08 mars 2011

Nu testar vi lagen

Akelius har hittat på ett sparsystem som inte Håkan Julius på Hyresnämnden hört talas om och som Bostadsminister Stefan Attefall tycker borde prövas rättsligt. Hyresgäster som inte spar pengar hos Akelius göre sig icke besvär. Om man kan spara pengar så kan man förmodligen betala hyran är Akelius teori.

SVT Rapport har berättat om Monika som under många år bevisat att hon kan betala hyran. Hon bor nämligen hos Akelius redan och har aldrig missat en hyresinbetalning. Trots dessa överväldigande bevis så måste hon nu sälja sin mammas smycken för att få ihop pengar till Akelius sparsystem för att få byta till en annan lägenhet hos Akelius,

Självaste iden med hyresrätten är att den ska vara öppen för alla utan krav på kontantinsats.

I hyreslagen 65 § finns regler om förbud mot att ställa krav på särskild ersättning för upplåtelse av en bostadslägenhet eller för överlåtelse av en hyresrätt.
Paragrafen lyder: ”Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägenhet eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall skall dock ej dömas till straff”. Vidare anges att villkor om särskild ersättning är ogiltiga och den som har tagit mot ersättningen är skyldig att lämna tillbaka vad han tagit emot.
 
Nu polisanmäler vi Akelius för att få prövat hur rättsläget ser ut.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt, Barbro!
Polisanmäl! Stäm!

Det är så vi känner HGF!

Att lösa saker i samförstånd är inte HGFs grej.

Magnus sa...

Vad är skillnaden på Akelius system och HSB's bosparsystem som funnits i årtionden och där man måste ha sparpoäng för att överhuvudtaget komma i fråga för hyresrätt?
Kanske är skillnaden så enkel som att Akelius är ett privat bolag medan HSB har sitt ursprung ur rörelsen och Hyresgästföreningen.

Abacus sa...

Skillnaden är väl att HSB ägs av sina medlemmar medan Akelius ägs privat...?

farbror Frej sa...

Anonym: "Att lösa saker i samförstånd är inte HGFs grej."

Fast då blir det ju inte rättsligt prövat, eller hur? Och en rättslig prövning var ju faktiskt något som även civil- och bostadsminister Stefan Attefall efterlyste. Nu gör Hyresgästföreningen en polisanmälan för att fastställa rättsläget. Är inte detta bra?

Stefan sa...

Och att HSB har ett hybridsystem där man behöver både sparkapital och tid eftersom man bara kan få ett visst antal bonuspoäng per år. Man måste alltså låsa upp sina pengar hos dem (nåja, hos Swedbank), till skillnad från Akelius där man bara behöver ha pengarna där just när man söker lägenhet.

Personligen tycker jag det är en bra hybridform. Som student i en stad med akut bostadsbrist hade jag annars inte haft möjlighet till något annat än den sunkiga, dåligt planerade delade tvåa jag tidigare bodde i (tre-fyra års kötid för en anständig etta, åtta eller mer för en bra). Det enda jag behövde nu var ett jobb över sommaren. Det finns andra hyresvärdar där man bara behöver kötid. Beroende på var man söker lägenhet är det dessutom inte särskilt stort sparkapital som krävs.För min del räckte 100 kr för att få ett erbjudande (dock förmodligen inte högsta prioritet) på en bra etta. Och maxkapitalet är 50 000 kr, så det är inte fråga om några bostadsrätter för en och en halv miljon direkt.

Verkligheten hälsar på sa...

Abacus - är det där skon klämmer? Att det är "fult" att äga och att det är privat? geeezz... Berlinmuren har fallit grabben

PS. Abacus och Söderhöna är samma person. Har sett det på andra kommentarer.

Måhända jobbandes och avlönad på Hyresgästföreningen?

Anonym sa...

Anonym sa...
Härligt, Barbro!
Polisanmäl! Stäm!

Det är så vi känner HGF!

Att lösa saker i samförstånd är inte HGFs grej.

8 mars 2011 07:59
.............


Precis så känner vi HGF. Folkrörelse i kris säger jag bara. Fritt fall.

Anonym sa...

HSB:s system borde lagtestas det med!

Gunilla sa...

Hej Barbro!

Kommer ni även undersöka om HSB:s system är förenligt med lagen? Hos HSB måste man låsa upp pengar under mycket lång tid för att komma ifråga. Sparande på över 15 år en regel för att få hyresrätt i Göteborg t ex.

Anonym sa...

Om ni ska vara trovärdig och verkligen testa lagen borde ni ju polisanmäla HSB också. Eller hur farbror Frej och Barbro?

Så Barbro varför polisanmäler ni inte HSB också? Svara gärna!

Mvh
Jonas

Folkrörelse i kris sa...

Tydligen är Hyresgästföreningen på Stämmar-stigen igen. Men det är ju så vi lärt känna dem...

Bra dock att de i alla fall denna gång håller sig till att jobba "för" medlemmarna i någon mening.

Tidigare var det mest att stämma för att hindra ombildningar och sätta sig på demokratiska skeenden.

det är i alla fall en förbättring...

Nåt måste ju i alla fall medlemmarna kunna färvänta sig av en förbundsordförande som tjänar 106.000 kr i månaden. Was this it?

Anonym sa...

HSB och SKB kräver också bosparande för att komma ifråga för de bostäder som dessa organisationer hyr ut med hyresrätt. I konsekvensens namn borde även dessa organisationer i så fall polisanmälas.

Per Albin sa...

Att spara hos Akelius innebär inte att man betalar "särskild ersättning" som lagen skriver om.
De pengarna man spar går ju inte förlorade direkt...

Har Hyresgästföreningen läst lagen på sitt egen lilla sätt nu igen, Barbro?
Lådkameran, Ånghästen, Ätten... Att ni aldrig lär er!

Anonym sa...

Nu är Hyresgästföreningen ute i ogjort väder igen.

Läs gärna det här också:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/07/hyresg-stf-reningens-vergrepp-mot-skottet-2-r-ett-demokratiproblem

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Trött i Täby sa...

Väldigt bra av HGF att rättspröva konsekvenserna av Täbys tokiga privatiseringsfundamentalism.

SKB och HSB är helt andra saker. SKB är ett icke vinstdrivande kooperativ medan Akelius är ett egennyttigt privat vinstdrivande företag.

Vad gäller HSB är det en organisation för bostadsrätter, som ju inte har med detta att göra.

Barbro Engman sa...

Anonym sa...
"Härligt, Barbro!Polisanmäl! Stäm!
Det är så vi känner HGF!
Att lösa saker i samförstånd är inte HGFs grej"
Att lösa saker i samförstånd är absolut HGFs grej. Det håller vi på med hela dagarna. Vi handlägger 60 000 ensklda årenden, vi förhandlar med 302 kommunala bolag, vi har 37 000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare, vi jobbar med boinflytandeverksamhet, lokalt utvecklngsarbete mm. Allt detta bygger på att försöka nå samförstånd.

Barbro Engman sa...

Per Albin m fl.
”Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägenhet eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader".
Så står det i Hyreslagen.
Riksdagen vill på detta sätt skydda konsumenterna och värna hyresrätten.
Om det då förekommer "villkor om särskild ersättning" för att få en bostad så kan man antingen rycka på axlarna eller reagera.
Det är upp till var och en. Men det kan ju inte vara särskilt konstigt för någon om en förening som vi vill få detta prövat.
Den prövningen kommer kanske att sluta med att man får göra som Akelius eller så är det inte är OK. Är det inte OK för Akelius så blir det inte heller OK för HSB, Pressens Pensionskassa eller ngn annan om de har ett liknande system.

Barbro Engman sa...

Folkrörelse i kris skriver:
"Tidigare var det mest att stämma för att hindra ombildningar och sätta sig på demokratiska skeenden".

Det har skett omkring 1 000 ombildningar i Stockholm under de senaste åren. I ca 10 av de har Hyresgästföreningen fått begäran om att företräda medlemmar.

Gunilla sa...

Tack för svar, Barbro!

Anonym sa...

Ni startade ju själva HSB som gör samma sak.

Hyckleri är vad det är.
mvh
jonas

Anonym sa...

Postas även här pga censur på Terjes blogg (och uppenbarligen även här eftersom Barbro vill tysta ner Terjes affärer).

Terje!
Nu har du attackerat Skottet, men det kan bli dags att kriga på dina villkor nu.

Hur står det till med dina egna metoder, hur renhåriga är dom?

* Hos oss i Ånghästen röjde Terror-Terje och hans anhang en persons skyddade identitet i sin okynnesstämning (som för övrigt inte ledde nånvart). Otroligt vidrigt att utsätta en människa för det och äventyra dennes säkerhet. Det visar Terjes panik och vad han är beredd att ta till. Vidrigt!

* Själv bodde Terje i villa och gjorde ränteavdrag samtidigt som han uppbar ett lägenhetskontrakt. Samma sak som han stämt brf:er för. När tidningen City avslöjade detta blev Terje rasande över att sanningen kom fram.

* Terje har gått i bräschen för att utesluta oliktänkande medlem på södermalm. Han drog ärendet till förbundsstyrelsen och fick med Barbro Engman på sina tankar. Medlemmen uteslöts. På grund av sina åsikter...

Ska vi fortsätta, Terje...?