Nu duggar rapporterna om tillståndet i den svenska ekonomin tätt. Arbetslösheten och tillväxten är på väg neråt, inflationen och räntorna är på väg uppåt.
Tuff höst för regeringen, var Aktuellts rubrik över läget. Den ständigt välkammade Mats Knutsson hade visserligen inte låtit dessa dystra profetior rufsa till håret det minsta, men att läget var allvarligt för regeringen rådde det ingen tvekan om.
Om regeringen skulle falla i farstun för de hyreshöjningsförslag som nu ligger på bordet kan man undra över vad som händer med hyresgästernas och den svenska ekonomin.
När hyrorna går upp minskar hyresgästernas köpkraft. Ingen lyckad idé för vare sig hyresgästerna eller Anders Borg. När hyrorna går upp måste man kompensera med höjda bostadsbidrag. Inget som borde falla Anders Borg på läppen det heller. Hyresförhandlingarna har en återhållande effekt på inflationen. Om hyrorna ska höjas automatiskt med 3 procent plus inflationen så rakar den istället i höjden.
Utredningen jobbade med sina förslag när de flesta verkade leva i den fasta förvissningen om att räntor är sådant som går ner, inflationen är låg, bostadsrättspriserna går upp, tillväxten är god och arbetslösheten är ett minne blott.
Nu när det är tvärtomläge på alla punkter faller utredningen platt till marken. Man kan bli lite lätt rufsig i håret när man grubblar på hur hyresgästerna kommer att ha det med köpkraften framöver.
22 augusti 2008
Hårresande hyresförslag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Sedan när kompenserar staten med höjda bostadsbidrag? Inkomstgränser, hyresnivåer och ytstandard har ju varit oförändrade sedan 1993. Det är ett smart sätt att fasa ut bostadsbidragen. Tror att "kompensationen" för höjda hyror blir utebliven semester och billigare mat på bordet. Knappast ett problem för Anders Borg.
"Knappast känner han någon sorg
Inte för boende i hyresrätt
Han mår bra ändå, Anders Borg
Man får ju bo, om än inte mätt"
Skicka en kommentar