26 december 2013

Sverige ligger i Europa men Europa ligger inte i Sverige


Så var det dags igen. Ännu en professor på DN debatt som skriver om det som numera bytt namn från hyresreglering till hyreskontroll. Namnbytet stod en annan professor för, Assar Lindbeck, som fick skriva två artiklar i rad på DN debatt. Svårslaget rekord.

För inte så länge sedan åkte alla på studieresa till Norge. Där fungerade det ypperligt. Men så försvann Norge som bäst i klassen. Det fanns nästan ingen hyressektor, i Norge har man satsat på ägt
boende i många årtionden, kontrakten var på max 3 år, staten subventionerade byggandet, stora
bekymmer med depositionsavgifter mm

Då dök Finland upp. Titta vad de bygger i Finland. De har avreglerat hyresmarknad och det blev mängder av lediga lägenheter. Attefall hördes prisa i Finland i otaliga media inslag. Men så började man gå på djupet studieresorna vände bort från Oslo till Helsingfors. I Finland har man en stor social housing sektor för marknaden klarar inte att erbjuda bostäder till breda grupper. De har en statlig finansiering av byggandet. Hyrorna drar iväg osv.
Då blev det morsning och goodbye med Finland.

NCC berömde Tyskland i Almedalen och hela Almedalen gick i spinn. Nu blev det Tysklands tur att  ta emot studiebesöken från Sverige. Där gick det lätt som en plätt att få en hyresrätt. Planprocessen var det inga som helst problem med. Tysklands paragraf 34 var lösningen.
Men så kom rapporterna. Paragraf 34 gällde bara i begränsad omfattning. 80 % bor i hyresrätt i Berlin. De hade inte passat på att minska hyressektorn på det sätt som skett i Stockholm. Men alla de tomma lägenheter som fanns vid återföreningen var puts väck och bostadsbristen ett faktum.

 Så i valrörelsen blev frågan om införande av en hyresbroms en het fråga. I Tyskland finns det också social housing och sånt som svenska politiker inte vill ha liksom subventioner till byggande.
Så då föll Tyskland som drömland ihop.

Och idag  är det dags för Bryssel. Eftersom Bryssel är en favorit i repris så kan vi redan idag uppmana till omläsning av vår Brysselrapport.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nationalekonomer, bostadsrättsinnehavare, hyresvärdar och kortsiktigt tänkande bostadslösa. Hur många tror att de kommer att vara 22 år, singel och hett eftertraktade resten av livet. Förr när någon dog gick lägenheten till först i bostadskön. Idag går de till arvingarna till bostadsrättsinnehavaren. Den som är bostadsrättsinnehavare vill gärna hasussa upp priset på marknaden liksom hyresvärdar. Det blir färre och färre som köpt lägenheter i bostadssyfte. Bostadsrätter vilka i stadgarna har spekulationssyfte borde inte ha kommit till. Sådana borde säljas billigt till de som avser att bo permanent i bostadssyfte.

Hyresrätter i form av hotellrätter är ingen fungerande bostadsmarknad heller. Barn och vuxna behöver trivsel och trygghet i boendet. Hyresvärdar som medvetet skapar otrygghet i boendet skall ha låg hyra. Otrygghet är omflyttningar utan fri vilja och att hetsa andra som får blodsmak i munnen av att förstöra för de fattigaste. Fattiga barn skall byta skola ofta och fattiga vuxna skall söka jobb på annnan ort ofta? Det kanske är bättre att upphäva LAS, ROT-avdrag och RUT-avdrag så det blir lite omfördelning i plånböckerna bland befolkningen? Det finns många "tryckare och tyckare" som erhållit gyllene positioner att både rätta tentor felaktigt och ägna sig åt maktmissbruk. Vare sig det är i näringsliv eller i stat, kommun eller organisation.

Vem tror helt enkelt att ungdomar är så dumma att de tror på att marknadskrafterna fixar allt? Att det inte finns någon som kan bjuda över i pris?

Anonym sa...

Ett hett tips kan vara att läsa moderbolagens koncernredovisningar. Där talar marknadskrafterna om att de avser att bereda boende åt de anställda i vissa fastigheter. Stora företag och organisationer tror på fullaste allvar att de har förtur via stadgarna framför hyreskontrakt och vilande bostadsrättsföreningar som är registrerade enligt lag. Det har aldrig varit så låg nivå på hyresmarknadens bostadsaktörer som det är idag.

Anonym sa...

Det är väldigt tröttsamt med företagens hotellverksamhet i bostadshus. Portkoder, rännande, sopsortering, slammer i hiss, okunskap om lyhördhet etc.

Det borde krävas samma strikta regler som för hotellen på stan minst. Ännu högre eftersom det saknas väktare, städpersonal etc.

Företag borde inte få ha mer än högst 1 övernattningslägenhet på högst 20 kvm dvs. storlek hotellrum. Dessutom borde det vara krav på att den ligger på nedre botten och skild med säkerhetsdörrar från åtkomst till övriga bostäder.

Anonym sa...

Men faktum är att alla de bostadsmarknader du nämner Barbro fungerar bättre än i Sverige. Sluta klanka ner och kom med lösningar istället.

Med vänlig hälsning, jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, det är väl inget faktum alls. Långt därifrån. Om det skulle funka bra i alla dessa länder skulle de inte ha så heta debatter om införande av hyresbroms, de stegrande kostnaderna för den subventionerade hyresmarknaden mm
Runt om i Europa förs det en intensiv debatt om hur bostadsmarknaden ska kunna fungera bättre
I Sverige vill framförallt Fastighetsägarna plocka allt som är hyreshöjande men de ratar allt statligt engagemang i byggandet exempelvis som ju är det allra vanligast i andra länder.
Olika saker ingår i hyran i olika länder vilket gör det svårt med jämförelser. Ingen som provat har lyckats hittills.
De olika skattesystemen har en stor påverkan på boendekostnaderna.
Jag har inget emot att man tittar på andra länder men det krävs att man har en seriös ansats.

Anonym sa...

Det är dags att införa statliga och kommunala bostadsbolag igen! Låt stat och kommun bygga och bli hyresvärdar. Bygg mer än vad som behövs. Då slipper danskarna (med all rätt!) bekymra sig om all luft som finns i Svenska fastigheter också. Vill inte marknaden bygga så låt dem slippa. Där det inte finns fast bosatta krävs inte samma hänsyn vid bankande och hamrande. Det borde på byggarbetsplatser kunna projekteras folk inom hela EU. Någon måste ju göra något så vi slipper alla tradiga debatter som aldrig tar slut!!!