14 november 2013

En annan rapport från Boverket

Boverket är ju på tapeten genom gårdagens rapport, som i en ledare av Expressen betraktas som en bomb.

Expressen anser att Hyresgästföreningen inte ska hålla på att lägga sig i debatten om hyresrätten.
Eller jo, vi får nog säga vad hyresgästerna har på hjärtat men gör vi det så bör alla sluta lyssna.

För vi är nämligen boven i bostadsbristsdramat.

Fast inte är det väl särskilt märkligt kan man tycka att hyresgästerna och den organisation som de valt att organisera sig har en åsikt, är med i debatten och pratar om hur de vill bo.

Så här stod det att läsa i en annan rapport från samma boverk som levererade gårdagens "bomb":

"Trots en allt bättre ekonomisk situation, skattereformer och avregleringen av den privata hyresmarknaden har inte nyproduktionen av privata hyresrätter ökat nämnvärt i Helsingforsregionen under de senaste 20 åren."
- Boverkets Analys av bostadsbyggandet i Norden, 2011, sid 33.

Där pratar man konsekvenser av marknadshyror, till skillnad från igår.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är självklart att Hyresgästföreningen ska ha en röst när det gäller oss hyresgäster. Jag tror att man behöver vidga bilden för att se vad det egentligen handlar om.

De senste tio år har skattepolitiken i hög grad riktat in sig på att hålla den välbeställda medelklassen på gott humör. Den som äger sin bostad eller köper ett klubbmedlemsskap i en bostadsrättsförening har gynnats på de egendomslösas bekostnad.
Jobbskatteavdrag, avskaffande av fastighetsskatten, generösa lånevillkor, amorteringsfrihet och låga krisräntor är några exempel som gjort denna medelklass allt "rikare". Ytterligare exempel är införandet av skattesubventionerade tjänster inom ROT och RUT som endast kan utnyttjas av ovanstående grupper. Det har bl a resulterat i att vi idag har en uppblåst bostadsbubbla, eftersom det nästan är gratis att låna flera miljoner till fina villan eller bostadsrätten.

Samtidigt vet vi att många äldre som köpte villan för många år sedan idag sitter med redan betalda hus och lägenheter och aldrig skulle komma på den idiotiska tanken att bidra till rörligheten på bostadsmarknaden. De sitter självklart kvar i huset på 300 kvadrat fast det endast är en eller två som bor i kåken.

Efter alla ombildningar av tidigare hyresrätter är denna upplåtelseform idag en utrotningshotad art.

Mot den bakgrunden är det helt logiskt att det är just människor i hyresrätter som ska få sina hyror att rusa i höjden. En marknadsanpassning kommer att innebära att alla hyror stiger, fast vissa kommer att stiga mer än andra.

Vi vet också att det i allmänhet är människor som inte tillhör den välbärgade medelklassen som bor i hyresrätter. I dagens politiska klimat är det skottpengar på dessa människor. Till och med Magdalena Andersson (s) har ju hävdat att deras politik måste gillas av radhusägarna i Nacka.

All politik går idag ut på att hålla den välbärgade medelklassen på gott humör. Det är till den klassen som förmögenheterna ska överföras och generösa skattesubventioner ges.

Att tvinga hyresgäster ut på gatan får denna klass att må gott och ligger helt i linje med amerikaniseringen av det svenska samhället. Boverket har fullföljt sitt uppdrag att blåsa ny luft under vingarna på denna orättfärdiga politik.

Rafael Ospino sa...

För att travestera George Clemenceau "krig är för viktigt för att överlåta till militärer" brukar jag säga att samhällsbyggnad är för viktigt för att överlåta till ekonomer. De tenderar se världen som ett kalkylark, där man kan rätta till ett fel i slutraden genom att ändra en enskild parameter i kalkylen.
Denna enögda syn på tillvaron gör att de som regel totalt missar att förutse de dynamiska effekterna av sina rekommenderade åtgärder!

Och varför Boverket får för sig att skriva en partisk debattinlaga som de själva konstaterar är dödfödd är lika märkligt som när SBABs chefsekonom Tor Borg i somras gick ut i ett upprop för att avskaffa "hyresregleringen".
Jo, jag vet att Boverket hade ett utredningsuppdrag, men hade regeringen även beställt resultaten?
Vad hände med de oväldiga statstjänstemännen?
När blev de politiker och lobbyister?
FÅR de ens vara det i tjänsteutövningen?

De flesta utvecklade länder har någon form av hyresreglering. Så icke Sverige, trots att många välbetalda individer i branschen hävdar motsatsen.
Att i Sverige hyror förhandlas av ombud för fastighetsägarna och ombud för hyresgästerna - är väl egentligen bara bostadsmarknadens version av den svenska modellen?
Och faktum är att till och med i frihetens hemvist på jorden, USA, är reglerade hyror vanligt. I New York, exempelvis, är hela 70 % av hyresbostäderna antingen "rent controlled" eller "rent stabilized".

Anonym sa...

"Åsiktspolis Engman" och "censur".
Det är ord som Expressen använder om Hyresgästföreningen och dess ordförande.
Det är mycket talande.

//Greger