16 maj 2012

Det spelar nog ingen roll vad remissinstanserna säger

 
Det spelar nog ingen roll vad remissinstanserna säger, skrev en något uppgiven medborgare igår i ett mejl angående regeringens andrahandsförslag.

Kan det verkligen vara så att regeringen struntar i vad remissinstanserna säger?

Jo, men absolut säger de som påstår sig ha insyn i vad som sägs i regeringskansliet. Det här tänker de köra igenom. Så är det bara, säger de trosvisst.

Snart får vi veta hur det förhåller sig med lyhördheten i regeringskansliet. I dag ska remissvaren vara inne.

Jag har svårt att tro att en enda remissinstans kommer att hylla regeringen för ett gediget utredningsmaterial. Främst därför att det inte finns något sådant. Hela lagförslaget bygger på en telefonundersökning som SKOP gjorde mellan den 9 -22 december 2010 på uppdrag av Handelskammaren.

Förutom vad som framkom vid dessa telefonsamtal menade en företrädare för Handelskammaren som jag lyssnade på häromdagen att det hela styrktes av det som sades i hennes bekantskapskrets.

Det är inte utan att jag ibland saknar det svenska utredningsväsendet från förr. Då nöjde man sig inte med några SKOP-undersökningar som grund för lagändringar. Då gick man till botten med saker och ting.

På den tiden en utredning var en utredning skulle en minister aldrig komma på idén att säga:

”Hur många bostadsrätter som i dag står tomma och som skulle hyras ut med de nya reglerna, bostadsministern och hans tjänstemän inte bestämd uppfattning om. Men de hänvisar till Handelskammarens utredning och tror att ett par tusen bostadstillfällen i storstäder och universitetsorter torde det väl bli.


Men hallå Stefan Attefall. Allt det du föreslår kommer att inträffa oavsett om dina förslag leder till noll nya andrahandsuthyrningar.

Andrahandsuthyrning är ju inget nytt påfund precis. Just nu i denna stund hyrs massor av lägenheter ut i andrahand och för dem och alla andra blir det nu nya regler även om dina förslag inte skulle leda till en enda ny uthyrning.

De som hyr en bostadsrätt i andrahand kommer inte att kunna få sin hyra prövad, det kan de idag. De kommer inte att kunna få tillbaka det de betalt för mycket, det kan de få idag. De kommer att få betala högre hyra, idag betalar de bruksvärdeshyra. Uthyraren kommer inte att behöva vända sig till sin förening för att tillstånd att hyra ut sin lägenhet, det måste de idag.

Konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP), är hon tillfrågad? Här reducerar man det skydd som konsumenten/hyresgästen hade till noll. Det kan väl inte vara acceptabelt för en konsumentminister eller?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är viktigast för HGF:
Att alla hyror är förhandlade genom HGF
eller
Att det finns bostäder att hyra?

Nya förslaget ska ge fler tillgängliga bostäder. Då säger HGF nej...

Snälla Barbro, förklara.

Anonym sa...

Hej Barbro
Har du ingen kommentar till att IMF tycker att det borde vara bra för sverige att skippa det som de kallar hyresregleringen dvs bruksvärdet?

censur igen?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det är alltså bättre att vara bostadslös än att betala högre hyra än bruksvärdet. Samma som att påstå att det är bättre att vara arbetslös än att ha ett låglönejobb.

//Jesper