11 mars 2011

Fastighetsägarna visar bristande respekt

Fastighetsägarna anmälde svenska staten till EU-kommissionen. De var missnöjda med det mesta, inte minst att allmännyttans hyror var tak för deras hyror. De ville bli en fullvärdig förhandlingspart. Nu har de blivit det.

Jag hade förväntat mig att de skulle jobba hårt på att stärka upp sig nu när deras dröm efter flera årtionden gått i uppfyllelse.

Men istället för att jobba på sin egen roll verkar de lägga all krut på att granska vad alla andra håller på med. De betalar Stellan Lundström och Hans Lind på KTH för att få en rapport om hur allmännyttan enligt deras förmenande borde bete sig. De skriver ilskna debattartiklar om hur Hyresgästföreningen enligt deras förmenande borde tolka lagen.

Under tiden pågår det hyresförhandlingar runt om i landet. Ibland klagar Fastighetsägarna på att vi gör upp med allmännyttan först. Precis som om det skulle ingå i den nya ordningen att Fastighetsägarna ska komma först.

Hyresgästföreningen har ett enda uppdrag och det är att göra så bra uppgörelser som det bara går. Det är fullständigt ointressant för oss i vilken ordning uppgörelserna blir klara.

I Malmö har Hyresgästföreningen gjort upp med Fastighetsägarföreningens konkurrent Kanslihuset. Och då tog det hus i helsike hos Fastighetsägarföreningen som anklagar Hyresgästföreningen för att gå bakom ryggen på Fastighetsägarföreningen.

Vårt uppdrag är att förhandla med många starka motparter, allmännyttor av skilda slag och fason, enskilda privata fastighetsägare, Fastighetsägarföreningar av skilda slag och fason och Fastighetsägarföreningens konkurrenter.

Vi måste givetvis ha hyresgästernas bästa för ögonen.

Om Fastighetsägarna i Malmö inte kan tänka sig någon lägre hyreshöjning än 4,45 procent och vi kan träffa ett avtal med en annan Fastighetsägarorganisation på 2,4 procent så är det ju självklart att vi gör det.

Här har Fastighetsägarna jobbat i årtionden på att få konkurrera på lika villkor. Ingen ska leda den andres hyressättning. Nu har de fått konkurrenter både privata och allmännyttiga. När vi förhandlar med de som är beredda att göra upp då tjurar Fastighetsägarna ihop och "överväger nu att lämna förhandlingar, för att ta till ett fult grepp."

Vad är det för slags reaktion? 

Det allra värsta tycker jag ändå att det är när Stefan Lindwall, VD Fastighetsägarna Syd säger att:

– Vi kan skicka ut hyresavier med den hyra vi vill ha. Sen brukar 90 procent betala hyran och då har de accepterat den nya nivån.

Vilken otrolig brist på respekt för förhandlingssystemet.

Om vi inte får som vi vill eller inte har resurser och förmåga att förhandla då kommer vi att skicka ut hyresavier till hyresgästerna som inte förmodas begripa eller blir så oroliga så de betalar och då har vi gått förbi hela förhandlingssystemet och "lurat" hyresgästerna att betala och därmed anses de ha accepterat den nya högre hyran.

Om Fastighetsägarföreningen väljer att sätta sina hot i verket uppmanar vi hyresgästerna att fortsätta att betala den gamla hyran, säger Christina Wessling, regionchef Hyresgästföreningen.

Det gör hon rätt i.

69 kommentarer:

Drabbad av HGF i Skottet sa...

– Om Fastighetsägarföreningen väljer att sätta sina hot i verket uppmanar vi hyresgästerna att fortsätta att betala den gamla hyran, säger Christina Wessling, regionchef Hyresgästföreningen.
......


Typ hot som i när ni med full kraft ger er på små meddellösa föreningar som vill ombildas, med hjälp av era jurister och miljoners miljoner?

Såna hot gillar man ju inte. Ingen gillar det

Resthyresgäst sa...

Ett mycket bra uttalande av Christina Wessling.
Jag anser även att det är dags för tre miljoner hyresgäster att vässa klorna och agera gemensamt. Bryter fastighetsägarna bestämmelser och tänjer på gränser kan vi göra det också.
Skulle landets alla hyresgäster deponera sin hyra till Länsstyrelsen, om så bara för en månad, skulle det bli betydligt mindre kaxighet från fastighetsägarna. Det vore inte en dag försent.

Jan Torstensson, Pensionär sa...

Resthyresgäst sa...
Ett mycket bra uttalande av Christina Wessling.
Jag anser även att det är dags för tre miljoner hyresgäster att vässa klorna och agera gemensamt. Bryter fastighetsägarna bestämmelser och tänjer på gränser kan vi göra det också.
Skulle landets alla hyresgäster deponera sin hyra till Länsstyrelsen, om så bara för en månad, skulle det bli betydligt mindre kaxighet från fastighetsägarna. Det vore inte en dag försent.
..........

I stockholm vill bara 10% bo i hyresrätt. varför i allsindar har vi då så många?

Det verkar som om det där bostadsrätt är popolärare, varför inte låta de boende ombilda då?

Resthyresgäst sa...

Jan Torstensson:
Goddag Yxskaft. Har skivan hakat upp sig?

Anonym sa...

Barbro skriver att hyresgästföreningen har ett enda uppdrag och det är att göra så bra uppgörelser som det bara går.

Jag håller med Barbro, men det innebär inte att ju längre uppgörelser ju bättre. Det tyngsta ansvaret som lagstiftaren lagt på Hyresgästföreningen är ansvaret för hyresmarknadens som helhet. Det måste skapas förutsättningar för nyproduktion och rörlighet även på de marknader där det finns bristsituationer. Hyrorna i befintligt bestånd måste möta hyrorna i nyproduktionen.

Det grundläggande problemet handlar om att hyresgästföreningens tjänstemän, men framför allt dess förtroendevalda inser att deras uppdrag är mycket större än vad många tycks tro. Hyresgästföreningen är ansvarig för att skapa förutsättning för en sund hyresmarknad, där det byggs nya bostäder på naturlig väg om det finns efterfrågan på detta.
Att då på en av Sveriges mest överhettade bostadsmarknader föreslå ett tak på 2,4 % i hyresjustering känns oansvarligt. När löner, KPI och efterfrågan år efter år stiger mer än vad som Hyresgästföreningen medger i hyresjustering är något påtagligt fel.
Ska Hyresgäströrelsen överleva krävs nog en bättre inställning till hur deras roll styr hela bostadsmarknaden.

Skärpning och välkommen till verkligheten

Lilla DDR! sa...

STÄM DOM BARBRO!!!

Johanna i Linjalen sa...

Stäm ALLA som inte vill som Hyresgästföreningen!

Jenny, Kungsholmen sa...

Pesthyresgäst sa...
Jan Torstensson:
Goddag Yxskaft. Har skivan hakat upp sig?
-------

Varför denna ton mot en frågeställare på bloggen? Passade frågan inte Herr Hyresgäst?

Anonym sa...

Till anonym 11 mars 2011 11:55

Intressant men en så övertydlig partsinlaga med direkt avsändare Fastighetsägarna.

Anonym sa...

@Till anonym 11 mars 2011 11:55

Vad innebär "byggs bostäder på naturlig väg"?

Söderhöna

Anonym sa...

Naturlig väg innebar att byggandet sker utan statliga eller kommunla subventioner

whippo sa...

Bra sagt av Christina Wessling.

Jan Torstensson:

Det är ingen som hindrar en korrekt ombildning. Det finns några få regler vid en ombildning och tydligen är de svåra att hålla sig till för vissa.

Anonym sa...

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Jan Torstensson, Pensionär sa...

whippo sa...
Bra sagt av Christina Wessling.

Jan Torstensson:

Det är ingen som hindrar en korrekt ombildning. Det finns några få regler vid en ombildning och tydligen är de svåra att hålla sig till för vissa.
--------

Förvisso unge man! (Herr Wippo)

Men om det nu råder en så stor skillnad i vart stockholmarna vill bo och hur de nu bor, borde man inte justera detta så att säga skeva och felaktiga förhållande?

Endast 1 av 10 stockholmare vill bo i hyresrätt emedans 2,5 av 10 vill bo i bostadsrätt.

Jag tycker därför att det är en utmärkt ide att gå dessa många innevånare i stockholm till mötes och ombilda mer. Det skulle göra dem lyckliga och ge dem deras inre vilja till lags.

Mvh

Jan Torstensson

Mia i Skottet sa...

Under de 8 år jag bott i Skottet har min hyra ökat över 15%

På samma tid har bostadsrätterna nära på fördubblats i värde.

I månaden är det i skrivandets stund över 1000 kr billigare per månad om vi skulle ha ombildat.

Samtidigt har processen pågått i 3 år så kostnaden per hushåll är mellan 50.000 - 100.000 kr.

Varför vill Hyresgästföreningen motverka billigt boende och vår strävan att bo som vi vill?

Svaret förefaller enkelt. 1. för att man kan och 2. motivet är att man gör det i egen sak. Man är girig och vill skydda sina medlemsintäkter genom att stoppa ombildningar.

Förbannad Stockholmare! sa...

Barbro

Borde inte detta ha varit en fråga ni skulle ha belyst eller arbetat med? http://www.nyhetskanalen.se/1.2050999/2011/03/11/trots_akut_bostadsbrist_star_lagenheter_tomma

Istället fokuserar ni på att stämma små meddellösa föreningar.

varför inte jobba F-Ö-R era medlemmar och hjälpa till med boende (oavsett boendeform) istället för att stämma alla och fullständigt frysa fast hela boendefrågan.

Stockholmare vill BO! inte i första hand vara medlemmar i HGF!

Stockholms Stadshus sa...

RE: Mia i Skottet

"Under de 8 år jag bott i Skottet har min hyra ökat över 15%

På samma tid har bostadsrätterna nära på fördubblats i värde."


Det i sig är ett bevis på att hyresmarknaden inte fungerar. Efterfrågan är enormt mycket större än utbudet och därför ökar priserna på den öppna marknaden som bostadsrättsmarknaden är.

På den svårt reglerade marknaden som hyresmarknaden är ökar hyrorna för långsamt. Därav att ingen flyttar. Ingen nybyggnation sker.

Detta belyser Bostadsmenistern på ett alldeles utmärks sätt i en färsk artikel i GP.

Och tydligt är att Hyresgästföreningen i allra högsta grad är medskyldiga, om inte ensamt skyldiga till att det finns en skriande brist på bostäder i Stockholm. Något som upparbetats genom år av bromsade hyror och ständiga "spärrningar" av utvecklingen av hyresrätten från Hyresgästföreningen.

Skärpning Hyresgästföreningen!

Kalkonrullen ger er... sa...

Nytt från DVD:hyllan.

"Nu Stämmer vi en bostadsrättsförening 1" med Terje Gunnarsson i huvudrollen. Ett drama och svart tragik om Goliat som stämmer små och meddellösa ända in i deras hem.

(10 uppföljare på gång)

Och

"Nu stämmer vi Akelius hårt!" Med Barbro Engman i huvudroller och en stab av jurister. Ett rafflande drama i Tingsrättsmiljö.

Slutligen

"Nu stämmer vi allt och alla som säger emot oss, och skriker oss hesa i processen! - och hör sen!" av och med gäststjärnan Johanna Johansson från Linjalen.

Anonym sa...

@ 11 mars 2011 12:52

Då återstår det bara fastighetsägare och hyresgäster menar du som ska svara för samhällets bostadsförsörjnings ansvar? Kanske en och annan riskkapitalist också.

Skall den principen överföras även för ex. sjukvård, daghem, skola och vägar? Att sjuka betalar för sjukhusen, föräldrar för daghem och skola, bilister för trafiknät etc?

Söderhöna

whippo sa...

Jan Torstensson:

Alla som vill ombilda har fått chansen. För väldigt många finns chansen fortfarande. Det finns inget som hindrar förutom att en kvalificerad majoritet vill, men den biten verkar tämligen säker enligt dig.

Är inte någon nöjd med sin hyresrätt finns det en väldigt stor marknad med bostadsrätter också.

/Rikard Junkergård

Anonym sa...

Jag tycker att det är HGF som visar bristande respekt mot oss tusentals som fritt vill förhandla vår hyra gentemot hyresvärden. Inför fri hyressättning så vi kan få slut på galenskaperna någon gång.

Anonym sa...

Terje är helt rabiat i sin kamp mot ombildningar.
I stort sett varje dag handlar hans blogg om "kriget mot ombildningar".

Hyresgästföreningen Stockholm är panikslagna över utvecklingen och Terje spyr ständigt galla över moderata politiker.

Och övergreppen mot små bostadsrättsföreningar pågår ständigt med Hyresgästföreningens väl tilltagna krigskassa.

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Anonym sa...

Det är helt sanslöst vilken usel nivå det är på majoriteten av inlägg på Barbro Engmans blogg!
Jag skäms över det tonläge som finns i kommentarerna, jag skäms över den totala brist på respekt för andra människor och andra människors vägval i livet som visar sig i inläggen och jag skäms över att ha medmänniskor som så uppenbart skiter i allt annat än sin egen vinnings skull.
Vilket hån mot de människor som verkligen har utsatts för riktiga övergrepp att påstå att den tvist som pågått i bl a Skottet är ett övergrepp!
Öppna ögonen, lyft blicken från er egen igenluddade navel och inse att världen är större än ert eget ego!
Jag tycker synd om Barbro Engman som dag efter dag ska behöva stå ut med den typen av ointelligenta kommentarer.
Och jag tycker synd om er vars liv verkar gå ut på att terrorisera omgivningen med tröttande inlägg om er egen upplevda orättvisa vid ombildningar.
Så skaffa er ett liv och låt bli att plåga alla oss som faktiskt är intresserade av en seriös bostadspolitisk diskussion där människor respekterar varandra och där inläggen faktiskt betyder nåt på riktigt!
Anna

Anonym sa...

Heja Anna, precis på pricken. Det är verkligen så sorgligt.
Barbro släpper väl igenom alla inlägg för att slippa bli beskylld för att censurera antar jag men priset är högt.
Man önskar ju att människor kunde censurera sig själva och inte bara slänga glopord omkring sig.
Dessutom anonym så får du förhandla din hyra själv om du vill. Du kan stå utanför systemet med förhandlingar. Det är upp till dig.
Så snälla spy er galla någon annanstans.
Patric

Anonym sa...

Barbro och Terje väjer konsekvent för att svara på frågorna som ställs - därför återkommer de ständigt.
Barbro svarar på några frågor, men bara de "ofarliga".
Om de ansvarige stod för sina handlingar skulle inte kritikstormen vara så massiv som den är nu. Som Barbro och Terje agerar så förtjänar de all kritik som delas ut just nu!

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Anonym sa...

Nej Anonym, när jag läser denna blogg ser jag ingen massiv seriös kritik mot Hyresgästföreningen.
Däremot ser jag en handfull anonyma skribenter (och med tanke på hur kommentarerna ser ut så känns det ibland som om det är en eller två personer - alltid hukande bakom anonymitetens trygga famn) som skriver samma sak om och om igen utan att lyssna när någon väl orkar svara dem.
Och som dessutom aldrig någonsin visar på fakta utan bara öser ur sig galla i form av ord som maktfullkomliga, giriga och nu det mest populära uttrycket av alla: att Hyresgästföreningen begår övergrepp! (Som sagt, det är ett hån att jämföra en rättslig tvist med de människor som
verkligen utsatts för riktiga övergrepp!)
Dessutom är det rätt korkat om man nu verkligen vill få människor att bli kritiska mot Hyresgästföreningen. För om skribenterna kom med hårda fakta som gick att granska och dra slutsatser av så skulle folk kanske bry sig - men vem kan ta nättroll som anonymt spyr sin galla på allvar?
Nej, lägg lite möda på era inlägg så skulle ni säkert få fler seriösa svar. Men det kräver ju förstås lite mer jobb och eftertanke än att bara sprida glåpord och det kanske är för jobbigt för vissa...
Anna
Anna

Resthyresgäst sa...

Väl talat Anna. Instämmer.

Anonym sa...

Anonym, du är bara arg. Du frågar ingenting, du debatterar inte och du för inget resonemang. Du är förbannad för att du inte får ombilda din hyresrätt.
Om du inte får det beror det på att ni inte fått majoritet för det. Hyresgäster som inte tycker att det gått rätt till ska väl få klaga? Det är inte Hyresgästföreningen som avgör om det gått rätt till eller inte, det gör tingsrätten. Ombildarna har fullt av konsulter till sin hjälp för politikerna ligger på för att få till ombildningar. Om vi ska ha kvar ett rättssamhälle måste lagar och regler följas även om det gör folk förbannade. Skottet har haft flera köpstämmor men inte fått majoritet istället för att acceptera det så har man den ena stämman på den andra. Skulle man inte lika gärna kunna kalla de ett övergrepp på demokratin. Till slut fick man majoritet som det ser ut, efter att tiden gått ut. Nu kräver man att få köpa i alla fall. Är inte det ett övergrepp på demokratin. Ingen tvingade Brf Skottet att gå med på förlikning, det beslutet fattade de själva. Hade de vetat att de hade rätt och att de hade en majoritet på den köpstämma som skedde inom rätt tid hade de inga som helst skäl att gå med på förlikning. Det kostar inga miljonbelopp att sitta kvar en stund till på tingsrätten i avvaktan på att få rätt. Det är bara snicksnack. Den enda förklaringen till att de inte satt kvar och fullföljde förhandlingarna i tingsrätten är att de visste att de skulle förlora. Nu ställer de sitt hopp till att Stockholmshem ska gå emot sina egna villkor och låta de köpa. Så här långt hade det aldrig behövt gå om Brf fått en majoritet med sig på de köpstämmor som skedde inom tidsramen. Eftersom de inte fick tillräckligt många med sig är det helt obegripligt att de talar om övergrepp.
Patric

Anonym sa...

Så fort någon uttalar sig kritiskt om Hyresgästföreningen är man en bitter människa som inte fått ombilda sin bostad.

Så är inte mitt fall. Jag bor i en ombildad fastighet - trots att Hyresgästföreningen stämde brf.
Vi i Ånghästen är väl införstådda hur HGF jobbar... De stämde oss men fegade ur i sista stund för att de visste att okynnesstämningen skulle FÖRLORAS. De skulle bara jävlas.

Nu är Skottet nästa föremål för "kriget mot ombildningarna".
Med miljoner på krigskontot ska HGF platta till en medellös brf.

Säg nej till vänsterorganisationen Hyresgästföreningen!

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Anonym sa...

Det var väl precis så det var med Skottet också " de fegade ur i sista stund för de visste" att de skulle förlora.
Det kostar inga miljonbelopp att få rätt i tingsrätten och det vet du.
Om saker och ting går rätt till från början då är det inte någon som överklagar för då finns deg inget att öveklaga.
Att hyresgästföreningen hjälper sina medlemmar när de känner sig överkörda är väl inget konstigt. För du menar väl inte att alla som vill ombilda är ofelbara och de som inte vill är fulla av fel och brister. Kom ihåg att det är enskilda hyresgäster som är motpart, inte Hyresgästföreningen.
Patric

Anonym sa...

Om det är så billigt att processa i tingsrätten - varför drog sig Hyresgästföreningen ur stämningarna mot Ånghästen och Ätten då? ;)
Det kostar ju inga miljonbelopp att processa skriver du själv...

Det är HGF som är motparten, de enskilda hyresgästerna har bara varit HGF:s målvakter i kriget mot ombildningarna.

I Skottet hjälper HGF dessutom en galenpanna att stämma brf på 50 miljoner. Det säger väl en hel del...

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

farbror Frej sa...

"Naturlig väg innebar att byggandet sker utan statliga eller kommunla subventioner,"

Man kan låtsas som om den bostadsbehövandes behov av goda hyresbostäder alltid tillgodoses "naturligt"
via en fri prissättning och icke-statlig/kommunal inblandning. Eller så kan man gå till historien:

"Stockholm har ju tidigare haft marknadshyror. Fram till första världskriget var bostadsmarknaden helt oreglerad. Vi var då kända för att ha världens högsta hyror. Men då var väl bostäderna exceptionellt bra? Nej, de ansågs vara bland de sämsta i västvärlden. Detta resulterade i en extrem trångboddhet med åtföljande sjukdomar och sociala problem. Vid varje högkonjunktur uppstod en extrem bostadsbrist, där barnfamiljer fick bo i skjul, vedbodar eller t o m under bar himmel i Lill-Jansskogen. Kommunen tvingades gång på gång ingripa och inkvartera bostadslösa i skolor och tillfälliga nödbostäder. Allt medan de nationalekonomiska professorerna slet med frågan varför de skyhöga hyrorna inte stimulerade byggherrarna att bygga massor av nya bostäder, som teorin sa att de skulle göra. (Varför själv sänka priset på en vara som man kan få mycket betalt för?)"

Å andra sidan är det tveklöst så att ett rutinmässigt subventionerande lett till att sockrade byggkostnader. På samma sätt som en ohämmad men likså ohållbar låneexpansion lett till bubbelaktiga bostadspriser. Problemet är komplext och har kanske mest att göra människans ofärdiga natur (jmfr: "Det goda jag vill, det gör jag icke, men det onda jag icke vill, det gör jag." /Paulus).

Anonym sa...

Barbro, jag som privat fastighetsägare i Malmö ser på hyresrättens framtid i regionen som ett vissnande löv i en kylande vind. Först måste jag poängtera att mina hyresgäster får förstklassig service och en mycket professionell förvaltning av byggnaderna de bor i. Vi satsar mycket på husen och med all rätt, det är ju kul att ha nöjda kunder! I ett tidigare skede av mitt entreprenörliv satsade jag hus, besparingar och framtid på att köpa hyresfastigheter i Malmö. En risk som måste få avkastning. De senaste åren har förhandlingsklimatet i Malmö försämrats sakta men säkert. Resultatet är följande: Hyreshöjningarna i mina fastigheter har under åren 2010-2011 (om vi nu räknar med årets uppgörelse med Kanslihuset from 1 april) höjts på årsbasis med 1,1 %. Det är ju oftast detta begrepp som Hyresgästföreningen använder, hyresjusteringar utslaget på årsbasis. Nu kan man ju ställa sig frågan om dessa uppgörelser gynnar hyresrätten i Malmö. Jag och de flesta fastighetsägarna i Malmö säger tveklöst, nej!

Då mina fastigheter ligger i relativt attraktiva lägen har det bildas bostadsrättsföreningar i fastigheterna. Dessa brukar knacka på dörren och uppvakta mig ett par gånger per år med förfrågan om att köpa fastigheten. Hittills har jag stängt dörren, vänligt men bestämt, men nu är dags att öppna dörren för dom, många är medlemmar i er förening, och släppa in dom i värmen. Jag kommer sälja mina hus till de boende då min alternativa placering är betydligt bättre än att tjafsa med förtroendevalda och Christina Wessling år efter år. Mitt incitament till att vara fastighetsägare i Malmö har försvunnit.

Man kan ju även fråga sig varför de två senaste förhandlingscheferna för regionen blivit omplacerade till Helsingborg. Enkelt svar: Christina Wessling har inte ett dugg intresse av att utveckla hyresrätten och "management by fear" ekar i väggarna. Barbro, regionen är i intern kris, det drabbar hela hyresmarknaden i Malmö. Det blåser kallt runt öronen för hyresgästerna och seriösa fastighetsägare i Malmö.

Anonym sa...

Hyresgästföreningen företräder INTE den hyresgäst som stämt Brf. Du far med osanning vilket får mig att undra över hur du har det med sanningen i övrigt. Det kan ju vara så, det vet inte jag, att HGF drog sig ur för de räknade med att förlora. Det var väl av samma skäl som Skottet drog sig ur i sista stund. De visste att de skulle förlora. De hade ingen majoritet för en ombildning helt enkelt. I alla fall inte på den köpstämma som räknas.
Patric

Anonym sa...

Varför försöka pricka in sju rätta siffror på lotto när man istället kan stämma en bostadsrättsförening 50 miljoner?
Precis som ni i Hyresgästföreningen gör... :)

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Barbro Engman sa...

Anonym, vi har inte stämt någon på 50 miljoner. Av vilken anledning tycker du att det är OK att skriva så när det inte är sant?

Barbro Engman sa...

Till den private fastighetsägaren i Malmö. Om du har nöjda kunder och en bra förvaltning varför knackar då dina hyresgäster på dörren och vill ombilda? Jag tror att de möjligen är rädda för att du ska få som du vill och höja deras hyra rejält. Det är de privata fastighetsägarnas krav på höga hyreshöjningar som driver på ombildningarna. Det enda era kunder hör frän er är krav på hyreshöjningar, klart de blir oroliga.
Du vet och jag vet att det har varit och är mycket lönsamt att investera i bostadsfastigheter.
Om du känner omsorg om hyresrätten så borde du fundera på att ha en annan strategi än att bara begära hyreshöjningar för då kommer hyresrätten på sikt att prisa ut sig.
Jag tycker att du borde hålla dig själv högre än att i en blogg som läses av tusentals människor vädra dina synpunkter på enskilda personer. Det är dålig stil tycker jag.
Det du kallar att "tjafsa" med förtroendevalda är en viktig del av den svenska modellen. Vi ska förhandla om hyran och resultatet av förhandlingarna är det som avgör om dina hyresgäster kan bo kvar eller om de tvingas flytta pga för höga hyror. En sak kan vi väl vara överens om, dina hyresgäster sitter inte hemma och hoppas på att du ska få chans att höja deras hyra de sitter hemma och hoppas att du inte ska lyckas med det.

Anonym sa...

Barbro, att folk vill ombilda har naturligtvis ingenting att göra med att man är rädd för hyreshöjningar. Snarare är det så att man hoppas kunna göra sig ett klipp genom att köpa billigt på en prisreglerad marknad (hyresmarknaden) och sälja dyrare på en marknad där priserna inte är reglerade, d.v.s brf-marknaden. Att påstå att det handlar om att vara rädd för hyreshöjningar så är det bara trams.

Barbro Engman sa...

Anonym, du har så klart rätt i att en del människor är ute efter att göra ett klipp. Absolut. De får köpa billigt och de kan pga bostadsbristen sälja dyrt. Men jag har sett mängder av flygblad mm där de man försöker övertyga de som inte vill köpa genom att hota med att det ska bli höga hyreshöjningar.Inte minst på min blogg har det varit en vanlig företeelse.
Under en period förekom det varje dag. Vi skulle fä 10% i årlig hyreshöjning i flera år framöver påstods det varför alla som kunde uppmanades jobba för ombildning
Nu är årets förhandlingar snart avslutade och snittet ligger på 2%. Men vi kan säkert vara överens om att stora hyreshöjningar inte skulle minska trycket från hyresgästerna.

Anonym sa...

Då är vi överens om att folk vill ombilda p.g.a. chansen att göra ett klipp. Däremot håller jag självklart inte med dig om att de kan sälja dyrt p.g.a. bostadsbristen. Jag vill hävda att de kan köpa billigt p.g.a. hyresregleringen.

Jag vill snarare hävda att små hyreshöjningar ökar trycket på ombildningar då den potentiella vinsten blir så pass mycket högre. Hade vi haft marknadshyror hade det inte funnits något tryck alls på ombildningar då kostnaden för hyresrätter och bostadsrätter skulle vara likvärdiga i kostnad och det skulle inte finnas någon potentiell vinst att göra.

Vi ser exempelvis inga krav på ombildningar av nybyggda hyresrätter då hyrorna där redan ligger nära marknadshyror och den potentiella vinsten av en ombildning är väldigt begränsad.

Anonym sa...

Nyproduktion är undantagen från politikers beslut om utförsäljning av det allmännyttiga beståndet. I fem år.
Skälet är att bolagen inte bygger för försäljning eftersom det inte ingår i deras uppdrag att vara byggbolag som producerar för försäljning.
Trots dessa fem år av undagtag har fler nyproducerade områden ändå hunnit med att ombildas och säljas. Ett bra exempel är fastigheten Byggledaren på Liljeholmskajen.

Rimligt vore att de fastigheter där hyresgäster avstått från ombildning och de fastigheter som produceras för att möta efterfrågan på hyresrätter helt avskrivs som ombildningsbara objekt.

Jag menar dessutom att fastighetsägarnas EU-anmälan av det svenska systemet och den utredning som regeringen presenterade orsakat stor oro för många hyresgäster.
Det är inte bara hyresrätten utan också hyresgäster som pekats ut som måltavlor i debatten. Inläggen som visar detta är många i den här bloggen men också i andra forum.

Söderhöna

Anonym sa...

Är du singel söderhöna?

Anonym sa...

Anonym, var någonstans i ditt resonemang kommer de boende in i bilden? Du resonerar som om det är fråga om ett lösa en ekvation i ett grupparbete på Handels. Vi höjer lite där och sänker lite där så får alla betala lika mycket. Vart ska de ta vägen som inte har råd att betala en hyra som ligger på samma nivå som de orimligt höga bostadsrättspriserna?
Nog är du rätt ensam om att hävda att inte bostadsbrist leder till höjda priser på bostadsrätter. Ska också hyrorna spegla bostadsbristen så är det väl inte svårt att räkna ut vad som händer även med de.
Patric

Anonym sa...

Anonym, hur mycket måste hyrorna höjas för att hindra fastighetsägarna att sälja sin fastighet till ombildning?
Den frågan kan väl också den fastighetsägare som skrev tidiagre svara på. Hur mycket vill du ha i hyreshöjning för att låta bli att sälja?

Anonym sa...

Jag är singel och öppen för förslag.

Söderhöna

Anonym sa...

@Patric: Jag har aldrig påstått att bostadsbrist inte leder till högre priser på bostadsrätter. Var får du det i från? Det handlar inte om att höja eller sänka någonting utan om att låta marknaden sköta det. Det är inte brf-priserna som är orimligt höga utan hyrorna som är orimligt låga i innerstan.

Vi kan ta ett exempel. Det finns nu en etta på 36 kvm på Hallandsgatan 36 på bostadsförmedlingen. Hyran är 5120 kr/mån. Kvadratmeterpriset på Södermalm ligger runt 50 kkr. Vid 5% ränta (även om man inte lånar hela beloppet så finns en alternativkostnad) och 30% skatteavdrag hamnar kostnaden på 5250. Lägg därtill ca 1000 kr/månad i avgift och 200 kr i reparationer). En rimlig hyra för lägenheten vore därmed ca 6650 kronor/månad.

Det finns mängder av sätt att lösa det på om man inte har råd med sin hyra. Man kan dela lägenhet med andra, flytta till ett område med lägre hyror, flytta till en mindre lägenhet etc.

farbror Frej sa...

"En rimlig hyra för lägenheten vore därmed ca 6650 kronor/månad."

Jag förstår att du önskar att dina räntestegrade bostadskostnader framöver ska vara normgivande för hur lägenheterna i äldre hyresfastigheter med sedan länge avamorterade lån och byggkostnader ska hyressättas.

Bara för att en massa tokdårar löpt spekulations-amok med sina livstidslån, så ska hyresgästerna nu kollektivt straffas med minst 1000+ kronor extra i bostadskostnader, ovanpå vad de amorteringsfritt skuldsatta ska betala. Jag antar att det känns bättre då. Nej tack, säger jag.

"Det finns mängder av sätt att lösa det på om man inte har råd med sin hyra. Man kan dela lägenhet med andra, flytta till ett område med lägre hyror, flytta till en mindre lägenhet etc."

Nja, mängder och mängder? Vill du som heltidsarbetande och skattebetalande, vuxen, myndig och kanske barnförsörjande svensk/stockholmare dela bostad med främmande människor? Du tycks intala dig att denna målgrupp alltid utgörs av barnlösa 18-22-åringar.

Vart hittar du för övrigt områden med lediga (och billigare) hyresrätter i Stockholm? Minsta nybyggda hyreslägenheter är vanligen ettor/tvåor runt 45-50+ kvadrat a 7500-8500+ kronor i månadshyra.

Klas Hoberg sa...

Hej Barbro, jag ber om ursäkt för att jag lånar ditt forum. Tanken var att gå i svaromål på Terjes blogg angående hans inlägg om oss i lördags, men man vet som bekant inte om man släpps igenom censuren. Därav detta inlägg.

========================

Hej Terje

Klas Hoberg här igen, ordförande i BRF Skottet 2. Jag trodde vi var klara med diskussionerna, då de är fullständigt fruktlösa. Nu läser jag saker som "Ombildningshysterin i Skotttet 2" och känner mig manad att svara å de boende i Skottets vägnar.

Låt mig påminna dig om ett par saker som kan vara grunden till det som du kallar ”Ombildningshysteri”.

A) Grunden till att man ens kan och eller vill ombilda ligger i ett demokratiskt beslut, fattat av Stockholms kommunfullmäktige 2006, där man beslutade att bostadsbolagens hyresgäster skall ges möjlighet att förvärva sina fastigheter genom att bilda bostadsrättsföreningar. Och det vill de boende i skottet med 70% majoritet

B) När 77 av Hyresgästföreningens totalt 106 medlemmar i kvarteret Skottet skrev under en protestlista mot Hyresgästföreningens stämning, något som du själv i det närmaste ”viftade bort” när du fick namnlistan på ditt kontor. Kanske detta gjorde dina medlemmar besvikna och frustrerade?

C) Samtidigt kan man ju notera att stämningen mot Skottet är finansierad av era egna medlemmar i huset. Kanske era medlemmar tycker det är konstigt att du använder deras egna pengar till att stämma dem – och som ovan, bara vifta bort deras protest att så sker. Är det kanske denna frustration du kallar ”ombildningshysteri”?

D) Nu står tre hushåll (de 4 personer som ni backat upp med fria jusristpengar och PR-apparat) mot 600 personers vilja (200 hushåll) som vill ombilda.


Kan det vara så att den ”ombildningshysteri” du pratar om i själva verket är en stor grupp människor som känner sig överkörda av Hyresgästföreningens ”krigskassa” mot ombildningarna?

Kan det vara så att dina egna medlemmar som du stämt med hjälp av deras egna pengar känner enorm frustration över detta?

På samma ämne. När skottet brann i oktober 2009, den största branden på Södermalm det året, vart var hyresgästföreningen då? Inte ett ord, möte eller stöd från er. Är det att måna om de små människorna och egna medlemmar?

Men när det var dags för ombildning – då dök ni upp. Jurister, kampanjmöten, hindrade bostadsrättsföreningen att nyttta samlingslokalen i vårt eget hus, utskick från dig själv MOT ombildningen osv osv. Då var ni aktiva minsann. Men inte när det brann.

Kan det vara så att den ”ombildningshysteri” du pratar om i själva verket är folks, dina medlemmar och de boende i huset, besvikelse och frustration över Hyresgästföreningens handlande i skottet?

De boende i skottet 2 har sagt ja till ombildning vid 2 tillfällen och med över 70% majoritet för ett köp. Du har backat upp 4 personer, eller mindre än 1% av de boende. Därtill har du fullständigt avvisat över 70% av dina EGNA medlemmar i husets protest mot er stämning. Nåt som du bara viftade bort.

Vi är över 600 peroner i skottet som tänker så. Och vi kommer inte att tystna. Vi tror på demokrati och vi vill ombilda.

Men hysteriska är vi inte.

Klas Hoberg
Ordförande Skottet 2
www.skottet2.se

========================

fastighetsägare i syd sa...

Hur mycket ska hyran höjas med ?
Det viktigaste är att man kommer bort från osäkerheten. Koppla hyran till något index, eller låt oss komma överens om att hyran kommade 5 års period höjs med 2,5% eller 3 % varje år.
Givna spelregler minskar osäkheten och med mindre osäkerhet ökar viljan att investera. Dessutom är det en förmån för hyresgästerna att slippa oroa sig för hur hyran ska höjas. Både fastighetsägare och den enskilde hyresgästen vinner på detta. Förloraren heter Hyresgästföreningen eftersom att denna förening är beroende av att en gång om året få lov att skapa skrämsel rubriker om chockhöjning, som sedan bättrar på medlemssiffrorna.

Anonym sa...

"Nja, mängder och mängder? Vill du som heltidsarbetande och skattebetalande, vuxen, myndig och kanske barnförsörjande svensk/stockholmare dela bostad med främmande människor? Du tycks intala dig att denna målgrupp alltid utgörs av barnlösa 18-22-åringar."

Då återstår de andra alternativen, att flytta till ett annat område eller en mindre lägenhet. I många andra länder delar ungdomar lägenheter i en högre utsträckning än i Sverige vilket leder till ett bättre resursutnyttjande. Jag är helt övertygad om att marknadshyror skulle leda till ett betydligt högre bostadsutbud. Det står exempelvis mängder med lägenheter tomma i Stockholms innerstad då hyresgästerna behåller kontrakten i väntan på att göra ett klipp på ombildningar. Med marknadshyror skulle sådana incitament försvinna.

Anonym sa...

Hej Barbro!
Gå in på Ånghästens hemsida (www.brfanghasten.se) och titta vilken härlig aktivitet det är!

Saker som den allmännyttiga hyresvärden inte fixat på 20 år åtgärdas omedelbart och det är en massa härlig entusiasm och granngemenskap nu när de boende får direkt inflytande över sin situation!

Allt detta ville ni i HGF sätta stopp för. Usch, usch, usch!!

Vårt övertagande blev kraftigt försenat på grund av er okynnesstämning som ni tog tillbaka kort innan tingsrätten skulle behandla målet. Ni ville bara jävlas för ni visste att ni skulle förlora!

Nu försöker ni i HGF göra samma sak mot våra grannar i Skottet!

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

farbror Frej sa...

"Då återstår de andra alternativen, att flytta till ett annat område eller en mindre lägenhet."

Jo, fast HUR? Exakt VAR hittar du de billigare områdena med de snabbt inflyttningsbara lägenheterna - här i Stockholm?

Att folk framledes tvingas flytta från exempelvis Stockholm ligger väl inte i lokalpolitikernas och det lokala näringslivets intressen. Man vill väl normalt växa och locka TILL sig arbetskraft - inte stöta dem IFRÅN sig via ett otillräckligt bestånd av hyresrätter.

"I många andra länder delar ungdomar lägenheter i en högre utsträckning än i Sverige vilket leder till ett bättre resursutnyttjande."

Ja, det var ungdommar det. Men återigen; bostadsbehövande består inte bara av ungdommar, eller hur? Och varför sätta ribban så lågt att just unga vuxna alltid ska förväntas skjuta upp sitt inträde i vuxenvärlden - bl.a. via dyra, dåliga och osäkra andrahandslösningar, långt uppe i 25-30 års åldern?

"Det står exempelvis mängder med lägenheter tomma i Stockholms innerstad då hyresgästerna behåller kontrakten i väntan på att göra ett klipp på ombildningar."

Om man vill behålla kontraktet måste man bo heltid i bostaden. Det hade varit en smal sak att ha koll på ifall hyresvärd och myndigheter hade sammarbetat för att få loss lägenheter. Tror du inte det?

"Med marknadshyror skulle sådana incitament försvinna."

Har man råd att betala 4000-8000 för en tom outnyttjad innerstadshyresrätt, så har man kanske råd att betala 7000-12000 också. SÄRSKILT ifall de högre marknadshyrorna kombineras med en friare möjlighet att kunna hyra ut förstahandskontraktet i andra hand - och på så sätt lämpa över det mesta av kostnadsfördyringen på de andrahandsboende.

Så visst skulle antalet tomma innerstadshyresrätter förmodligen minska. Men knappast gjorts tillgängliga som förstahandskontrakt att söka via bostadsförmedlingen. Men det sistnämnda var väl aldrig avsikten, kan man tänka.

Anonym sa...

Bra skrivet, Klas!
Terje gillar inte demokratiska beslut. Han företräder kommunistiska värderingar och det synkar inte alltid med demokrati...

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Terje sa...

Hej Klas.
Jag brukar aldrig bemöta kommentarer på Barbros Blogg men nu jag gör ett undantag.

Tråkigt att du skriver som du gör. Jag har hållit dig för bättre än så.
Givetvis är din kommetar publicerad liksom alla andra kommentarer.
Jag brukar med jämna mellanrum efterlysa någon kommentar som jag inte publicerat men ännu inte fått ta del av någon sådan.
Terje

Anonym sa...

Hur ska man kunna föra i bevis att du censurerar?
Det är ditt samvete som avgör hur du gör... men att försöka tysta kritiker jobbar HGF Stockholm hårt med.

Klas Hoberg sa...

Terje Gunnarson sa...
Hej Klas.
Jag brukar aldrig bemöta kommentarer på Barbros Blogg men nu jag gör ett undantag.

Tråkigt att du skriver som du gör. Jag har hållit dig för bättre än så.
Givetvis är din kommetar publicerad liksom alla andra kommentarer.
Jag brukar med jämna mellanrum efterlysa någon kommentar som jag inte publicerat men ännu inte fått ta del av någon sådan.
-----------

Terje,

Att klappa folk på huvudet är aldrig en bra väg framåt, och verkligen inte din starkaste gren.

Vi i skottet noterar att du inte bara kör över vår vilja utan även vinklar verkligheten och sanningen i de mest besynnerliga riktningar.

Av just det skälet vill vi inte längre ha en dialog med dig. Därför det är inte meningsfullt.

Extra tydligt blev detta vid mötet den 22:a september där du och Barbro kallade oss till er för att meddela att ni skulle avsluta processen och inte längre fortsätta stämma föreningar.

Detta löfte, utfästelse, backade ni sedan ur. Eller jag ska inte skräda orden - ni svek den överrenskommelse som vi slöt. Och nej - vi 4 som var på plats från föreningen missupfattade inte. Ni svek.

Du vänder kappan efter vinden, "bufflar över folk", stämmer medlemmar för deras egna pengar och håller inte ditt ord.

Ett tips Terje - behandla inte folk som om de är dumma, för de fattar.

Varken vi i skottet eller dina medlemmar kan längre lita på dig eller ditt ord. Det är den krassa verkligheten Terje.

Brf Ätten sa...

SKOTTET!
Stå på er mot Terror Terje - det gjorde vi!

Johanna i DDR-linjalen sa...

I sann HGF-VPK anda så måste vi ombilda Terjes sommarhus på fashionabla Dalarö till hyresrätt!

Expropriera! Förstatliga! Produktionsmedlen till HGF!

Anonym sa...

ingen ide att komma med räkneexempel här för publiken är för mållåsta på hyresrätt MEN:

* det är dyrare att bo i hyresrätt jämfört bostadsrätt. Det har HGF också själva kommit fram till

* I bostadsrätten bor man till självkostnad. Det är ett kooperativt boende. Det borde tilltala folk här, men de har ju sin lön från HGF så det passar sig inte att säga

* HGF är en del av det som kallas "rörelsen" dvs stödtrupper till Sossarna. Fattar ni inte det?

* Medlemmarna har sedan länge slutat vara prioritet för HGF, det är den egna makten och inkomsterna som räknas i första rummet

* HGF Startade kriget mot ombildningarna för att skydda sig mot medlemstapp och förlorade intäkter

// Tidigare anställd HGF Stockholm

Anonym sa...

Hoppsan. Nu är det tydligen någon från Ånghästen/Skottet som tittat lite väl långt ner i bag-in-boxen om man ska döma efter de sista inläggen.

Anonym sa...

Nä, det är bara verklighetens folk som hälsat på.

Anonym sa...

"Jo, fast HUR? Exakt VAR hittar du de billigare områdena med de snabbt inflyttningsbara lägenheterna - här i Stockholm?"

Just det, de finns inte p.g.a. hyresregleringen. Hade vi haft marknadshyror hade det utbudet varit större. Jag har själv bott i flera storstäder med marknadshyror och jag har aldrig haft problem med att hitta boende snabbt. Det gäller både när jag har haft begränsad ekonomi som student som när jag har bättre ekonomiska förutsättningar som arbetstagare. Fördelen med marknadshyror är att utbud anpassar sig till efterfrågan.

"Att folk framledes tvingas flytta från exempelvis Stockholm ligger väl inte i lokalpolitikernas och det lokala näringslivets intressen. Man vill väl normalt växa och locka TILL sig arbetskraft - inte stöta dem IFRÅN sig via ett otillräckligt bestånd av hyresrätter."

Företag har redan idag problem med rekrytering p.g.a. brist på hyresrätter. Jag ser inte hur det kan bli så mycket sämre än status quo. Jag är övertygad om att marknadshyror skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Se bara på Oslo och Helsingfors.

"SÄRSKILT ifall de högre marknadshyrorna kombineras med en friare möjlighet att kunna hyra ut förstahandskontraktet i andra hand - och på så sätt lämpa över det mesta av kostnadsfördyringen på de andrahandsboende."

Poängen med marknadshyror är just den att det inte finns några pengar att tjäna på andrahandsuthyrning. Incitamentet att "sitta på" ett förstahandskontrakt minskar drastiskt med marknadshyror.

Anonym sa...

Till anonym 12/3: när det gäller ätten var det inte hgf som drog sig ur, de hade tänkt fortsätta stötta. Det var några av de boende som inte orkade längre pga att de kände sig trakasserade och hotade. Är vad jag hört iallafall. Gällande ånghästen var det hgf som drog sig ur.
När det gäller skottet finns det ju handlingar från tingsrätten som jag tror är offentliga.(osäker där dock).
Det viktiga när det gäller ombildning är väl ändå att det ska gå juste till,att man ska respektera varandras olika åsikter och det borde inte stressas fram ett beslut. Jag gillar inte jagandet av fullmakter. Där jag bor gick de och samlade in dom innan vi ens sett en ekonomisk plan.
/a

Anonym sa...

Många sanna ord från Klas. Heja Skottet!

--------------------------------

Du vänder kappan efter vinden, "bufflar över folk", stämmer medlemmar för deras egna pengar och håller inte ditt ord.

Ett tips Terje - behandla inte folk som om de är dumma, för de fattar.

Varken vi i skottet eller dina medlemmar kan längre lita på dig eller ditt ord. Det är den krassa verkligheten Terje.

--------------------------------

Få slut på Terror-Terjes härjningar! AVGÅ!

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Undrande medlem sa...

Barbro! Hur ser det ut för Terje som förtroendevald med karensdagar och sjukförsäkring?

Nu har han fått "anti-ombildningshysteri" och borde skjukskrivas. Men hur funkar det rent administrativt?

// Undrande medlem

Drabbad av HGF-VPK Ånghästen sa...

Anonym sa...
Hoppsan. Nu är det tydligen någon från Ånghästen/Skottet som tittat lite väl långt ner i bag-in-boxen om man ska döma efter de sista inläggen.
--------

Tänk på att det är över 1000 personer du pratar om. Normalt är det så att den som påstår konstiga saker om sin omvärld och är ensam om det är den som har fel.

Kanske du som druckit en back billigt surt bag-in-box vin för mycket?

Frihetskämpe mot HGF i Ånhästen sa...

Klas väl valda ord förtjänar att upprepas.

---------

Terje,

Att klappa folk på huvudet är aldrig en bra väg framåt, och verkligen inte din starkaste gren.

Vi i skottet noterar att du inte bara kör över vår vilja utan även vinklar verkligheten och sanningen i de mest besynnerliga riktningar.

Av just det skälet vill vi inte längre ha en dialog med dig. Därför det är inte meningsfullt.

Extra tydligt blev detta vid mötet den 22:a september där du och Barbro kallade oss till er för att meddela att ni skulle avsluta processen och inte längre fortsätta stämma föreningar.

Detta löfte, utfästelse, backade ni sedan ur. Eller jag ska inte skräda orden - ni svek den överrenskommelse som vi slöt. Och nej - vi 4 som var på plats från föreningen missupfattade inte. Ni svek.

Du vänder kappan efter vinden, "bufflar över folk", stämmer medlemmar för deras egna pengar och håller inte ditt ord.

Ett tips Terje - behandla inte folk som om de är dumma, för de fattar.

Varken vi i skottet eller dina medlemmar kan längre lita på dig eller ditt ord. Det är den krassa verkligheten Terje.
------------

Stå på er skottet!

Anonym sa...

Anonym sa... 13 mars 2011 17:40
”- @Patric: Jag har aldrig påstått att bostadsbrist inte leder till högre priser på bostadsrätter. Var får du det i från? Det handlar inte om att höja eller sänka någonting utan om att låta marknaden sköta det. Det är inte brf-priserna som är orimligt höga utan hyrorna som är orimligt låga i innerstan.

Vi kan ta ett exempel. Det finns nu en etta på 36 kvm på Hallandsgatan 36 på bostadsförmedlingen. Hyran är 5120 kr/mån. Kvadratmeterpriset på Södermalm ligger runt 50 kkr. Vid 5% ränta (även om man inte lånar hela beloppet så finns en alternativkostnad) och 30% skatteavdrag hamnar kostnaden på 5250. Lägg därtill ca 1000 kr/månad i avgift och 200 kr i reparationer). En rimlig hyra för lägenheten vore därmed ca 6650 kronor/månad.

Det finns mängder av sätt att lösa det på om man inte har råd med sin hyra. Man kan dela lägenhet med andra, flytta till ett område med lägre hyror, flytta till en mindre lägenhet etc.”
----------------------------------

SVAR TILL @Patric 13 mar 2011 17:40
Du ”glömmer” nämna några väsentliga ”detaljer” gällande ditt exempel gällande Hallandsg.36
1 rok.

ENDAST enpersonshullshåll accepteras som hyresgäst.

ENDAST icke rökare

ENDAST personer med 300 000 kr. i årinkomst

ENDAST personer utan husdjur.

MÖJLIGHETEN att dela denna etta med andra personer saknas således.

OM MAN som du anser att en enrummare bör ha en hyra på 6650 kr/mån., hamnar man på en lägsta godkända årsinkomst på 399 000 kr. eller 33 250 kr. i månadsinkomst enligt exemplet Hallandsg. för att bli godkänd som hyresgäst.
Hur många tjänar över 400 000 k/år och accepterar att bo ensamma i
1 rok.?

Det är just nu 306 sökande till aktuella lgh. och du måste, förutom att uppfylla ovanstående krav, ha minst 17 års kötid i bostadskön för att bli aktuell som ev. blivande hyresgäst på Hallandsgat.

Du föreslår flytt till MINDRE lägenhet än 1 rok. (husvagn?) som lösning på problemet?

Du skämtar väl med oss?
bästa från
bror.s


Anonym sa... 13 mars 2011 17:40
” @Patric: Jag har aldrig påstått att bostadsbrist inte leder till högre priser på bostadsrätter. Var får du det i från? Det handlar inte om att höja eller sänka någonting utan om att låta marknaden sköta det. Det är inte brf-priserna som är orimligt höga utan hyrorna som är orimligt låga i innerstan.

Vi kan ta ett exempel. Det finns nu en etta på 36 kvm på Hallandsgatan 36 på bostadsförmedlingen. Hyran är 5120 kr/mån. Kvadratmeterpriset på Södermalm ligger runt 50 kkr. Vid 5% ränta (även om man inte lånar hela beloppet så finns en alternativkostnad) och 30% skatteavdrag hamnar kostnaden på 5250. Lägg därtill ca 1000 kr/månad i avgift och 200 kr i reparationer). En rimlig hyra för lägenheten vore därmed ca 6650 kronor/månad.

Det finns mängder av sätt att lösa det på om man inte har råd med sin hyra. Man kan dela lägenhet med andra, flytta till ett område med lägre hyror, flytta till en mindre lägenhet etc.”

----------------------------------
SVAR TILL @Patric 13 mar 2011 17:40

Du ”glömmer” nämna några väsentliga ”detaljer” gällande ditt exempel gällande Hallandsg.36 lgh. på 1 rok.

ENDAST enpersonshullshåll accepteras som hyresgäst.

ENDAST icke rökare

ENDAST personer med 300 000 kr. i årinkomst

ENDAST personer utan husdjur.

MÖJLIGHETEN att dela denna etta med andra personer saknas således.
OM MAN som du anser att en enrummare bör ha en hyra på 6650 kr/mån., hamnar man på en lägsta godkända årsinkomst på 399 000 kr. eller 33 250 kr. i månadsinkomst enligt exemplet Hallandsg. för att bli godkänd som hyresgäst.
Hur många tjänar över 400 000 k/år och accepterar att bo ensamma i
1 rok.?
Du föreslår flytt till MINDRE lägenhet än 1 rok. (husvagn?) som lösning på problemet?

Du skämtar väl med oss?
bästa från
bror.s

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.