhand för att han sätter stopp för den politik som effektivt placerar unga människor i utanförskap. För det var den som skulle avskaffas inte späs på om jag fattade det hela rätt.

Jag utgår ifrån att Fredrik Reinfeldt läser brevet från Anna Berglund som på ett lysande sätt beskriver hur tillvaron i bostadsbristens Sverige ter sig (även Malin Ullgren skriver om detta i DN här).

Bostadsbristen kryper sig in i skinnet på människor. Det finns tusentals berättelser som Annas om hur det tär på, företrädesvis på unga människor, att ständigt behöva oroa sig för var och hur de ska bo och om de kommer att kunna betala hyran.

Man måste tillhöra innanförskapet för att räknas. I utanförskapet finns de arbetslösa, bostadslösa, sjuka och fattiga och dit vill ingen och dit ska ingen heller säger Reinfeldt.

Ändå jobbar samhället i dess olika skepnader mot att öka unga människors utanförskap.
Unga människor har tillfälliga jobb om de har något jobb. Unga människor bor i andra, tredje, fjärdehand om de inte måste bo kvar hemma. De tvingas tacka nej till jobb och utbildning.

De får ingen bostad för de finns inga, de får ingen bostad för de har tillfälliga jobb och de får ingen bostad för att det inte tjänar tre till fyra gånger hyran, de får ingen bostad för att de har en gammal betalningsanmärkning.

Så inte är det konstigt alls att Annas öppna brev till Bäste herr Reinfeldt fått sådan spridning och uppmärksamhet. Det är en bild av verkligheten som väldigt många känner igen sig i. Helt enkelt.

Bostadsministern Attefall driver hårt att det är just den andrahandsmarknad som får Anna och många att må dåligt som ska öka. Den ska underlättas som det så vackert heter. Fast inte för de som ska bo. De ska betala mer än de gör idag. Underlättandet har fokus på den som hyr ut. De ska tjäna en hacka och den hackan ska betalas av de som hyr.

Detta har väckt ilska. Inte hos alla. Fastighetsägarna hejar på liksom Sverigedemokraterna. Jagvillhabostad.nu som vet vad det är fråga om skriver så här.

Det är Sverigedemokraterna som kommer att avgöra om andrahandsuthyrningen ska bli dyrare och omfatta ännu fler. Fast Sverigedemokraterna har inte fattat att det är ungdomar som är andrahandshyresgäster. På fråga från oss skriver de:

”Det här gynnar ju främst de lite äldre som är tvungna att ta ett arbete, kanske tillfälligt i storstäderna men som har en normal lön. alltså ingen ungdomslön. För att lösa bostadsbristen för en yngre generation som kanske flyttar hemifrån krävs helt andra åtgärder.”

Just precis, det krävs andra åtgärder. Ändå kommer SD att fälla avgörandet och lägga sin röst på Attefall uppenbarligen utan att förstå att det är de unga som bor i andra hand.

Det finns anledning för både Sverigedemokraterna och Attefall och be om en kopia på Annas brev när Reinfeldt läst klart.

6 kommentarer:

Martin Lindvall sa...

Ah, ett klassiskt försök till guilt-by-association för att misskreditera Fastighetsägarna. Varje annan tolkning måste ju utgå från att Barbro plötsligt förlorat sin omvärldskoll och inte känner till alla andra som gärna ser att förslaget genomförs, inklusive den majoritet som tillfrågades i Demoskopundersökningen som Stockholms Handelskammare nyligen lät genomföra.

Ung och bortskämd sa...

Martin Lindvall, hur får jag som ung låginkomsttagare med otrygg anställning det enklare att hyra en lägenhet genom höjda hyror på andrahandsmarknaden? Hur gynnas jag av att bostadsmarknadens insiders får lov att tjäna mer pengar på sitt boende medan jag förväntas betala mer än andra för att bo?

Ung och bortskämd? sa...

Martin Lindvall, hur gynnas jag som ung låginkomsttagare med otrygg anställning (och jag lovar, jag är inte på något vis unik bland dem som behöver bostad mest) av högre hyror på andrahandsmarknaden? Hur gynnas jag av att jag får betala mer än andra för att bo, medan insiders som hyr ut sin lägenhet får ökade vinster från sitt boende?

Barbro Engman sa...

Martin, vore intressant att höra dina kommentarer till "ung och bortskämd"
Det finns förvisso fler än Fastighetsägarna och Sverigedemokraterna som är för förslaget. Det intressanta med SD är att det är de som fäller avgörandet.
Men visst är Handelskammaren för. Det är ju de som gjort den telefonundersökning som regeringens förslag grundar sig på. För det är ju inte precis någon utredning i gammal god stil som ligger till grund för förslagen utan hur människor har svarat på ett antal frågor i telefon under den vecka SKOP ringde upp. Nu är ju varken Handelskammaren eller Timbro ute på andrahandsmarknaden och letar tillfälligt boende.Det är däremot ungdomar. Domen över det här förslaget är därför hård från ungdomsorganisationer och studentorganisationer. Borde räknas som tunga aktörer eller vad säger du Martin? Är det inte också intressant att Hyresgäsföreningen som företräder många ungdomar som fått betala för mycket i andrahandshyra är emot. Nu ska de inte ens få chansen att få sin hyra prövad. varför tycker du att det är så bra Martin? Är det inte också intressant att samtliga bostadsrättsorganisationer är emot? Jag tycker Timbro och Handelskammaren väger lätt vid en sammavägning av de som är för resp emot.
Man hade kanske ev kunnat förvänta sig lite ungdomsperspektiv från Fastighetsägarna men så visade det sig inte vara fallet. Tråkigt

Martin Lindvall sa...

Hej "Ung och bortskämd"!

Jag är övertygad om att det finns många som inte kommer att vilja eller kunna efterfråga de lägenheter som kommer ut på marknaden. Jag är också övertygad om att flera av dessa är unga, en hel del även studerande. För alla dessa erbjuder förslaget som bäst indirekt hjälp genom att korta köerna i någon annan del av marknaden. Där är vi nog överens.

Jag är emellertid lika övertygad om att det finns de som kommer att både vilja och kunna efterfråga lägenheterna - och som i dag saknar möjligheten. Några av dem är unga, några är studenter som kanske delar på en lägenhet, några är projektanställda som bara räknar med att bo i staden/landet 1-2 år, några lämnar en relation och behöver ett nytt ställe att bo tillsvidare osv.

Du är kanske inte hjälpt av att de får en möjlighet de tidigare saknat. Men är det skäl att neka dem möjligheten? Är det skäl att neka dem möjligheten för att någon som hyr ut får sina kostnader för lägenhetsinnehavet täckta?

För dig är det viktigare att produktion av fler bostäder underlättas, att rörligheten på hyresmarknaden stimuleras, att du får möjlighet till en tryggare inkomst osv. Men du behöver inte missgynnas av förslaget.



Martin Lindvall sa...

Ja, hinner väl med några korta till dig också Barbro ... :)

Jadu, telefonundersökningar från opinionsdrivande organisationer som grund för politiska beslut. Visst är det ett problem när de får sådan betydelse. Ta bara siffran 248 000 unga som saknar bostad. Visst finns den överallt? Och visst vore det bra om någon myndighet ville titta närmare på det där i stället för att hänvisa till er hela tiden? Men jag hörde att vi snart skulle få lära oss en ny siffra ... Mer icke-politiserad forskning inom bostadsområdet vore en välgärning och ett krav jag gärna driver tillsammans med dig.

Jag tycker att alla organisationer som deltar i diskussionen är relevanta. Särskilt relevanta blir de om de förmår lyfta sig över de egna medlemmarnas intressen och även beaktar värdet för bostadsmarknaden som helhet. Tyvärr har någon av de organisationer du räknat upp visat sig dels ha problem med att acceptera förslag som inte explicit gynnar deras målgrupp, dels gjort det svårare än nödvändigt för sig genom att deras företrädare är anställda av eller aktiva inom politiska partier med egna agendor här. Jag vet därför inte om de är viktigare än ni och vi här.

Ungdomsperspektiv? Våra medlemmar bygger varje år flera nya hyresrätter, varav flera ger möjligheter för unga att finna en bostad. Vi önskar alla att det kunde vara ännu fler, men det är praktisk handling.