30 december 2013

Det är inte hyrans fel




Idag skriver Sven Bergenstråhle i HD. Utmärkt artikel om bland annat konsekvenserna av avreglering i andra länder

Läs den så blir debatten lite mera nyanserad.


För ingen av de som förespråkar avreglering, omreglering, modernisering eller hur de nu benämner sina " vi måste ha mera marknadsförslag" kan visa upp något exempel där det fungerar som det var tänkt.
Det är också intressant att ingen säger sig vilja ha marknadshyror. 

Absolut inte vi , säger Fastighetsägarna kom inte med sådanabeskyllningar.
Vi vill omreglera.

Alla, precis alla, vet att ett införande av marknadshyror skulle slå oerhört hårt mot hyresgästerna. 
Därför måste man ha en omfattande statlig reglering av hyrorna för att mildra effekterna.
Vilket Fastighetsägarna föreslår i sitt onregleringsförslag.

Snart är det bara Hyresgästföreningen som bekämpar införandet av hyresreglering.

Och de politiska partierna förstås som också står bakom den svenska förhandlingsmodellen.
Med undantag för Centerpartiet måste man tyvärr lägga till.


13 kommentarer:

Anonym sa...

Inget nytt under solen där...

Han konstaterar att det är dyrare att br än hr - ändå är det ju det folk vill ha.

Hellre parkettgolv än sliten linoliummatta.

Bo rätt, bo i bostadsrätt.

/Sven-Göran

Barbro Engman sa...

Va kul att du hänger med i den internationella forskningen Sven -Göran. Men jag tror att många andra tycker att Svens artikel innehåller en del nytt.

Jag tycker också att det är kul att du hittat en borndeform som du gillar. Men det räcker tydligen inte, det ger dig ingen ro. Titt som tätt läser du min hyresgästblogg och ser som din uppgift att hacka på både hyresrätten och Hyresgästföreningen.

Risken du tar när du rackar ner på hyresrätten är att vi som gillar den boendeformen och som faktiskt bor i en hyresrätt inte känner igen oss. Det rör sig ändå om 3miljoner.

Angelica sa...

Vi som inte har råd att äga vårt hem då Sven-Göran? Unga, pensionärer, låginkomsttagare, arbetslösa, utförsäkrade, sjukskrivna. Vi har överhuvudtaget inte möjlighet att välja mellan det där parkettgolvet eller den slitna linoleummattan. Vi får nöja oss med de lägenheter vi har råd med. Om vi överhuvudtaget får ett förstahandskontrakt. Utgå inte ifrån att alla har samma möjligheter och preferenser som du har. Det ska finnas både bostadsrätter och hyresrätter men det som behövs just nu är fler billiga hyresrätter.

farbror Frej sa...

Sven-Göran: "Han konstaterar att det är dyrare att br än hr - ändå är det ju det folk vill ha."

Folk tar fortsatta bovärdeökningar för naturlagsgivna och planerar utifrån det. Men allt bygger på ett bubbeltänk, där det antas att man alltid blir utbailad av faktorer som man i praktiken saknar personlig kontroll över. Låt oss ta ett numera ombildat anonymt exempel om 25 lägenheter i Stockholm, som jag tidigare bodde i som hyresgäst. Ekonomisk plan vid ombildning 2009:

Intäkter från BR-boende: +693K
Intäkter från lokal: +87K
Totalt: +780K

Utgifter ränta: -320K (!)
Driftkostnader: -387K
Underhållsfond: -38K (takrenovering om 15+ år? Nytt lånebehov!)
Fastighetskatt: -35K
Amorteringsplan 2009-2013 och framåt: 0kr (!)
Totalt: -780K

- Det antogs att en majoritet Ja-röstande skulle bo kvar, men i december 2013 bor endast sex (6) kvar - resten är nyinflyttade med (får man förmoda) långt mer betungande privata bolån än de sex som fortfarande valt att bo kvar.

- Det antogs att samtliga ombildade, men resultatet blev 22/25 och minst 1 hyresgäst bor fortfarande kvar 2013.

- Det antogs/antas att man alltid kommer att hitta en kund som vill hyra lokalen.

Vad vi VET är att folks framtida pensionsinkomst-förväntningar går stick i stäv med att amortera 0kr på såväl det gemensamma fastighetslånet som det egna privata bolånet.

En jämförelse med den i framtiden pensionerade hyresgästen kan kanske här vara på sin plats. Antingen internköa till en mindre billigare lägenhet hos den befintliga hyresvärden, eller flytta till en landsända där hyresbristen är mer överkomlig. Det sistnämnda är kanske inte förstahandsvalet - men valmöjligheten känns realistisk, särskilt för alla oss inflyttade som inte är infödda i Stockholm.

Anonym sa...

Hallå!!!
Vad för många glömmer eller inte förstår är att de flesta människor är rationella. Det vill säga att de väljer bland annat boende efter preferenser och vad de har råd med.
När man ombildat och fått sig en hacka har man plötsligt möjlighet att flytta till det där radhuset man dömt om. Då gör man självklart det och någon annan som har större preferensen/möjligheter för lägenheten köper deras lägenhet.
Fler blir nöjda. Utom Barbro och Hyresgästföreningen förstås.

Hälsningar
Sven

farbror Frej sa...

Barbro: "Snart är det bara Hyresgästföreningen som bekämpar införandet av hyresreglering."

Debatten blir lätt lite rörigt när Bergenstråhle samtidigt skriver om vådorna av en "avreglerad" hyresmarknad - och Rolnik fyller på med värdet av en "välreglerad" hyresmarknad.

HGF å sin sida bör fortsätta att konsekvent tala och skriva om hyresgästens rätt att organisera sig och förhandla sina krav kollektivt istället. För det är just detta saken ytterst gäller - inte om hyror och andra villkor ska vara "välreglerade" (statligt överreglerade?), eller inte. Val av termer är inte likgiltigt - det blir lätt en källa till (ofta medvetna) slagträn i debatten.

Annars är artikel tankeväckande - i vart fall för de som nu vill låta sig väckas. Vad har bloggens belackare att säga om nedanstående?

Bergenstråhle: "[Rapporten] visar att där hyresmarknaden [i elva olika västeuropeiska länder] avreglerats har den privata hyressektorn tvärtom minskat eller möjligen behållit sin storlek." [...] "I Norge [har] andelen boende med hyresrätt minskat mellan åren 2001 och 2011 enligt officiell statistik."

farbror Frej sa...

Sven: "Vad för många glömmer eller inte förstår är att de flesta människor är rationella."

Naturligtvis agerar människor rationellt - problemet är att denna rationalitet ofta byggs ovanpå en massa (ofta omedvetna) antaganden. Så att enbart hänvisa till rationaliteten garanterar ingalunda än god utgång, vare sig för den enskilde eller för samhället.

Sven: "Då gör man självklart det och någon annan som har större preferensen/möjligheter för lägenheten köper deras lägenhet."

Om du med "större preferens/möjlighet" avser köpare med högre inkomst/starkare privatekonomi, så är det en ekonomisk-demografisk omöjlighet totalt sett. De med starka privatekonomier är per definition alltid färre till antalet än de med svaga/låneberoende ekonomier.

Vad som i praktiken sker är bara att avståndet mellan inkomster och skuldsättningar stadigt ökar. Och därmed även risken.

Anonym sa...

Det kan vara så att domstolarna sett ett och annat på senare år som inte ens Hyresgästföreningen kunnat dröma försiggick. Då kan det vara så att de finner att de inte längre kan ställa upp på tidigare yttranden som gjorts i motiv etc. Det kanske även är så att Fastighetsägarna är skyldiga en och annan skriftlig ursäkt och en och annan hyresvärd skyldig en och annan böteslapp.

Anonym sa...

Gott Nytt År, Barbro! Tack för att du startat denna blogg som visserliggen har en profil av ditt organisationsskapande men även ger utrymme för utanförskap och debatt.

Anonym sa...

I mitt pensionskuvert har 25:- blivit ca 60:- i form av inflationskompensation mellan 1983 och 2013. I hyresvärdens plånbok har kvadratmeterökningen på 25:- blivit till ca 88:-. Min köpkraft är således kompenserad med 2.4 procentenheter medans hyresvärdens är kompenserad med 3.5 procentenheter. Lägg därtill att pensionsutbetalningen är lägre än lönebetalningen och mina räkningar höjts i samma utsträckning som andras. Bara det att pensionärer inte kan kräva mer.

Det vore bättre om hyresvärdar sökte bostadsbidrag "typ fastighetsbidrag per hus" och hyresgästföreningen förhandlade mer som verkligheten är för folk som bor. Dessutom skulle Försäkringskassan få mindre administrationskostanader.

På så sätt har Sven-Göran en poäng med bostadsrätter. Det är när förhandlingarna om hyran avviker så mycket att det krävs bostadsbidrag för att jämna ut och det inte är idé att pensionsspara.

Ingrid Be sa...

Inte för att det är viktigt, Sven-Göran, men det är faktiskt inte ovanligt med parkettgolv i hyresrätter.

farbror Frej sa...

Ingrid Be: "..men det är faktiskt inte ovanligt med parkettgolv i hyresrätter"

Gillar man hyresrätten så balanserar man på slak lina mellan stereotypa schabloner - särskilt på Stockholms överspända bostadsmarknad.

Själv flyttade jag från en sliten numera ombildad hyresfastighet till en liten betydligt fräschare hyresrätt med parkett, helkaklad toa, nymålat och nytapetserat och med T-bana och mataffär mindre än 100 meter från ytterdörren.

Och illa kvickt etiketteras man om, från en "hyresmupp" att skratta åt, till en som inte vill flytta på sig; en som "kramar kontraktet som guld"; en som "snor små hyresrätter från de unga" o.s.v.

Anonym sa...

När jag räknat ovan så menar jag såklart Garantipensionen.

http://www.pensionsmyndigheten.se/GarantipensionGerGrundtrygghet.html

Man kan inte räkna på sådant som inte alla människor är garanterade dvs. man kan inte anta att människor får aktievinster eller spekulera i att fastighetsägarens fastighet är värd X miljarder osv.

Jag bryr mig om fattigpensionären. Fick fattigpensionären 3284:- i garantipension 1983 så hoppas jag att han minst får 7881:- år 2013. Däremot tror jag inte han får 11494:- som hyresvärden tillskansat sig.

Ett antagande är att alla som lyder under socialförsäkringarna haft lika krasslig utveckling oavsett om de är sjukpensionärer, studenter eller pensionärer.

Snälla, tänk på dessa när ni fortsätter förhandla.