12 oktober 2011

Sagt är sagt

Frågor om Stockholmsmodellen dök upp i Malmö i måndags när Fastighetsägarna hade seminarium om hur deras konkurrenter, de allmännyttiga bolagen, bör sköta sina affärer.

När jag var i Gävle i söndags fick jag också svara på frågor om, just det, Stockholmsmodellen. Hur det går med Stockholmsmodellen oroar och intresserar många.

Att jag ständigt möts av detta beror givetvis på att jag rör mig i hyressättnings- och fastighetsägare kretsar. Där är hyressättningsmodeller högintressanta. Fast skillnaden mot Stockholm är att i övriga landet kommer parterna överens.

Idag ger Ann-Margrarethe Livh (V), på DN Stockholmsdebatt, en i huvudsak helt korrekt beskrivning om varför det som går i andra delar av landet inte går i Stockholm.

Fastighetsägarna och allmännyttan i Stockholm, som är väldigt tighta, vill inte bara ha en modell för hur hyrorna ska fördelas de vill ha väldigt mycket högre hyresintäkter än idag att fördela.

Det är det som är stridsfrågan i Stockholm.

I ett försök att få bort denna stridsfråga från dagordningen så begärde Hyresgästföreningen att de tre bolagsdirektörerna i Stockholm Pelle Björklund Svenska Bostäder, Ingela Lind Stockholmshem och Bosse Sundling Familjebostäder (nu pensionär) skulle underteckna ett dokument där de ställde sig bakom att det som skulle fördelas i Stockholmsmodellen var det intäkter de fick i de årliga förhandlingarna, inget annat.

De skrev under. Nu vill de inte kännas vid det och då blir det knepigt att komma vidare.

För vid de förra hyresförhandlingarna blev det allt tydligare att det var nödvändigt att klargöra vilket hyresuttag som skulle gälla i Stockholmsmodellen.

Därför tillkom detta dokument:


Klicka på bilden eller läs här:

"Vi kan konstatera att parterna är överens om att det var olyckligt att Hyresgästföreningen i ett sent skede lyfte in frågan om Stockholmsmodellen i årets hyresförhandlingar.

Eftersom det är angeläget att arbetet i Stockholmsmodellen inte avstannar är parterna överens om att göra följande förtydligande:

Stockholmsmodellen skall i sig inte leda till något ökat hyresuttag utan skall utgöra grunden för kommande fördelning av hyror vid tillämpning av modellen."

Nu har arbetet avstannat därför att nu vill man inte stå för vad man skrev under den 14 februari 2011.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"bara de berörda i Stockholm"??! hör du inte hyr raljant du låter!?!?

Det yrkas på 10-20% höjningar på hyran. I vissa fall uppåt +30%

Förstår du inte att vi "de berörda" är oroade över Hyresgästföreningens dåliga arbete och VÅR boendekostnad? .. medan du sitter och kastar politiska pajer..

Hyresgäst och ensamstående 2-barns mamma i stockholm

Barbro Engman sa...

Anonym, min avsikt var inte på något sätt att vara rajlant. Jag är ledsen för att du uppfattade det så. Jag ville bara peka på hur alla de konflikter som rör hyressättningen i Stockholm blir till en riksangelägenhet på ett helt annat sätt än när samma diskussioner förs i Göteborg, Malmö m fl. Det betyder absolut inte att jag inte förstår vilken oro hyresgästerna känner i Stockholm, tvärtom. Alla de mejl, alla jag träffar, alla brev och telefonsamtal från hyresgäster i Stockholm talar samma språk. Man är orolig och känner sig otrygg i sitt boende så länge det pågår en debatt som många tycker är svår att följa och som handlar om risken för stora hyreshöjningar.
Vi gör allt vad som står i vår makt för att inte hyresgästerna i Stockholm ska få stora hyreshöjningar´. Mot oss har vi både de allmännyttiga bolagen och de privata fastighetsägarna.

farbror Frej sa...

Senaste nytt: http://tinyurl.com/6ksynho

Lite reklamtjafs i början men sedan kommer det, någon minut in på TV4 Ekonomi-nyheterna:

Hårdare upplåningskrav och rädslan för konkurser i Europa gör att villkoren hårdnar för svenska bolånetagare. Flera banker höjer sina boräntor och Handelsbanken är först ut med att höja kontantinsatskravet till hela 25%. (!)

Ekonomiskt överkomliga boende-alternativ till spekulations-uppskruvade köpebostäder blir allt viktigare och nödvändigare.

Anonym sa...

Jo, det bara fullkomligt översvämmar marknaden med billiga hyresrätter, farbror Frej. Ännu ett av dina religiöst inspirerade förslag? Eller hur hade du tänkt att dessa boendealternativ skulle uppenbara sig? Nybyggen är ju inte billiga. Lost Cause!

//Jesper

farbror Frej sa...

Jesper: "Nybyggen är ju inte billiga."

Byggbolagens prissättningar har inte varit opåverkade av spekulationens logik. Efter 15+ år av uppgångar så finns det mycket luft i alla led som måste få pysa ut. Kreditkranarna stryps under alla omständigheter i Europa och annorstädes - och därmed också i Sverige. Arbetslösheten kommer att öka och folk blir därmed oroliga och återhållsamma. Nybyggda men osålda bostadsrätter är pengar i ett svart hål för byggbolagen - bättre att konvertera dessa till hyresrätter. Bostadsnöden kommer att öka rejält till följd av alla konkursade och desillisionerade bostadsrättsinnehavare. Detta bäddar i sin tur för en fundamental omsvängning i det bostadspolitiska opinionsläget.

Och hyresnivåerna - tja, man kan svårligen betala hyran via kreditlån. Varken banker eller hyresvärdar vill ha sådana kunder. Så även byggbolagen och deras underleverantörer får väl ta skeden i vacker hand och accepera en ny verklighet.

Anonym sa...

Tror du på det där själv, egentligen? Skyddet för omsättningsintresset talar emot. Sannolikt kommer hyresgästerna istället att behöva anpassa sig till verkligheten, men blir det som du säger blir de ändå vinnarna. MArknadens dynamik! Hur som helst lär inte din modell överleva och i ett samhällsekonomiskt perspektiv är det bara bra. Tänk vad lite vi hade haft att fördela om din modell fått råda i hela samhället. Det om något är ett ypperligt bevis på modellens avgörande tillkortakommanden.

//Jesper