20 februari 2012

Pappas pengar funkar alltid



Denna morgon rapporterar P1 morgon om svarthandel av hyreskontrakt, Rapport om bostadsbrist i Svappavara och Fastighetsnytt om att bostadsbyggandet behöver fördubblas.
En helt vanlig dag alltså. Några glada bostadsnyheter är än så länge inte i sikte.

Numera får till och med barnprogrammen inspiration från bostadsbristen.
I Pappas pengar krockar den bortskämde Bröli med verkligheten när han ringer till bostadsförmedlingen för att få en hyresrätt.

Då får du vänta säger de varvid Bröli undrar om han kan vänta i telefon eller om de ringer upp. Svaret blir att det tar flera år att få en lägenhet – ”men då är jag en gammal gubbe ju!”, säger Bröli.

Mitt barnbarn Esther, 6 år, tycker att det är omåttligt kul med den bortskämde Bröli. Hon har nog inte listat ut att det kommer att bli lika kärvt för henne om inget händer. Då hade hon nog skrattat lite mindre.

Bostadsminister Attefall är upptagen av tillbakablickar. Han har en favoritingång i alla debatter eller utfrågningar.

”Det har byggts för lite under 20 år”, upprepar han envetet och tillägger att de byggt i Finland. Det är bra för Finland att de byggt bostäder där och det är tråkigt att det byggts för lite under 20 år i Sverige.

Jag frågade en partikollega till Attefall hur länge man kan skylla på den gamla regeringen. I 12 år trodde han.

Nu har det bara gått sex år sedan (KD) tog över bostadsfrågorna så meningen om Finland och de 20 förlorade åren kommer väl att stå överst på PowerPoint-bilderna ytterligare några år.

Under tiden ökar bostadsbristen, unga människor luras att köpa svartkontrakt, de blir blåsta på lägenheter, de betalar ockerhyror och de bor kvar hemma eller tränger ihop sig med kompisar.

Det funkar alltså inte. Varken för de unga eller de mindre unga. Då undantar jag givetvis de som har pengar. Pengar funkar alltid.

Attefall tror på andrahandsuthyrning.

I andrahand bor huvudsakligen unga människor som inte har pengar att köpa en bostad, som har en svag koppling till arbetsmarknaden eller som studerar.

De som är mindre unga, som har en stark koppling till arbetsmarknaden och som har slutfört sina studier bor huvudsakligen i villa, bostadsrätt eller har ett förstahandskontrakt.

De som har sitt på det torra ska alltså profitera på de som har långt kvar till torra land.

De gör det idag, profiterar alltså.

Men ska verkligen en bostadsminister medverka till att dessa höga andrahandshyror som betalas av de som har sämst ekonomi ska legitimeras genom en lagändring?

Vi får väl se. Frågan utreds på uppdrag av bostadsminister Attefall.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad beror svarthandeln på då? Jo, bruksvärdet som ni försvarar in i det längsta. Det innebär att HGF försvarar och skyddar svarthandeln.


Mvh
Jonas

Anonym sa...

Vad menar du med "profitera" Barbro? Är ett tillhandahållande mot marknadsmässigt vederlag att profitera? För det sker överallt i samhället.

//Jesper

Barbro Engman sa...

Jag menar att det är att profitera för man får inte ta ut "marknadsmässigt vederlag" vid andrahandsuthyrning.

Anonym sa...

Misstänkte det, Barbro. Det var bra med ett förtydligande. En del av problemet är ju att ingen - såvitt känt - tvingat in andrahandshyresgästen i den situationen att profitering uppstått, annat än den bostadsbrist som nu är för handen. Eftersom nu hyresgäster utan tvång tillträder sådana avtal, värderar de sannolikt högre att ha en bostad än "profiteringshyran". Är faran med beteendet att transaktionerna undergräver bruksvärdessytemet? För hyresgästen betraktas väl ändå som tillräknelig för sina handlingar i den här situationen, såsom i övriga samhället?

//Jesper

Barbro Engman sa...

Jesper, nöden har som bekant ingen lag. Alla människor är tillräkneliga men otaliga är de som känt sig tvingade att gå med på villkor som de inte tycker är schyssta därför att alternativet är att de förlorar en studieplats eller ett jobb. Det betyder inte att de tycker att profithyran är OK utan att de inte tyckte sig ha något annat val. Många klagar hos hyresnämnden och de får sina pengar tillbaka andra känner sig förmodligen lojala med den som utnyttjat bostadsbristen och begärt för mycket i hyra.

Anonym sa...

Nöden har inge lag säger du efter att själv företräda den organisation som har fått dem dit....

Mvh
Jonas

Anonym sa...

@Jesper
Den största faran är den politiska inställningen som skapar en situation där medborgaren ställs utanför bostadsmöjligheter. Det undergräver tron på demokratin.

Den populära bortförklaringsmodellen om en brist under "20 års" tid används just nu flitit av borgerliga förespråkare. Senast var det Jan Björklund som förklarade att det var det svenska folket som bar skulden till, jämte politiker (en så fantastisk upphöjning plötsligt av medborgaren ; )) genom "naivitet", det havererade skolsystemet.

Det är inte utan att man undrar om de tror att den bortförklaringen ska gå hem hos den ungdom som snart, både bostadslös och arbetslös, ska gå till valurnorna!

Söderhöna

Barbro Engman sa...

Jonas, till skillnad från dig så anser inte jag att bruksvärdessystemet är orsaken till bristen på villor, bostadsrätter och hyresrätter.

Anonym sa...

Snälla Barbro! Självklart så är bruksvärdessystemet dvs regleringen orsaken till bristen. Detta har bekräftats i empiriska studier kring reglering av varor, tjänster samt även bostäder. Det är därför USA frångick regleringen.

Mvh
Peter

Anonym sa...

Barbro, hur defineras brist på villor/BR? Har vi inte störst boyta per capita i Sverige? Tyder inte den senare på att vi är ineffektiva på att utnyttja ytan och därmed behöver strukturella reformer?

Det är ju bruksvärdessystemet som gjort det olönsamt att bygga HR vis a vis BR, eftersom nybyggeshyran i alla fall inte uppgår till den som BR innehavare är beredd att betala. Alltså vill kapital hellre få mer betalt och bygger BR/villor. Varifrån skall kapitalet komma för att bygga HR?

//Jesper

Anonym sa...

Gick det bra då Peter, i USA för dem som saknar bostad? Eller för dem som blev hänvisade till marknaden??
Blev det så där att rätten att ha ett gott och tryggt boende förverkligades av de politiker som valts för att bygga ett samhälle där människovärdet står högre på dagordningen än profitbegär??

Kan du berätta för mig vad det var för skäl i Sverige som gjorde att bruksvärdesmodellen blev en svensk modell och lösning?? Vilka problem var det i Sverige på den oreglerade hyresmarknaden som löstes genom införandet av bruksvärdesmodellen??

Söderhöna



Söderhöna

Anonym sa...

Söderhöna;

Hela världen införde regleringar på hyresmarknaden inkl danmark, norge, sverige och finland.

USA är svårt för oss svenskar att jämföra oss med. Då de har en helt annan politik på många områden. De som skulle kunna vara adekvat att jämföra oss med är våra nordiska grannar. Ta Finland tex, sedan avregleringen 1991 så har det varje år tillkommit (netto) nya hyresrätter och en ungdom, studerande eller bostadsökande av andra skäl kan få tillgång till en hyresrätt snabbt och enkelt. Hyrorna har inte skjutit i höjden såsom HGF propagerar att de kommer att göra vid avreglering. Hela norden förutom Sverige går mot avreglering, har de fel? De har mer fungerande hyresmarknader än oss i Sverige.

Min fråga till dig måste då bli; fungerar vår hyresmarknad? Kan våra ungdomar få tillgång till en hyresrätt i Stockholmsområdet? Har vi inte segreration?

Kolla gärna denna länk;
http://www.svensktnaringsliv.se/reformbanken/avregleringar/fri-prissattning-fick-fart-pa-hyresmarknaden-i-finland_120321.html

Mvh Peter

Anonym sa...

Söderhöna, i västvärlden kulturkrets ställer man inte deontologiskt människovärde mot penningvärdet eller "profitbegär", som du skriver. Konsekvensen är lika enkel som självklar: man får inte ett mer människovärdigt samhälle bara för att man delar ut mer pengar till folk eller låter bli att göra vinst i verksamheter. För materialistiska marxister brukar det vara tvärtom.

//Jesper

Anonym sa...

Söderhöna;

De som är bostadslösa i USA är det inte det pga brist på bostäder utan brist på job eller annan problematik. I Sverige har vi ett välfärdssytem i form av försörjningsstöd då man saknar annan inkomst. Detta ska täcka hyra samt 4000kr per person för mat och diverse utgifter. Detta är jätte bra och ska fortsätta enligt min mening. Men bostadspolitiken kan inte baseras på en social skyddslagsstiftning.

Detta stöd måste regleras från SOL. Annars kommer hyresmarknaden stanna av som den har gjort. Jag tycker synd om alla ungdomar som inte får sina rättigheter uppfyllda då de inte får möjlighet att hyra sitt första boende. Detta på bekostnad av de som av olika anledningar har lyckats tillskansa sig ett reglerat förstahandskontrakt.

Det var detta som de amerikanska forskarna Milton Friedman och George Sigler delvis kom fram till och som de fick Nobelpriset för.

Mvh
Peter

Anonym sa...

En fråga att fundera på citerad från Boverkets rapport om bostadsbyggande i Norden:

"Varför har exempelvis byggandet av hyresrätter i
Helsingfors med marknadshyror inte ökat sedan avregleringen?"

http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2012/Analys-av-bostadsbyggandet-i-Norden-huvudrapport.pdf

/André

Anonym sa...

Jag har varit involverad i en ombildning på strandvägen i Stockholm. De hyresgäster som bodde i de reglerade hyresrätterna var enbart näringslivets topp. Detta exempel är inte unikt utan i de flesta attraktiva lägena i Stockholm så är det hyresgäster med höga inkomster som har lyckats få tillgång till dessa reglerade hyresrätter.

Vid en avreglering så ska man självklart ta hänsyn till hyresgäster som redan sitter på ett hyreskontrakt. Vissa kanske har betalt pengar för hyreskontraktet, andra kanske inte har råd med hyreshöjningar. Självklart ska det finnas något skydd för dessa individer oavsett skäl. Men alla nyuthyrningar borde ske till marknadshyra. Detta steg skulle friställa tusentals lägenheter ganska omgående. Alla hyreslägenheter som hyresvärdarna håller kvar själva inom familjen eller likande skulle kunna se ekonomi i att släppa på dessa.

Bytesrätten och rätten för familjemedlemmar skulle behöva tas bort då all svarthandel utnyttjar denna rättighet.

Svarthandeln med hyreskontrakt är mycket mer utbredd än vad många tror.

Tyvärr så sitter nog många av Alliansens väljare på billiga hyresrätter i innerstan. Därav så vågar de inte släppa på regleringen av rädsla för väljartapp.

Den organisation (fastighetsägarna) som ska värna om fastighetsägarnas intressen värnar mest om att bibehålla förhandlingslagen då de lever på detta likaväl som HGF lever på detta. Central förhandling för alla hyresgäster. Utan lagen om förhandlingsordning dvs monopolet att förhandla om hyran och förbudet att förhandla direkt med sina hyresgäster, skulle HGF tappa många av sina medlemmar och då även tappa möjlighet att avlöna sina anställda med de astronomiska summor de får för ett "föreningsjobb".

Alla inblandade tänker enbart på sin egen buk på bekostnad av alla stackars bostadssökande.

Mvh
Peter

Anonym sa...

Kring detta med bostadsbrist;

Det finns 1 lägenhet per 2,2 invånare i Stockholms stad. Är detta brist? Hur många lägenheter ska det finnas per capita? 1 lgh per invånare?

Även om det skulle finnas 1 lägenhet per invånare i Stockholms stad så skulle det uppkomma brist så länge dessa bjöds ut till ett reglerat pris. Det är regleringens natur som ovannämnda forskare har kommit fram till för mer än 50 år sedan.

Med vänlig hälsning,
Peter

Anonym sa...

@peter
är det inte en väl enkel lösning på det stora och växande problemet med bostadsbrist att tro att privata fastighetsägare kommer att kasta ut sin familj bara de själva får mer i pungen? En så nattsvart beskrivning av fastighetsägare i Stockholm tror jag inte ens att de själva vill kännas vid.

Om jag inte missminner mig helt så förtydligade dessa nobelpristagare sig och sa; "tillämpningen av våra ekonomiska teorier kallas för politik!" Den ville de absolut inte bli inblandad i. För dem var frågan glasklar. Och det är just den frågan som är intressant ur ett bostadspolitiskt perspektiv. Eller tror du inte att dina resonemang har politisk hemvist?

Söderhöna

farbror Frej sa...

Peter: "Snälla Barbro! Självklart så är bruksvärdessystemet dvs regleringen orsaken till bristen."'

Nej Peter, det är inte alls "självklart så".

Termen "bruksvärdessystemet" är i sammanhanget lite olyckligt, eftersom detta stackars ord numera mest verkar ha förvandlat ett slags "rött skynke" - ett "skynke" som ständigt retar till demoniserande tjurrusningar, kombinerat med ungefär noll procent eftertanke och förståelse. Tyvärr.

Den bakomliggande och mindre sexiga frågeställningen handlar istället om ifall man vill att bostadshyran och rättigheter/skyldigheter i hyresboendet ska förhandlas kollektivt - även i framtiden? Eller ska det uteslutande vara en affär mellan den enskilde hyresgästen och hyresvärden? Precis som vid andrahandsuthyrning?

Ja eller Nej? Den ena vägen eller den andra? Svara - och svara uppriktigt, tack.

Svarar man JA på första frågan, så får man väl stå ut med att 530000+ HUSHÅLL via fortsatt medlemskap markerat sin vilja i frågan. Svarar man NEJ så kanske man får stå ut i alla fall, lik förbannat.

Själv känner jag mig alltid hälsosamt skeptisk när oförsonliga människor, ensidigt och rabiat hävdar att villkor måste försämras för att tillgång ska förbättras.

Jmfr principiellt med amerikanska låglönejobb för 6-10 dollar i timmen och garanterat noll facklig inblandning. Enligt teorin så borde det numera formligen krylla av dem i avregleringarnas Mecca - USA. Och i förlängningen även påverka tillgången på lite bättre betalda medelklassjobb positivt.

Googla "The Competition for Low-Wage Jobs" (NYT) och läs om vad 6 olika experter har att säga om ämnet.
Youtube-sök även föredraget "The Coming Collapse of the Middle Class" med Harward-professorn Elisabeth Warren som talare.

Anonym sa...

Söderhöna,
Självklart så är detta system en djup politisk fråga. Om den inte var det så skulle marknadshyror vara här för länge sen. Moderaterna hade marknadshyror med i sitt program tidigare men de vågade inte fullt ut införa detta pga så många väljare satt med subventionerad hyresrätt på Östermalm etc. Det viktigaste med en avreglering är att få till stånd ett system som fungerar. Dvs att du kan hyra en bostad SAMMA dag behovet uppstår samt att det tillförs fler hyresrätter än det försvinner.

Farbror Frej;
Arbetsmarknaden är inte jämförbar och en helt annan debatt än denna. JA, jag vill att varje nytt hyresförhållande förhandlas som allt annat här i samhället. Regleringar ska vara till för att skydda människor inte sätta stopp i system som bruksvärdet för hyresrätter har gjort. Det ska finnas regleringar för minsta tänkbara standard för ett boende, att en lägenhet inte får vara allmänfarlig etc etc. Kommunen i orten ska då vara kontrollorganet för detta så som det är idag. Det är ingenting som ska försvinna. Självklart ska vi även fortsätta ha ett välfärdssamhälle som vi har idag, men det ska kontrolleras och styras via SOL (socialtjänstlagen). Det ska inte finnas hemlösa människor, som det tyvärr gör idag i Stockholm. Detta existerar pga bruksvärdesystemet, socialtjänsten idag saknar inte pengar till boende för de hemlösa, de saknar lägenheter. Vid marknadshyra på bostäder skulle det i förlängningen inte saknas lägenheter för förfogande. De flesta som är aktiva på marknaden vet detta, men alla vet även att detta är så känsligt att prata om politiskt. Det finns inga pluspoäng för någon politiker att driva denna fråga och därför kommer situationen bara bli värre och värre. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag hör alla olika förslag som kommer från våra regeringsföreträdare om andrahansuthyrning eller uthyrning av rum bl.a. Bl.a.

Marknadshyra är den enda vägen att lösa detta. Men med skyddsregler för redan existerande kontrakt.

Med vänlig hälsning,
Peter

Anonym sa...

Farbror Frej;

Kan du ge mig något sakligt bevis på att bruksvärdessystemet inte är orsaken till bristen?

Med vänlig hälsning,
Peter

Anonym sa...

@peter
Det verkar som om de där hyresgästerna som du träffat på Östermalm ställer till det för dig! Jag antar att det är samma fastighet som du refererar till och såvitt du skrev sist så är de sedan länge både miljonärer och har ombildats till bostadsrätt. Faktum är att det får vara som det vill med den saken för det är inte alls det som vi talar om här. De har ju oavsett upplåtelseform redan en bostad! Som kan vara fortsättningsvis tillgänglig för den som har ekonomi för köp.
Blogginlägget handlar om bostadslösa. Och om bostadsbristen. Och om behovet av nya bostäder. Menar du att det är nuvarande hyresgäster som via sina hyresavier skall finansiera nyproduktionen? Fastighetsägarna redovisar redan idag stora vinster som inte kommer bostadslösa till del genom nyproduktion. Det är politiska beslut som urholkat bostadsbyggandet i Sverige och därför är det politiska beslut som kan råda över bristen på bostäder. Fastighetsägarna levererar nämligen inte efter förtjänst. De sköter i bästa fall om sina fastigheter.

Söderhöna

Anonym sa...

Snälla kära Söderhöna!

Självklart så förstår jag vad denna debatt handlar om. Mina liknelser och exempel handlar inte om ETT hus på Östermalm som har ombildats. Jag använder dessa exempel för att förtydliga att det i praktiken inte är utfallet med det teoretiska som var tanken med det bruksvärdessystem som vi har idag. Dvs motverka segregation.

Nuvarande hyresgäster ska inte betala nyproduktionen utan det kommer investerarna och den fria marknaden att göra direkt när det finns en marknad värd namnet. Så fungerar det i alla andra länder i världen förutom Sverige och Portugal. I Portugal förfaller de centrala bestående. tVarför ska lilla Sverige med en bostadskö på decennier ha det rätta systemet. För mig är det så absurt och med lite småskolelogik så borde man förstå att detta inte håller.

Jag förstår att man är rädd för förändringar, men vissa saker som inte fungerar måste förändras och då kan man gärna snegla på andra som har lyckats med denna förändring.

Söderhöna, tycker du att dagens hyresmarknad fungerar?

Med vänlig hälsning,
Peter

Anonym sa...

@ Peter

Nej,dagens hyresmarknad har stora problem. Det är därför som diskussionen och debatten behövs. Men framför allt behövs det goda ansvarsfulla politiska lösningar för att komma tillrätta med bostadsbristen. Att det inte fungerar utan det har vi redan sett!
För du har väl inte redan glömt bort Odellplattorna?

Söderhöna

farbror Frej sa...

Peter: "JA, jag vill att varje nytt hyresförhållande förhandlas som allt annat här i samhället."

Tack för det klargörandet. Det övergripande målet är att göra hyresgästens förhandlingssituation mera indeviduell, maktlös och oorganiserad - precis som fallet är på andrahandsmarknaden. Det var väl det jag trodde.

Anonym sa...

Farbror Frej!

Anser du att konsumenter som förhandlar saker här i samhället är maktlösa? Är alla bostadsrättsköpare maktlösa? Är alla konsumenter i detaljhandeln maktlösa?

Andra handsuthyrning ska inte existera på en fungerande bostadsmarknad.

Med vänlig hälsning,
Peter