18 augusti 2008

Semestern är över

Nu är det dags att ta sig upp till ytan igen och ge upp semesterslumrandet. Fast egentligen har det gått ganska dåligt med slumrandet. De närmaste veckorna är nämligen avgörande för hur det kommer att gå med hela alltet: allmännyttan, hyrorna, förhandlingarna och byggandet. Vare sig det har varit hög eller lågtryck på himmelen har det definitivt inte varit läge för slumrande hjärnceller.

Nu börjar åsikterna om utredningen som funderat på hur förutsättningarna för den svenska bostadspolitiken ska se ut att ramla in på finansdepartementet. 8 september ska alla ha svarat.

Det finns mycket att tycka om men lite att tycka om. Utdelningsbegränsningen är en sådan sak som kan sysselsätta en och samtidigt ge upphov till magsmärtor och dålig sömn. Idag får kommunerna inte plocka hur mycket pengar som helst ur sina bolag. Det tackar vi för. Hyrespengarna ska gå till att se till att husen är i gott skick inte till att betala teatrar, flygplatser eller äldreomsorg. Sådant betalar vi alla för på skattsedeln.

Detta vill utredningen och som det ser ut just nu företrädare för alla partier i SKL ändra på. Utdelningsbegränsningen ska bort, vi hyresgäster förmodas lita på att inte våra kommunpolitiker använder våra hyror till allt möjligt alternativt tycker de att det är okej att använda våra hyror till allt möjligt. Det är lika illa vad de än har för bevekelsegrunder.

I DN i lördags stod att det redan nu krävs 100 miljarder för att renovera bara i Stockholm. För några år sedan plockade ägaren, Stockholmskommun, ut 3,9 miljarder ur bolagen i stället för att använda dem till vad de var avsedda för- hålla husen i skick och hyresgästerna på gott humör. Det är det vi betalar hyra för. Denna miljardöverföring gjordes trots att vi har en begränsning på hur mycket kommunerna får ta ut av bolagen. Fantasirikedomen är det minsann inga fel på.

Man vill inte ens tänka på vad som kan hända om regeringen nu helt släpper alla begränsningar och låter kommunerna plocka pengar fritt. Om regeringen inte vill tänka på hyresgästerna som ska bo i hus som ständigt förfaller så kan man väl tänka på sig själv. För när pengarna är slut går man till regeringen och vill att de lättar på plånboken. Precis det som man redan gör. Jag hoppas Anders Borg och Mats Odell läser DN.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro, kanske ska du kontra med en ny definition på Lägsta Godtagbara Standard (LGS)?

Varför inte låta LGS inrymma sådant som väggar, golv och tak? Varför inte låta det omfatta droppande kranar, lyhördhet, ventilation och belysning? Varför inte låta det omfatta hög kvalitet på tvättstugor, lekplatser och säkra vindskontor?

Om LGS definierar vilka skyldigheter fastighetsägaren har så blir det svårare att sno pengarna till annat, eller?

Anonym sa...

Hej Barbro!
Du borde uppmana lokalföreningarna att skriva insändare och debattartiklar i de lokala pressen för att klargöra för invånarna i Sveriges kommuner alla partier nu står bakom att avskaffa utdelningsbegränsningen - jag tror att det är många som skulle kräva en annan politik - om de bara fick klart för sig att detta rör sig om en diskriminerande DUBBELBESKATTNING och hyckleri från politikerna.