16 juli 2013

Surmulen ledarskribent på DNHåkan Boström är en smula surmulen idag.
Han gillar inte riktigt att " det omaka paret Attefall och Engman" gör sina stämmor hörda på debattsidan i Aftonbladet.
Enligt honom har vi inget att yvas över och bör väl därför avhålla oss från att ge oss in i debatten eller hur han nu menar.
"Bostadsfrågan är på väg att segla upp på den politiska agendan" skriver Boström mycket riktigt. Men bostadsfrågan tar sig ju inte in på en enda agenda om ingen lyfter upp den eller?
Sedan hemfaller han åt en vanlig klyscha.

"Hyresgästföreningen har prioriterat sina mer privilegierade medlemmars intressen, det vill säga dem som haft turen att få en hyresrätt med låg hyra i ett attraktivt läge".

Bor det några hyresgäster med låga hyror i attraktiva lägen?

Det finns 3 miljoner hyresgäster och hundratusentals som vill bli hyresgäster. Vi förhandlar hyror för de som betalar hyra. En mycket ringa andel av dessa har en adress i Stockholms innerstad. De brukar klaga över de hyreshöjningar som ständigt drabbar de.

Ändå är allt deras fel. Ingenstans i Sverige går det att bygga hus om inte hyrorna höjs i de gamla stenhusen i Stockholms innerstad. Där bor de bara en massa insiders som hindrar alla outsiders från att bli insiders. Hyresgästföreningen försvarar de privilegierade istället för att förhandla upp deras hyror så att de inser att de borde flytta på sig och lämna plats för andra.

För det är enligt Maria Ludvigsson på SvD riktigt uselt av oss att försvara insiders. Men insiders är väl sådana som har en bostad. Vad är det för fel med att jobba för deras trygghet och möjligheter att bo kvar i sina hem?

I 15 år har Hyresgästföreningen tagit fram rapporter om unga vuxnas boende eller snarare brist på boende. Vi har drivit den ena kampanjen efter den andra för att det ska byggas bostäder. Någon måste ju jobba för alla outsiders.
Det är inte hyrornas fel att det inte byggs. Därom blir alltfler överens. Det var därför det var så roligt i Almedalen i år.

Inga kommentarer: