Idag skriver Per Gudmundsson, ledarskribent i Svenska Dagbladet, om Arga Snickarens betydelse för väljaropinionen.
”Det kommer att krävas hårt arbete för att vinna valet. Vi andra kan luta oss tillbaks och titta på Arga snickaren.”, skriver han.
Han menar att Arga Snickaren är en entimmes reklaminslag för regeringens ROT avdrag och att detta borde få ROT intresserade väljare att strömma till alliansens valurnor.
Fast han missade att onsdagens avsnitt var ett reklaminslag för att regeringen undantar hyresgäster från ROT avdrag.
I den blogg jag skrev igår kan man kolla på när Anders Borg säger att hyresgästerna är skattemässigt missgynnade.
Detta sker dessutom, om man får tro Per Gudmundsson, i det valvinnande programmet Arga Snickaren.
Vill Anders Borg få några hyresgäströster så borde han göra något åt denna orättvisa.
Nu ska jag dra till Uppsala där vi har förbundsstämma i helgen. Idag kommer Mats Odell dit. Det ska bli intressant att höra om han något ROTstöd/skattefria underhållsfonder till hyresgästerna med sig.
Det skulle ju inte vara helt fel om man får tro Per Gudmundsson.
11 juni 2010
Arga Snickaren och väljarna
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Barbro, jag förstår inte det här med rot-avdrag för hyresgäster. Jag ska alltså få göra avdrag för underhåll som normalt ska vara hyresvärdens ansvar?
Och hyresvärden ska få göra rot-avdrag som inte gynnar mig som hyresgäst (finns ju inte en chans att bruksvärdet omprövas för samtliga lägenheter därför att några kåkar haft lägre kostnader). Och för kostnader som hyresvärden redan idag kan dra av i verksamheten, till skillnad från bostadsrätt och villa.
Jaja, men ni slipper i alla fall våndas över den rödgröna rörans löfte om straffskatt på villaägande.
"Ha kakan och äta den" brukar aldrig funka...
Idag är det så att hyresgäster betalar mer skatt än villaägarna och bostadsrättsinnehavarna. Det är inget som Hyresgästföreningen hittar på, det är vi överens med både kommunernas allmännyttor (Sabo) och Fastighetsägarna om.
ROT kommer som grädde på moset till skatteorättvisan. Hyresgästen själv (med värdens godkännande) kan inte göra förbättringar i sin lägenhet med ROT. Inte heller värden kan använda ROT, för att hålla kostnaden nere för renovering. Alltså hamnar alla renoveringskostnader på hyran.
Hur man slutligen skulle lösa ROT-rättvisan tekniskt, det går att diskutera. Men den viktiga poängen är att det faktiskt blir rättvisa skatter mellan de olika upplåtelseformerna.
mvh
Kenneth Nilsson
Hyresgästföreningen
Kenneth: men hur skulle Hyresgästföreningen kunna förhandla fram andra hyror för att man i vissa fastigheter får lägre kostnader? Det är inget som håller i förhandlingar, eftersom självkostnadsprincipen är avskaffad, och inte håller i Hyresnämnden där man ofta gör skälighetsbedömningar.
Jag är inte helt övertygad om att hyresrätten skulle vara så missgynnad skattemässigt. Möjligtvis vid nybyggnation, då det måste in en hög hyra för att kunna finansiera ett bygge med extremt höga kostnader. Och det är där ni får medhåll från annat håll, än från era bundsförvanter.
Kenneth, det är just detta som är erat problem=
"Hur man slutligen skulle lösa ROT-rättvisan tekniskt, det går att diskutera. Men den viktiga poängen är att det faktiskt blir rättvisa skatter mellan de olika upplåtelseformerna."
Ni får aldrig fram konkreta och genomförbara förslag. Ni bara snackar....
Ta fram ett KONKRET förslag och lägg fram det till Anders Borg och sluta gömma er bakom arga snickaren!
Har du eller HGF ett konkret och genomförbart förslag på hur skattefrågan skulle lösas?
Mvh
Jonas
Hej Ernst. Hur missgynnad hyresrätten är kan man säkert diskutera. I Barbros förra blogginlägg ser du en länk som leder till Anders Borgs kommentar. Han anser således att hyresrätten är missgynnad och Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen likaså.
Här kan du få en länk till en färsk rapport om skatteorättvisan:
http://www.hyresgastforeningen.se/Om_Oss/ladda_hem/rapporter/samhallsfragor/Pages/skattereform-for-hyresratten.aspx
Om en renovering kostar X eller Y kronor får självfallet genomslag på hyran i slutet.
mvh
Kenneth Nilsson
Kenneth: Hur har du tänkt att det ska få genomslag i hyresförhandlingarna? Självkostnadsprincipen är ju avskaffad, man förhandlar inte efter de faktiska kostnaderna utan det handlar om bruksvärdet. Ska då de förmodat sänkta kostnaderna i samband med renoveringar få genomslag i vissa fastigheter som har renoverats under den tid som det råkar finnas ett rot-avdrag? De rödgröna ser det som en tillfällig åtgärd och tänker avskaffa det när arbetslösheten minskar. Med ert förslag skulle alltså hyresgästerna som råkar bo i de aktuella kåkarna få lägre hyreshöjsning jämfört med dem som bor i en fastighet som renoverats utan rot? Det är helt ologiskt och säger emot vad HGF tidigare sagt och går inte att lösa i praktiken. Dessutom skulle det i så fall kräva ändringar om hur Hyresnämnderna resonerar. De gör, enligt Barbro, i 90-95 av fallen skälighetsbedömningar av hyra, vilket över huvud taget inte tar hänsyn till kostnaderna, utan är en bedömning av hyresnivåerna på orten. I resterande fall gör man en direktjämförelse vilket blir väldigt konstigt om man ska ta hänsyn till att en del fastigheter fått rot, andra inte.
Här känns det som om Hyresgästföreningen driver en politisk linje som handlar om någon slags övergripande "orättvisa", en term som är så populär hos vissa. I praktiken visar det sig omöjligt att genomföra. Dessutom har Hyresgästföreningen ändrat sig i frågan. I början handlade det enbart om att det var hyresgästerna som skulle få ta del av rot-avdraget i samband med att de själva tapetserar och målar. Något som istället bör vara hyresvärdens ansvar.
Men jag är fortfarande nyfiken på hur Barbro resonerar i frågan om hur det ska kunna gå att genomföra i praktiken. Har ställt den frågan tidigare här i bloggen men inte fått något svar.
Instämmer, jag vill också veta hur Hyresgästföreningen tänkt sig att hyresgästerna ska få del av ROT. Det är ju ett skatteavdrag man gör på sin personligt inbetalda skatt. Att värdet på bostaden i tillväxtregioner ökar som följd är det marknaden som avgör. Men eftersom vi inte har marknadshyror, och än mindre per varje enskild lägenhet fastställd hyra, är detta omöjligt.
Visst skulle väl staten kunna sänka skatten - exempelvis momsen för fastighetsbolag. Men att kräva ROT för hyresrätt faller på sin egen orimlighet.
Vad man i så fall menar är ROT till fastighetsbolagen - men om de då går med förlust och därmed har begränsad skatteinbetalning, kan man fortfarande göra avdrag på skatt man inte betalat?
Mvh
Magnus
Hej Ernst och Magnus
Väl skrivet!
Nu blir det antagligen inga svar på detta men det är ju ett svar i sig.
mvh
Jonas
Hej på er
I dag besökte Mats Odell Hyresgästföreningens förbundsstämma. Vi kan konstatera att han är positivt inställd, liksom Borg, till skatteneutralitet.
Skattefria underhållsfonder för hyresrätten, låg moms på bostadshyror, för att på så sätt kunna dra av ingående moms samt avvecklad fastighetsskatt för flerbostadshus är skattevarianter han kan tänka sig. Underhållsfonderna är då en "släkting" till idén om att det ska vara skattegynnat att renovera. Den kopplingen gjorde Odell i alla fall.
Antingen så tycker man att det ska vara rättvist mellan upplåtelseformerna, eller så tycker man det inte. Självklart går det att hitta lösningar. Och självfallet får det genomslag på hyran om skattetrycket minskar.
Ni får gärna ringa mig genom växeln för att diskutera vidare hur detaljerna skulle kunna se ut. Titta gärna i länken jag la in här ovan. Där ges en samlad bild över vad som bör göras.
Kenneth Nilsson
Kenneth: så svaret Hyresgästföreningen kan ge när jag frågar om rot-avdraget är att det på något sätt är orättvist men ni kan inte formulera hur det i praktiken ska gynna mig som hyresgäst?
Självklart ska jag inte behöva ringa någon för att kunna få svar på detta. Barbro har bloggat om det här och jag har ställt frågor. Visst är det då rimligt att hon också svarar på detta? Tycker inte du det?
Betyder det jag har läst här ovan att en bostadsrättsförening som beslutar sig för att renovera upp sina hyresgästers lägeneheter får göra ROT-avdrag? Jag såg nämligen en förening somgick ut med att de skulle renovera för 100.000 per lägenhet. Om man då som förening INTE får göra ROT-avdrag då blir det plötsligt mer attraktivt för en entreprenör att renovera för enskilda personer än för föreningar eller tänker jag helt fel??
När hyrorna varje år förhandlas med allmännyttan, gås företagens ekonomi igenom och vilka kostnader de behöver täcka. Där är renoveringar oftast en stor kostnad. Genom lägre kostnader på renoveringar, ger det lägre inkomstbehov, vilket leder till att de kan kräva lägre hyreshöjningar.
I det nya föreslagna systemet ska inte självkostnadsprincipen styra i lika stor utsträckning, men det innebär inte heller att allmännyttan i framtiden kan höja hur mycket som helst om de inte har några utgifter.
Givetvis är det så att fastighetsvärdens utgifter påverkar dess inkomster, med andra ord hyran.
Monica: Hyresgästföreningen arbetar för hyresgäster och inte bostadsrättsinnehavare.
Monica: nej, en bostadsrättförening får inte göra några rot-avdrag.
Henrik: så de hyresgäster som idag bor i en allmännyttig lägenhet och får ta del av rotavdraget i samband med renoveringar skulle alltså få en lägre höjning? Ett rotavdrag som finns under begränsad tid, åtminstone om det blir en rödgrön regering? Så ni ska förhandla om alla existerande badrumsavtal i allmännyttiga fastigheter. Och lyckas med detta hos privata värdar? Och sen ska ni alltså vid prövningar i Hyresnämnden lyckas urskilja jämförelseobjekt som är renoverade under den tid som rotavdrag finns? Och övertyga Hyresnämnderna att vid en skälighetsprövning av hyra att det är en lägre hyra som finns i ett fåtal lägenheter som ska styra hyresnivåerna för resten? Eller har ni inte riktigt tänkt till här?
Jag är fortfarande nyfiken på hur Barbro Engman resonerar och resten av Riksförbundet som driver frågan. Förstår att de har mycket att göra just nu, men intressant att veta hur de tror att det ska fungera.
Ernst: Att införa ROT-avdrag för alla är ett steg för att uppnå skatteneutralitet mellan olika boendeformer. Det finns mer som behöver göras, som sänkt moms och fastighetsskatt på hyresrätter.
Eller tycker du det är rättvist att hyresgäster ska betala högre skatt för sin bostad, jämfört med de som äger sin bostad?
Henric: Titta, en retorisk fråga. Jag har däremot fortfarande inte fått svar på hur Hyresgästföreningen resonerar när det gäller Rot-avdraget. Det är tydligen viktigare att hävda någon slags "rättvisa" och prata om "ojämlikheter" än att förklara hur ni tänker i praktiken.
Ett utökat rot-avdrag gynnar inte mig som hyresgäst. 1. Hyresgästföreningen vill att jag ska få rot-avdrag för att tapetsera - ett underhåll som ska vara hyresvärdens ansvar. 2. Hyresgästföreningen vill att hyresvärden ska få göra rot-avdrag, trots att denne redan drar av sina kostnader. Ett rot-avdrag för hyresvärden hamnar bara i dennes ficka och gynnar över huvud taget inte mig som hyresgäst.
Har fortfarande inte sett någon argumentation mot vad jag säger, och har fortfarande inte fått något svar från Barbro. Tycker du att DET är rätt, Henric?
Jag är inte Barbro, och kan inte svara för henne eller varför hon inte besvarat din fråga. Så det var en onödig fråga att rikta till mig.
I övrigt tycker jag inte det är konstigt att hyresgäster ska få göra rot-avdrag i de fall de behöver renovera. Tro mig, det finns många fall då hyresgäster själva behöver fixa. Kolla in ett par avsnitt av Arga Snickaren, där han besöker just hyresgäster. Det är lätt att säga att det är värdens ansvar, men ofta sker inget eller så lägga de på en rejäl hyreshöjning. Det är många som därför inte har råd.
Det förslag som kommit från regeringshåll angående fastighetsägarna, anser jag låter rimligt. Nämligen att det ska finnas någon form av skattefri underhållsfond, som ska motsvara rot-avdraget för andra boendeformer.
Skicka en kommentar