Det är en sak jag funderat på sedan i fredags.
Då var jag i Västerås för att lära mig mer om tvångsförvaltning av fastigheter.
Fastighetsägare som misskött sig får numera köpa fastigheter utan vidare mankemang. Riksdagen har avskaffat förvärvslagen så nu är det fritt fram även för de med ett uruselt CV.
Vi tyckte inte det var bra, varför ska hyresgäster utsättas för fastighetsägare som missköter sig?
Men regeringen hävdade att det skulle bli bättre. I själva verket skulle det bli lättare att få till en tvångsförvaltning.
Jag minns just det där med att det skulle bli lättare för jag blev intervjuad av Rapport 7 oktober 2009 och hela Rapports inslag byggde på att det nu skulle bli lättare för hyresgästerna att bli av med en dålig värd.
För så stod i regeringens pressmeddelande:
"I syfte att tillvarata hyresgästernas intressen av en god fastighetsförvaltning föreslås i stället att bostadsförvaltningslagen nu ska skärpas.
Förslagen innebär bland annat att det blir lättare att besluta om särskild förvaltning."
I Västerås deltog också en del hyresråd, det är de som ska tillämpa den lag som enligt regeringen gjort det lättare.
Men enligt hyresrådens uppfattning så hade inget hänt. Lättare hade det inte blivit.
Hoppsan. Det vore något att fundera på även för regeringen för någonstans på vägen mellan regeringen och Hyresnämnderna så försvann deras ambitioner med den nya lagen.
Jag kanske är lite petig men för de hyresgäster som bor hos en fastighetsägare som håller sig undan från både förvaltning och elräkningar så betyder det mycket om det blivit lättare eller inte.
Jag har fått ett påpekande i en kommentar om att jag inte ska vara så dyster.
Jag avstår därför från att kommentera de kommunföreträdare som tyckte att det var Hyresgästföreningens uppgift att skriva till politikerna i kommunerna och tala om att politikerna i riksdagen gett de uppdraget att både anmäla hyresvärdar som missköter sig och medverka till att plocka fram en annan förvaltare.
De har redan fått en sådan skrivelse, lagboken.
1 kommentar:
Som privat fastighetsägare så kan ibland mina uppfattningar, tankar & idéer kring utvecklandet av hyresrätten gå stick i stäv med Barbros teser. Rätt eller fel, tiden får utvisa och vara domare i fallet.
När det gäller ämnet oseriösa och dåliga fastighetsägare håller jag dock med till 100 %. Träffat många fastighetsägare som skulle pysslat med allt annat än människor och byggnader. Som seriös fastighetsägare önskar jag mina hyresgäster en behaglig tillvaro i lägenheten dom hyr. Naturligvis ställs det krav på bägge parter men mitt mål är att leverera en bra produkt av hög kvalité som håller långsiktigt. Prissättningen och det omvända förhållandet med dåliga hyresgäster kan vi diskutera en annan gång.
Gällande dåliga fastighetsägare önskar jag en skärpning från Hyresgästföreningens sida. Föreningen har alla möjligheter att förbättra sitt arbete med att tidigare punktmarkera och sätta in åtgärder mot fastighetsägare som inte sköter sig. Kraxet i kråksången är naturligtvis att det är hyresgästerna som måste vilja driva processen. Även fastighetsägarföreningen bör få sig en känga som låter dessa fastighetsägare vara medlemmar i organisationen.
En begäran om tvångsförvaltning är ett trubbigt verktyg. Istället
bör parterna samarbeta i dessa frågor på ett tidigare skede, använda befintligt rättsystem, samköra med Miljöförvaltningar och utnyttja förhandlingstillfällena på ett bättre sätt. Ansök om åtgärdsföreläggande, kombinera med vite och ett inslag i TV4 så händer ganska mycket.
När begreppet tvångsförvaltning kommer på tal så har det gått för långt. Begreppet svärtar ner oss som tycker om våra hus och hyresgäster. Var inte dyster Barbro, det är många fastighetsägare som tycker som jag.
Skicka en kommentar