23 oktober 2013

Inte kan det väl ha blivit fullständigt omöjligt att bygga bostäder i Sverige?Ibland undrar man om det verkligen kan vara stört omöjligt att bygga bostäder i det högteknologiska landet Sverige. Har vi gått in i väggen, drabbats av utmattningssyndrom, handlingsförlamning eller vad beror denna uppgivenhet på? Alla från vänster till höger i politiken, näringslivet, börsanalytiker, riksbanken och alla andra som är berörda är helt överens. Och alla som desperat letar bostad känner det in på bara skinnet. Det är bostadsbrist, den hotar tillväxten, den leder till allt högre låneskulder, det bostadsbubblar kanske och människor kan inte flytta till de jobb som finns eller hoppa på den utbildning de fick chans till. För att inte prata om trångboddhet, otrygghet och allt annat som följer i bostadsbristens spår.

Att bygga bort bostadsbristen kommer att kräva en enorm kraftansträngning av hela samhället skriver Ingvar Carlsson och Gabriel Wikström idag på SvD. Och de har förstås helt rätt. De känner igen bostadsbristen, åtminstone Ingvar Carlsson som har ett förflutet som bostadsminister. Jo, det fanns en sådan tid när vi hade bostadsdepartement och bostadsministrar.  På 60-talet brände det till i de politiska korridorerna när Tage Erlander gick bet på att svara på vad de bostadslösa ungdomarna skulle ta vägen. Sedan byggdes det 1 miljon bostäder. Men för Guds skull människa, inte ska vi väl ha ett nytt miljonprogram kommer nu en del att utropa. Nä, det kanske vi inte ska ha men vi behöver bygga bostäder och ha engagerade politiker. Nu står vi bara och trampar luft och kippar efter andan.

Vilket parti kommer att kunna svara alla ungdomar som är på desperat jakt efter en bostad på frågan; "var ska jag bo då hade ni tänkt?".
Obs, det går inte att kopiera Erlander och svara att man får ställa sig i kö. Det finns inga köer längre på de flesta ställen. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att vi har på tok för många villa-boende politiker som har blivit politiker för att göra ”karriär” och bana vägen för att hitta sina platser i bolagsstyrelser och kommande uppdrag med saftiga arvoden! De som har flyttat raka vägen från föräldrarnas villor till egna bostadsrätter eller villor. De som har aldrig behövt att köa tillsammans med 2857 andra sökande på en tvåa i Majorna för 5679 kr/månad!!! De som aldrig behövt stå i kö på boplats.se i 20 månader; utan det räckt med att pappa lyfte på luren och ringde till en han kände och vips till helgen kunde de flytta till en fin lya!!!

Det behövs nytt blod i politik med flera hyresgäst-boende, mindre arroganta, mer folkliga och ”äkta” politiker som vill bli politiker för att det tror på demokrati och för att de vill göra förändringar och förbättringar för samhället och inte för sina egna plånböcker!!!

Dags att rösta på en som är som du och jag, som tänker på dig och mig och bryr sig om dig och mig och barn och sjuka och äldre!

Anonym sa...

Skriver anoonym men inget stötande.

Man har identifierat ett behov av 40k+ boenden/år.....
2012 byggdes 26k
Är birsten på undevisning i skolorna så stor eller vad är det?

Naturligtvis så skall staten som har långsiktigt kapital göra detta om andra aktörer "spelar ett spel" rörande detta...hur lång tid kan det ta från att man har en bristsituation tills det finns nya bostäder tillgängliga.....2-3 år....men bostadsbristen har ju funnits i cirka 10år nu så varför har inte denna regering startat ett byggande innan problemen blir riktigt akuta och man börjar försöka hitta "nödlösningar"? Planering verkar inte vara på agendan och det är klart ju mer planering desto mindre nöd och katastroflösningar och desto mer ekonomiskt blir bostadsbyggandet.....Man vurmar för miöjön och satsar tid och pengar på alternativa engergikällor...MEN en så viktig sak som bostäder negligeras dvs det finns en "hidden agenda" s.k. "rävspel" i detta....men varför driver inte vår eminenta press ännu hårdare.....är pressen del i den "dolda plan" fram till en krissituation som finns.......nu blir det lite elakt så håll i er: ett boende borde kosta 1-2miljoner(villor av enklare slag finns i det häradet liksom lägenheter med bättre standard än miljonprogrammet)40.000 årligen en investering på 40Miljarder årligen....fördelat på 40 år blir det 1Miljard/år typ.....eller den magiska siffran 10Miljarder/år i åkad kostnad....4års full betalning eller ja vad? (10Miljarder kan vara den årliga kostnadsökningen som vår just nu pågående invandring skapar) SÅ varför snåla på bostadsbyggande?