30 mars 2011

Treparta

Idag ska jag treparta.
Det är inte fråga om något partajande utan om att konferera. Den sk treparten, SABO, Fastighetsägarna, HGF, arrangerar idag en konferens om hyressättning. I år är det 10 år sedan den första trepartsöverenskommelsen skrevs under.

160 deltagare från hela landet ska grubbla över och dela erfarenheter kring arbetet med hyressättningen.

För i den svenska modellen håller sig politiken borta och det är parterna som ska förhandla hyror. Helt borta håller de sig förstås inte, hyrorna ska sättas efter bruksvärde dvs den standard och kvalitet man har i sitt boende. Det står i lagen så grunden för hyressättningen är politiskt beslutad.

Det är ett knep och knåp att få ihop förhandlingsresultat när stridiga viljor och intressekonflikter ska mötas. Men det går alltid till slut.

Treparten har inga stridiga viljor och intressekonflikter när det handlar om att hyresrätten måste stärkas som boendeform. Det jobbar vi med också i ett gemensamt projekt som vi också ska prata om idag.

Så trepartsamarbetet handlar om konflikter men också om gemensamma tag. Jag är väldigt övertygad om att det allra bästa för alla är att det är vi som är inblandade som måste stöta och blöta våra gemensamma frågor även de som är konfliktfyllda.

Jag är också övertygad om att det måste ske lokalt. Det är alldeles utmärkt att vi kan förhandla med 302 kommunala bolag lokalt och att vi kan hantera de 37 500 förhandlingsordningar vi har med de privata fastighetsägarna i lokala förhandlingar.

Spännande dag för alla som är intresserade av att lösa konflikter således.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lycka till Barbro!
Gör något riktigt bra för dina medlemmar.
Mvh
Jonas