24 april 2012

Attefalls nya hyra

Stefan Attefall (KD) vill inte ”vända ryggen åt alla de, inte minst unga, som med ljus och lykta söker efter en bostad”.


Så nu ska det införas nya regler för den som hyr en bostadsrätt i andrahand.

Den som hyr ut ska få täckning för sina kostnader plus lite till. Hur mycket lite till är framgår inte men andrahandshyran är okej om den inte ”påtagligt” överstiger kapitalkostnaderna samt driftkostnaden.

Nu är det inte den enskildes kapitalkostnader det handlar om. Oavsett när man köpte lägenheten och vilka kapitalkostnader man har så ska man få ta samma andrahandshyra.

Så den som nyss köpt en tvåa för 3,5 miljoner, kan kalkylera med en ränta på 4 % och har en månadsavgift på 2500 kr får ta ut 14 166 :- /mån plus lite till i andrahandshyra.

Den som köpte samma lägenhet för 1,5 miljoner några år tidigare får också ta ut 14166 kr/mån plus lite till.

En nätt liten vinst på 6 666 kr/månad. Lägenheten får hyras ut i 4 år utan att det krävs ett tillstånd av bostadsrättsföreningen. Så efter fyra år så har bostadsrättsuthyraren tjänat ihop 320 000 kr. Sen får han inte hyra ut under ett år, men kan därefter hyra ut fyra år igen.

Man vill inte ens tänka på vad det innebär i kapitaltillskott för den som köpte samma lägenhet för 20 år sedan och inte har några lån alls.

För de pengarna kommer att betalas av de som Attefall inte vill ”vända ryggen åt alla de, inte minst unga, som med ljus och lykta söker efter en bostad”.

Den sjuksköterska som kan övertyga landstinget om att en lön på 24 000 kr inte är att ta i får inte mycket över efter att ha betalt Attefalls nya hyra.

Man vill inte ens tänka på vad det betyder för den som hankar sig fram som timvikarie.

Det passar liksom in att just Roger Akelius har utnämnts till Årets Förebild Väst. Han skrev i ett mejl till mig att han var så nöjd med att Hem & Hyra citerat honom rätt. Han vill nämligen ha ”hyresgäster med feta plånböcker”. Det verkar han inte vara ensam om.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Barbro.
År det inte bättre att kunna hyra ett dyrt boende i andra hand än att sitta fast i bostadskön utan lägenhet som det ser ut idag?

mvh
Jonas

Anonym sa...

Det är väl bara låta bli att hyra om man tycker det är för dyrt, Barbro.
Svårare än så är det inte.

En dyr bostad måste ju ändå vara bättre än ingen bostad alls. Blir det f-ö-r dyrt får man inte bostaden uthyrd. Marknaden fungerar så.

Anonym sa...

Dyra bostäder är bättre än inga bostäder. Sjuksköterskan i ditt exempel kan nog få svårt att få sitt sommarjobb utan bostad på plats. Vad är ditt alternativ, Barbro? Är det bättre med inga bostäder? För det låter så mellan raderna.

//Jesper