06 juli 2012

Om det går att bygga beror på om man vill eller inte

"Vi måste bli bättre på att se samhällsproblemen" sa Fredrik Reinfeldt på Ekot i morse. Han borde omedelbart kasta ett öga på den tilltagande bostadsbristen. Hur de kommer sig att han inte sett alla dessa hundratusentals människor som saknar bostad vet inte jag.

Eller så har han sett de men tycker att det inte är något politiker ska hålla på med. Nu står de visserligen i grundlagen att "det åligger det allmänna att trygga rätten till bostad" så nog är det något för det allmänna dvs politiken att gräva ner sig i.

Men när det blir uppenbart att bostadsbristen, de höga nyproduktionshyrorna och de höga ombyggnadshyrorna får konsekvenser för tillväxten och arbetslinjen så kommer kanske Reinfeldt att spana in detta samhällsproblem.

Igår var jag på flera Almedalsseminarium. Om man på de ena inte kan bygga därför att det inte går att räkna hem kalkylerna så går kalkylerna att räkna hem på nästa seminarium.

Om man kan bygga eller inte beror på om man vill eller inte. Det är den viktigaste slutsatsen av alla bostadsseminarier.

I Sigtuna vill man bygga så därför gör man det, sa Anders Johansson (S) kommunalråd. Visst går det att bygga sa ByggVesta också på det seminarium vi anordnade.

På ett annat seminarium sa Ulf Perbo, statsekreterare hos bostadsministern att i hans hemkommun Tyresö så planerar man för bostadsbrist. Man behöver bygga 400 lägenheter om året men bygget 100. Punkt slut.

I en annan kommun törs man inte bygga för då kommer befolkningen att rösta på kommunens missnöjesparti, tror man. I Danderyd har man byggt 600 bostäder på 10 år. Bara för att man inte vill bygga.

Och här står vi på seminarium efter seminarium och diskuterar planprocessen som säkert kan bli bättre eller de kommunala särkraven som säkert är ett hinder. Men vad spelar det för roll om kommunerna inte vill bygga eller när man slutar bygga för att priserna är på väg ner.

Det spelar säkert roll för de som vill men vad gör vi med de som sitter på läktaren och kollar in hur bostadsköerna växer?

Idag ska jag panelsamtala på nya seminarier och där kommer alla att säga att bostadsbristen hotar tillväxten, men jag tror att Reinfeldt har lämnat ön.

Inga kommentarer: