09 april 2009

KD-grupp vill höja bostadsbidrag


Det pågår en årlig kamp med landets hyresvärdar om hyresnivåerna. Men vid förhandlingsbordet saknas några viktiga kostnadshöjare. Privata monopolister på elmarknaden, kommunala och privata energibolag, kommunfullmäktigeledamöter som höjer taxor och avgifter, riksdagsledamöter som förändrar skattebelastningen men inte bostadsbidragen.

Konsumentmakt i är en bristvara i Sverige. Det måste vi ändra på. Opinionsbildning och upplysning räcker inte. Cirka 70 procent av de ökade hyrorna mellan 1989 och 1997 orsakade av politiska beslut.

Ta bara detta med bostadsbidragen. I artikeln ”Besparingar på bostadsbidragen” skriver Anders Lindbom: "Vi har alltså en situation där riksdagen å ena sidan har fattat beslut som har fått bostadskostnaderna att explodera får de flesta hushållen, samtidigt som man har sett till att förändra bostadsbidragets regelverk så att det inte kompenserar de hushåll som har lägst inkomster för förändringen.”

Nu vill en arbetsgrupp inom (kd) ändra på det. Det är inte en dag för tidigt. Nu måste denna arbetsgrupp vidgas till att omfatta hela (kd), hela alliansen och så småningom en majoritet i riksdagen.

Första då kan Helen Sidfridsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar, andas ut på riktigt. Och först då kan alla ensamstående föräldrar ta med sig pengarna till Konsumkassan. Man kan bara hoppas att denna politiska beslutsresa slutar med ett rejält beslut om höjning av bostadsbidragen.

5 kommentarer:

Mikael Griffin - kandidat till Huddinge Kommunfullmäktige 2010 sa...

Det är orimligt att skattepengar skall betala för individers hyror - dessa pengar är mångt och mycket bättre välplacerade i fler bostäder, det om något skulle hålla hyrorna nere.

Exempelvis så byggs det mycket få student och ungdomsbostäder - och när de byggs så skall de vara så himla hög kvalitet på det. Sluta också ge ursäkter och bygg på höjden - här sägs det att det är dyrt och bygga på höjden men i många platser runtom i Asien så byggs det många 30 våningars bostadshus med pool, tennisbanor, gym, lekplatser, närbutiker och dubbla garageplatser för alla lägenheter - och detta byggs jorbävnings och cyklonsäkert.

Använd dessa skattepengar rätt!

Anonym sa...

Hyresgästföreningen har inget intresse i att hålla ner hyrorna. De livnär sig på att skrämma hyresgäster med "marknadshyra" vilket vi nu fått i det nya fina avtalet.

Skulle bostadsbristen upphöra skulle föreningen vara historia.

André Johansson sa...

Hyresgästföreningen har funnits i snart hundra år. I vissa perioder har det varit bostadsbrist, i andra har bostäder stått tomma. Oavsett bostadsläge har Hyresgästföreningen stått stark.

Och apropå det nya förslaget så gillar inte marknadshyresförespråkarna det:

http://tinyurl.com/c6o3ea

Anonym sa...

Det är ett vansinne att höja bostadsbidragen eftersom detta ytterligare spär på hyreshöjningar.

Eftersom man nu vill ha marknadshyror, varför inte låta marknaden sköta om hyresförhandlingarna. BORT med alla subventioner, inklusive bosatdsbidraget. Det skulle pressa ner hyresnivån rejält.

BoJonas sa...

Visst är det dags för en justering av bostadsbidragen. Gränserna har varit oförändrade sedan början på 1990-talet. Bostadsbidrag är ett uttryck för en selektiv bostadspolitik som stödjer den enskilda individen i dennes försök att lösa sin bostadssituation. Det kan ställas i kontrast till en generell bostadspolitik som snarare möjliggör för alla att bo till rimlig kostnad i goda bostäder. Det senare spåret har väl redan övergivits. Kvar finns det selektiva. För ett tiotal år sedan utredde folkpartisten Gabriel Romanus bostadsbidragen. Han sa då något i stil med att bostadsbidragen kommer fasa ut sig själva om man inte justerar beloppsgränser, hyresgränser och ytgränser. Så har det i princip blivit.