20 augusti 2008

Hyresgäster vill inte ha bostadsrätter

När jag precis skulle låta mig vaggas till sömns på Hotell Hiltons 14:e våning i Malmö slog jag på text-tv för en sista koll. Hyresgäster vill inte ha bostadsrätter, bostadsrättsombildningen blev ingen succé hade Rapport meddelat under kvällen.

Det är väl inte så konstigt kan man tycka, hyresgäster har valt att vara just hyresgäster. Om Rapport hade en rubrik om att bostadsrättsinnehavare inte vill bli hyresgäster så skulle ingen tycka att det var särskilt konstigt. Att villaägare vill vara villaägare är väl heller ingen direkt nyhet. Att hyresgästerna håller fast vid att vara hyresgäster väcker uppmärksamhet därför att stora delar av politiken är övertygade om att alla hyresgäster sitter hemma och drömmer om att vara något annat än just hyresgäster bara för att de inte är det. Politikerna alltså. Hyresgäster förmodas nämligen inte kunna välja utan måste tryckas på så att de väljer om. Ingen lyckad idé kan man säga efter att Boverket kollat hur det gick med påtryckningarna.

Moderaten Ewa Thalén Finné sågar Kocks utredning, skriver Riksdag&Departement. Så bra men mera obegripligt är att Thalén Finné tycker att förslagen om hyressättningen har framtiden för sig. Sedan när blev det allianspolitik att införa statlig reglering av hyrorna? Antingen sätter parterna hyror i förhandlingar eller så ingriper staten genom reglering av hur mycket hyrorna får höjas, när de ska höjas, på vilket vis de ska höjas, av vilket skäl de ska höjas och var de ska höjas. Vill man som Thalén Finné det sista då kan man inte hävda att vi har särskilt mycket kvar av förhandlingssystemet.

Det är mycket kvar innan på kan sova lugnt.

Inga kommentarer: