24 oktober 2011

Heja Moderaterna - men vad händer med de som bor på gruvkanten

Björn Häger, då journalist på Ekot, intervjuade 1991 Carl Bildt om när marknadshyror skulle införas. Carl Bildt svarade:

”Det vet jag faktiskt inte, för att det vi har sagt på den här punkten det är att, ja, börja någonstans att se, och det får man till att börja med se var man ska börja, när man ska börja, sen får man se vad som händer där och sen får man gå vidare utifrån det."

Den 9 oktober 2007 sa moderaterna entydigt och definitivt nej till marknadshyror.

- Vi stänger den diskussionen, sa Lars Lindblad i partiledningen till Expressen.

Och stängd ser den ut att vara. Inga motioner om införande av marknadshyra fanns till årets upplaga av moderatstämman.

Bra så, men vad som rör sig i de andra allianspartierna är mera osäkert. Annie Lööf har flera gånger motionerat om marknadshyror tillsammans med Fredrick Federley som nu också kommit in i partiledningen.

För med marknadshyror kan man aldrig veta, den har en tendens att dyka upp med jämna mellanrum. Men den har också en tendens att försvinna varje gång.

Centerpartiet ska ta fram ett bostadspolitiskt program som jag hoppas ska ha ett tydligt konsumentperspektiv. För de som driver frågan om införande av marknadshyror förväntar sig förstås att det ska leda till högre hyror.

Inte lägger någon enda organisation, exempelvis Fastighetsägarna, ner så mycket pengar på att få efterfrågestyrda hyror om de inte räknar med att de ska gynna den egna gruppen. Så de som undrar över vad marknadshyror kan få för effekt behöver bara ha koll på vilka som driver den frågan.

Så till något helt annat - men ändå inte.

I helgen har jag varit i Piteå och träffat hyresgäster som bor på gruvkanten. Hus rivs i Gällivare och Malmberget i takt med att gruvan utvidgas. Det mullrar och dånar på nätterna när det sprängs i gruvan, kaffekopparna klirrar i nattmörkret och hyresgästerna ligger vakna och funderar på var de ska ta flytta och hur i herrans de ska klara av att betala dubbelt så hög hyra.

De nya bostäder som byggs har hyror på stockholmsnivå och samhällsomvandlingen ska betalas av, inte de som gynnas av den, utan de som är ett offer för den.

Hyrorna i Stockholms innerstad intresserar alla. De har någon slags symbolliknande betydelse för alla som debatterar hyror. Bostadsminister Attefall skrev till och med en artikel i Göteborgs-Posten om hyrorna i Stockholms innerstad.

Det vore härligt om bostadsministern, alla hyresdebattörer och politikerna på riksplanet kunde ge sig på frågan om hyrorna i Gällivare och Malmberget för att få en ändring till stånd.

Hyresgästerna kan visserligen inte räknas i tusentals men de är tusenfalt drabbade av samhällets oförmåga att hantera konsekvenserna av en så stor omvandling av ett samhälle.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej barbro!

Marknadshyror införs nog inte, däremot avskaffas hindren mot fri prisbildning. En avreglering är som sagt för det mesta bra, särskilt som nuvarande modell är impotent att leverera bostäder.

Fastighetspriser i Malmberget och Gällivare gör nog att det är betydligt mer förmånligt att äga än att hyra särskilt nybyggda hus. Så är man orolig för sin ekonomi, bör man undersöka möjligheterna att äga istället för att betala en hyra på Stockholmsnivå. Även i Stockholm är det många gånger billigare att äga, så i Gällivare kan näppeligen jämförelsen falla ut till ägandets nackdel.

//Jesper

farbror Frej sa...

Jesper: "Marknadshyror införs nog inte, däremot avskaffas hindren mot fri prisbildning."

Hur ska "fri" definieras i sammanhanget? Jag menar; i en förhandling får väl ingendera part exakt som den vill? Man får kompromissa; "ge och ta" så att säga. Du är väl inte emot den medborgeliga rätten/friheten att organisera sig, och förhandla kollektivt?

Ett visst mått av "ofrihet" har ju att göra med att vara vuxen (på indevid-nivå) och leva i ett hyfsat civiliserat samhället (på kollektiv nivå). En viss anpassning och lyhördhet för omgivningens behov och krav - inte bara ens egna behov och krav.

Jesper: "Så är man orolig för sin ekonomi, bör man undersöka möjligheterna att äga istället för att betala en hyra på Stockholmsnivå."

I din tankevärld verkar alla Gällivare-/Malmbergsbor vara förvärvsarbetande par/familjer med goda inkomster och oupptecknat låneutrymme. Inte en orolig ensamstående pensionär, arbetande singel-förälder eller singel-levande arbetslös så långt ögat når där inte.

Och den stundande globala kreditåtstramningen och ökande arbetslösheten, till följd av den europeiska/globala ekonomiska krisen, verkar också lysa med sin frånvaro, i ditt resonemang.

Anonym sa...

Hur många medlemmar har HGF?

Blev det censur på den frågan!?

Anonym sa...

Hittade inte den röda tråden i detta inlägg. Läser man motionen från Annie och Fredrik så inser man att skrivelsen är ett tandlöst försök att formulera begreppet marknadshyra. Tror inte ens dom själva förstod vad dom skrev. Därför bör man inte lägga någon vikt vid detta, är intetsägande och lämnas därhän i tanken samt debatten.

Samma sak med utvecklingen i Gällivare. Samhället utvecklas och vi människor måste ibland inse att förändringens vindar tar tag i oss och flyttar oss, mentalt och fysiskt, någon annanstans. Lyft istället upp den sneda hyressättningen i Gällivare som inte samspråkar med korrekta bruksvärde. Gläds åt tiden med låga hyror men inse fakta om framtiden.

Ingen röd tråd från min sida heller, bara ett garnnystan i olika färger.

Anonym sa...

farbro Frej, jag och flera med mig har förstått att du i allmänhet ogillar fri prisbildning och i synnerhet för lägneheter. Och se framgångsrikt din omhuldade modell löser bostadsbristen! Inte bara jag som slående likheter med brödköerna i gamla öst. Nu är det ju så att fri prisbildning funkar rätt hyfsat, även om den i sig är en anpassning till omvärlden. Det är just anpassningen som är överlevnadskoden. Hyresmodellen har väldigt lite av anpassning till omvärlden i sig. Konsekvensen är därmed förutsedd.

Vill man hjälpa de mindre bemedlade är särskilda boenden mer effektivt för det ändamålet. Att lösa deras problem med att reglera en hel marknads funktionssätt är bara effektivt om man vill nå dagens bostadsbrist.

//Jesper

Anonym sa...

tappar HGF så många medlemmar just nu att du inte törs kommunicera aktuellt medlemsantal?

Barbro Engman sa...

Anonym, ett tips till dig är att du skriver till vår info låda så kan du få aktuelle medlemssiffror när helst du önskar.De brukar växla över året. Nedgång efter sommaren och uppgång under hösten. Har väl sannolikt med våra flyttmönster att göra. Men vid utgången av september hade vi 524 501 hushåll som medlemmar. Glädjande nog ökar medlemsantalet även i Stockholm.

Anonym sa...

Nu kommer Fastighetsägarna med sina hyreshöjningskrav, nästan exakt samma som allmännyttan som också kom med nästan exakt samma krav allihopa. Har dom så exakt samma kostnadsökningar eller kan det kanske vara kartellbildning? är inte sådant olagligt? Men det är klart, kan man strunta i avtal man undertecknat så är det väl inget konstigt med kartellbildning.
Maggan