09 juni 2013

Vi lever i en löftesrik tid

Teckning, Sara Granér
Om man googlar på ”sten nordin lovar bygga bostäder” får man en hel del träffar. Sten Nordin, borgarråd (M) i Stockholm, har en löftesrik karriär bakom sig. Tusentals bostäder har sett dagens ljus på debattsidorna i SvD och DN. Även löftesbrotten har fått en och annan rubrik.

Men han är långt ifrån ensam. Det utställs många löften om allt ifrån 6000 nya studentlägenheter, 5000 hyresrätter i Solna och jobb och bostäder i hela Stockholm. Det är jättebra, tro inget annat. Runt om i landet byggs det för fullt. Byggs kanske det inte gör direkt men det finns planer på att bygga.

Förr såg man politiker med spadar i nävarna avbildas i tidningen i full färd med att ta de första spadtagen. Nu avbildas de på debattsidorna i full färd med att utlova flera bostäder.

Fast vi som hoppas att bostadsfrågan blir en valfråga ropar självklart hurra hurra för varje debattartikel. Det är ett steg på vägen ändå för alla de som saknar bostad. 290 000 unga vuxna till exempel.

Steget mellan en debattartikel och en spade kan ju vara kortare än vad som visat sig hittills.

Jag var i Malmö i går. Där firade Hyresgästföreningen 80 år med en festival i Folkets Park. I Malmö skulle man behövt bygga 20 000 bostäder de senaste 10 åren om man velat hänga med i svängarna. MKB, det kommunala bolaget som för övrigt får en ny VD i morgon när Sonny Modig slutar, har bara producerat 156 lägenheter om året.

Man får hoppas att den nye VD:n har lite spadar med sig.

Jag träffade Thage Johansson stridbar hyresgäst i Malmberget i veckan. Där byggs det också en och annan ny lägenhet vilket förstås är helt nödvändigt. Gruvan ska fram och de gamla bostäderna rivas. Det blir en bra affär för LKAB men en dyr affär för hyresgästerna. Dubbelt så hög hyra får de räkna med. Många räknar och räknar och ju mer de räknar desto tydligare blir det att det inte går att få ihop kalkylerna.

I Tyskland har man en särskild lag som skyddar de som måste flytta när kolgruvorna drar fram. Det borde vi också ha. Stefan Attefall var nyligen till Tyskland för att hämta inspiration till kortare planprocesser. Det kanske går att åka dit en gång till och spana på hur det går till runt kolgruvorna?

Det kan du väl lova Stefan Attefall(KD)? Vi lever i en löftesrik tid, haka på den vettja. Vad vet man det kan ju också ge en del betydelsefulla och behövliga röster i malmfälten.

Inga kommentarer: