02 januari 2014

Efterlyses, fler hem för unga vuxna


Bostadsmarknadens Pisa rapport skulle man också kunna kalla den. Vår senaste Mambo rapport alltså.
Sedan 1997 har vi tagit reda på hur unga vuxna har det med bostad. De har det inget vidare. 
Det blir bara värre och värre skulle man kunna ha som rubrik på den senaste rapporten.

Nästan 300 000 unga vuxna saknar en egen bostad. 

Lyssna här på inslaget i SR idag.

I år är det valår. 
Hjälp till allt vad du kan för att få upp bristen på bostäder på den sk politiska dagordningen.
För finns den inte där då finns den inte hur tröstlöst det än kan kännas för de som måste bo kvar hemma i vuxen ålder.

26 kommentarer:

Robert Ciabatti sa...

Tack för upplysningen. Jaså det är så illa.

Anonym sa...

På södermalm och på Kungsholmen i Stockholm kämpar Hyresgästföreningen för att stoppa byggen av nya hyresrätter?
Hur i hela friden tänker ni??
Det är pinsamt, Engman.

//Kalle

Birgitta sa...

Ja, hur kan HGF motarbeta nya hyresrätter och samtidigt klaga över att det är för få?!
På Kungsholmen var den lokala ordföranden mer än lovligt arg när politikerna beslutade om nya hyresrätter.
"Det ska förfölja politikerna", sa han i ett uttalande om byggbeslutet.
Hyresgästföreningen framstår som en säga nej-förening.

Anonym sa...

Jag skall i ärlighetens namn säga att jag inte skulle önska min värsta ovän att bo i hyresrätt. Att ha fel personer på fel plats med dessa lagar är förenat med livsfara. Aldrig borde någon behöva bo i hyresrätt bara för att de saknar pengar.

Idag skriver man om att det behövs krafttag både med skuldsättning och byggande.

http://ekonomi.se.msn.com/ingves-kr%C3%A4ver-bred-bostadskommission

Tyvärr är inte hyresrätter någon lösning. Det finns inte upprättelse nog för vad en hyresvärd kan ställa till med. Så tyvärr krävs det alternativ såsom billiga ägarbostäder också som alla har råd att köpa och alla kommer ha råd att betala hyra för. Inflationsutvecklingen har inte varit gynnsam för fler än fastighetsägare.

Anonym sa...

Du anonym, du verkar misstro hela din omgivning. Inte mycket glädje där heller...
Kom till det förlovade landet i Brf Ånghästen istället. Där dansar och ler vi, det kan förhoppningsvis smitta av sig till dig också!

Anonym sa...

Inte en rövare att det kommer att byggas tillräckligt med bostäder på en mer än överkomlig framtid. Byggherrar, fastighetsägare och andra som har ägande och intressen i hyresbostäder, tjänar ju "storkovan" på att det är brist på lägenheter.

farbror Frej sa...

Anonym 1: "Jag skall i ärlighetens namn säga att jag inte skulle önska min värsta ovän att bo i hyresrätt." Anonym 2: "Kom till det förlovade landet i Brf Ånghästen istället. Där dansar och ler vi..."

När man läser kommentarer av ovanstående typ; alltså som närmast komiskt nyansbefriade, snudd på väckelsereligiösa, så vet man att det inte är någon större ide att argumentera.

Låt oss återgå till ämnet "Nästan 300 000 unga vuxna saknar en egen bostad" istället. Här några högaktuella DN-artiklar som kan bidra till en nyansering:

"Ingves kritisk till svenskars bolån" (citat: "Samtidigt vet vi att mer än hälften av bankernas finansiering sker utomlands och det betyder att man där kan ha synpunkter på vår bolånemarknad. I slutändan är det de utländska placerarnas syn på oss som är avgörande.")

"Eklund: Särintressen blockerar byggandet" (Som väntat utpekas HGF, men även kommunalt planmonopol samt (!) misstaget att slopa av fastighetskatten. Jaha, där ser man)

"Attefall: kommunerna kan få krav på att det byggs bostäder" (Skulle inte Marknaden/den bostadssökande själv lösa det hela? Attefall börjar tappa tron och blir alltmer frustrerad?)

Ingrid Be sa...

Kanske inte något för unga vuxna, men jag såg ett intressant exempel i bostadsförmedlingens statistik hur en privat värd kan göra bostadskön kortare. Någon hade fått en lägenhet strax utanför Skanstull med bara två månaders väntetid. Visserligen dyr, 18000/mån, men 6 rum, 114 kvm och hög standard, all slags utrustning.
Hur kunde det komma sig? Jo "Huvudköande ska i första hand uppfylla inkomstkravet själv." vilket var fyra gånger hyran. Kön borta, men något problem löst?

Barbro sa...

Hyresgästföreningen klagar över att det byggs för lite.
När det byggs hyreslägenheter på vissa håll i Stockholm klagar Hyresgästföreningen.
Det är helt absurt.
Har du någon egen åsikt om det, Barbro?

Barbro Engman sa...

Vi har ett system där medborgarna ska ha möjlighet att överklaga byggbeslut. Varken jag eller ngn annan kan förbjuda någon att utnyttja det.
Det är inte Hyresgästföreningen centralt som motsätter sig att det byggs. Det gör enskilda medlemmar eller ngn lokal förening.
Jag har ingen aning om varför man motsätter sig att det byggs på olika ställen i landet.
Jag hoppas därför att någon av de som är berörda vill gå in på bloggen och beskriva sina skäl.

Barbro sa...

Är det skillnad på Hyresgästföreningen och Hyresgästföreningen?
Den ena grenen tycker en sak och en annan tvärtom. Pratar ni inte med varandra?
Situationen framstår absurd.

Barbro Engman sa...

Barbro, menar du att någon högre makt i Hyresgästföreningen skulle utfärda ett påbud om att ingen i Hyresgästföreningen någonsin skulle få överklaga ett byggbeslut?
Det skulle strida mot svensk lag och faller på sin egen orimlighet.

farbror Frej sa...

"Situationen framstår absurd"

I alla små och stora laguppställningar är det fullt naturligt att någon enskild uppstickare ibland tycker och prioriterar något avvikande - även i BR-föreningar, och även inom Regeringen tydligen. Är det "absurt"? Ja kanske, men vi är ju bara människor:

"Jan Björklund: Staten
kan tvingas ta över" (SvD)
"Moderaterna grusar Björklunds planer för skolan" (DN)

Kommentar: Jan Björklund är tydligen besviken över vad den fria Marknaden åstadkommit med skolan. Man undrar osökt hur långt det ska gå innan denna Marknads-besvikelse även infinner sig inom bostadspolitiken.

farbror Frej sa...

"Situationen framstår absurd"

I alla små och stora laguppställningar är det fullt naturligt att någon enskild uppstickare ibland tycker och prioriterar något avvikande - även i BR-föreningar, och även inom Regeringen tydligen. Är det "absurt"? Ja kanske, men vi är ju bara människor:

"Jan Björklund: Staten
kan tvingas ta över" (SvD)
"Moderaterna grusar Björklunds planer för skolan" (DN)

Kommentar: Jan Björklund är tydligen besviken över vad den fria Marknaden åstadkommit med skolan. Man undrar osökt hur långt det ska gå innan denna Marknads-besvikelse även infinner sig inom bostadspolitiken.

Barbro sa...

Det absurda är att Hyresgästföreningen är både för och emot samtidigt.
Hur ska ni ha det?
Vilken åsikt är Hyresgästföreningens?

Det handlar inte om svensk lag, Barbro. Det handlar om att Hyresgästföreningen inte går att ta på allvar om du säger en sak och en annan företrädare säger tvärtom. Förstår du vad jag menar?

Barbro Engman sa...

Jag förstår hur du tänker men jag tycker att du måste tänka en bit till.
Hyresgästföreningen tycker att vi ska bygga hur mycket som helst. På vissa håll har Hyresgästföreningen jobbat aktivt med att föreslå områden där man borde bygga. Man har tom åkt buss runt i de områden det gäller för att på plats se var det borde byggas. Vår region i Stockholm har också startat ett liknande jobb för att kunna fånga upp områden där det borde byggas mm.
Men, och det är här vi skiljer oss åt, det är också en rättighet enligt lag att överklaga byggprojekt. Om man anser att ett visst bygge skulle vara skadligt för miljön eller liknande så ska det kunna prövas.
Det är en rätt alla har och som inte Hyresgästföreningen kan ta av någon.
Vi har givetvis många diskussioner om detta. Men Hyresgästföreningen har över en halvmiljon medlemmar och tusentals lokala föreningar och det är oundvikligt att det kommer att finnas lägen där man vill protestera mot byggen.
Av förklarliga skäl vet jag inte varför man protesterar mot ett bygge i Sundsvall, Malmö, Stockholm ( om man nu gör det).
Förstår du hur jag menar?


Barbro sa...

Grejen är ju inte att det protesteras mot nybyggda hyresrätter.
Grejen är att de protesterar mot nybyggda hyresrätter som representanter för Hyresgästföreningen.

På Kungsholmen i Stockholm var den lokala HGF-ordföranden mer än lovligt arg när politikerna beslutade om nya hyresrätter.
I Plankan på Södermalm kämpar HGF mot nya hyresrätter med överklagande efter överklagande.
Det är inte "några enskilda" utan HGF som kämpar mot att människor i bostadskön inte ska få tak över huvudet. Någon på HGF borde förklara hållningen för dessa människor. Eller hur, Barbro?

farbror Frej sa...

"På Kungsholmen i Stockholm" [...] På Plankan i Södermalm"

Som enskild medlem och med egen erfarenhet av att bo i möblerade rum i 5 års tid mellan åren 1987-1992, så har jag full förståelse för din frustration - ifall du nu själv verkligen är bostadslös.

Men varför denna besatthet kring nybyggen inom just innerstadens begränsade 35.8 km2 landyta? Enbart Stockholms tätort är mer än 10 gånger större (381.6 km2).

Man behöver inte ta till extrema jämförelser med exempelvis Hongkong där 7 miljoner invånare trängs inom en yta motsvarande 3 gånger Stockholms tätort (1104 km2) - för att förstå att rent geografiskt sett, finns det verkligen gott om plats att bygga nya bostäder/hyresrätter.

Men just i innerstaden verkar det ju onekligen vara ganska trångt och upptecknat. Och nybyggnadshyrorna lär ju bli extra höga just där. Är du säker på att du verkligen vill lösa hyresbristen för "vanligt folk" genom att vilja bygga just där?

Anonym sa...

Det är all heder åt Ingves som skrev en artikel i DN. Bygg hur mycket som helst. Vettiga regler. Bygg mer än det behövs och se till att det finns kommunikationer. BYGG SNABBT och argumentera mindre!! Inom 2 år skall.....du uppfyller detta....du det här.....osv.

Byggs det för mycket så slipper också @Farbror Frej bekymra sig vad människor hos vissa hyresvärdar får utstå och slipper också läsa om bostadsrättsföreningen Ånghästen som kanske kan stoppa tårna i vedspisen så länge.

Mycket byggande och även billiga alternativ och snabbt kommer möjligen vända upp och ner på hyresmarknaden och sanera i träsket bland hyresvärdar.

LEDORD: Snabbt, billigt och hellre för mycket än för lite.....kanske några fler såklart

LYCKA TILL Ingves och Barbro!!!

Anonym sa...

Bygg bara. Bygg med uppfattningen om att "city kan flyttas". Även den som bor i bostadsrätt och villa kan önska bo i hyresrätt. Det vore bäst om mindre pengar satsades i innerstan och mer på annat håll. Menar inte att city skall bli nya "Bronx eller Harlem" men fullt möjligt i och för sig. På sina håll är det faktiskt inte lika tjusigt som fasaden visar och vattnet inte alltid är friskvatten utan möjligen kan tjäna som dassvatten. Jag är inte avundsjuk på dem som bor i innerstan.

Ingrid Be sa...

http://www.mitti.se/?p=64352

Det här med Kungsholmen ser ut att handla om en galleria och inte bara om bostäder.
Man kan ju tycka att det behöver byggas bostäder men ändå inte vara för varje stadsplan, att det ska byggas i parker och på innergårdar.

Barbro sa...

Hej farbror Frej,
Du tycker att det är väl trångt i innerstaden och att det inte bör byggas mer där.
Är det din åsikt alltså att Hyresgästföreningen gör rätt i att försöka stoppa nya hyresrätter där?

farbror Frej sa...

Barbro - man får vara flexibel.

Generellt sett blir jag misstänksam när närboende reflexmässigt upphöjer mestadels ogräsbevuxen allmänningsmark till att plötsligt utgöra det "unika naturområdet" som inte på några villkor får bebyggas. Delar av exempelvis Gärdet kan gott bebyggas med bostäder enligt mig.

Så visst kan man bygga nytt innanför tullarna - men det är ju ganska begränsat hur mycket. Fler skyskrapor staplade i rad vill åtminstone inte jag se där.

Huvudproblemet generellt sett är dock ohållbart uppumpade tomt-, bygg- och bostadspriser, kommunala planmonopol, fixeringen vid innerstan, fixeringen vid att minst 50-75% av nybyggen är bostadsrätter samt reflexmässigt protesterande närboende - särskilt BR-föreningar, som ju har ett ekonomiskt låneskuld/värdeöknings-incitament som hyresgästerna inte har.

Anonym sa...

Hur får man tag på en sån där Jag söker lägenhet-tröja?
Jag tänkte visa upp den för rättshaveristerna i Hgf på Södermalm och Kungsholmen i Stockholm.

Börje Brandt sa...

Jag har ett koncept för en modern boendelösning i strl. ettor (25-27 m2) för unga vuxna...

Läs mer om mitt koncept: http://www.kompaktaboenden.n.nu/

Har Ni frågor, hör av Er.

Med en vänlig Norrlandshälsning

Börje Brandt

Anonym sa...

Ett konstruktivt förslag av Börje.

Men jag antar att Hyresgästföreningen är emot, Barbro?