28 februari 2012

Attefall: Titta vad de bygger i Finland. Boverket: I våra grannländer har nyproduktionen kunnat hållas uppe tack vare subventioner


Stimulerade byggkranar

Vissa saker förstår man nästan inte. Det är bostadsbrist i Pajala och Malmö och i 60 procent av de kommuner som ligger däremellan.

Och ändå råder det tystnad på den politiska fronten.

Har de inga barn? Vill inte deras barn flytta hemifrån? Känner de ingen som vill skilja sig men inte har någonstans att ta vägen? Känner de ingen som vill gifta sig och skaffa barn och inte vill göra det när de tvingas flytta runt i andrahandsboenden? Känner de ingen oro för hur det ska gå med arbetslinjen? Känner de inga studenter som får bo i tält? Känner de ingen som bor i husvagn i Svappavara?

Att ha en bekanting i just Svappavara är kanske inte alla förunnat men de läser väl tidningarna?

Varför fick Reinfeldt ingen fråga i Agenda i söndags om bostadsbristen?

Han fick en när han var i Pajala häromdagen och då tyckte han att de skulle ta det lite lugnt med byggandet däruppe. Nu kan de väl knappast ta det lugnare. De bygger inte en enda bostad åt de 1000 personer som behövs när gruvan öppnar i Pajala.

Men tidningarna skriver tack och lov mer och mer. Idag har DN en helsida om bostadsbristen.

Vi behöver bygga 35-40 000 lägenheter om året bara för att få bort den uppdämda bristen.

Titta vad de bygger i Finland brukar Attefall säga. I våra grannländer har nyproduktionen kunnat hållas uppe tack vare subventioner, säger Boverket.

Subventioner är det värsta Stefan Attefall och Sveriges Byggindustrier (BI) vet. BI har förmodligen skvallrat för Attefall att de bara stoppar sådana pengar i de egna fickorna. Till skillnad från krogägarna som förmodas ha lite bättre stil och sänka priset på maten.

Men var pengarna hamnar beror helt och hållet på hur man konstruerar byggstimulanserna. På den tiden vi hade investeringsbidrag som var kopplat till en rimlig hyresnivå sjönk produktionskostnaderna. Och hyresgästerna hade råd att flytta in. Vad är det för fel med det?

Björn Wellhagen på BI har ett favoritmantra: ”hyressättningen måste bli friare så vi blir av med de långa bostadsköerna”. Så även i dagens DN.

Med fri hyressättning avses högre hyror. Hur blir man av med bostadsköerna genom att höja hyran. Jo, det är till slut ingen mening att efterfråga någon lägenhet när man ändå inte har råd att bo där.

Simsalabim. Inga nya bostäder och ända försvinner efterfrågan. Men de som behöver en bostad försvann ju inte. Jag undrar vart de tar vägen?

2 kommentarer:

Barbro Engman sa...

Snalla Jonas skicka din kommentar igen. Jag tryckte på fel knapp. sorry

Hans-Peter Enbuska sa...

Hej Barbro!

Jag är medlem i Hyresgästföreningen trots att jag är villaägare. Jag har även varit aktiv i lokala styrelsen i Pajala samt ledamot i "stora" styrelsen i Gällivare. Jag vill reagera på din blogg. Inte för att jag har så mycket att erinra om dess innehåll, men i din beskrivning runt min hemkommun Pajala måste jag dock precisera ett par saker. Under ett antal år har några S-politiker tillsammans med några införstådda tjänstemän försökt sälja ut HELA allmännyttan i Pajala till Balder (ES-Fastigheter och PEAB). Man har velat påskina bilden av att det inte finns andra val och att bostadskön och därmed behovet är så stort att allmännyttan inte kan tillmötesgå efterfrågan och för att inflyttning till kommunen skall möjliggöras måste man sälja ut hela beståndet då det bara har funnits TVÅ intressenter och dessa har haft som villkor att få lägga vantarna på hela allmännyttan. Självklart har ju detta visat sig vara "Bullshit" och snart vaknade en stark opinionsstorm mot dessa tankar. Ett partipolitiskt oberoende nätverk bildades till allmännyttans försvar och då den bestod av personer med bred kompetens inom olika områden kunde en kampanj startas som kunde bemöta och ifrågasätta privatiseringsivrarna såväl arbetsmarknadspolitiskt, ekonomiskt och lagligt. Debatten fördes i massmedia och nätverket har en sida på Facebook -Nätverket för allmännyttan. Från privatiserarna har man ju velat hävda att nätverket skadar kommunens utveckling, men några faktiska bevis om detta har de ju förstås inte kunnat uppvisa. Även namninsamlingar har gjorts och uppslutningen har varit stor bland kommunmedborgarna. Vi från nätverket har hela tiden lyft upp allmännyttans betydelse för välfärden och presenterat vilka effekter privatiseringarna har haft i andra delar av landet.
I förrgår blev det då klart att de två stora bolagen hade dragit sig ur, då de ansåg att inget kunde komma till stånd utan "politisk konsensus". Nu är det dock så att Pajalas politiska majoritet (S+V) har redan i höstas uttalat ett tydligt Nej till utförsäljning, men privatiseringsivrarna i S har trots detta bedrivit arbetet i det fördolda och försökt aktivt lobba för sin sak. Jag tillhör nätverket och är aktiv i den. Jag är helt säker på att nätverkets tillkomst och aktivitet har varit en stor anledning till varför uppgörelsen gick om intet. Vi har varit öppna i våra diskussioner och vår Facebook-sida har varit öppen för allmänheten. Självklart så medges ju detta inte av de politiker som hade hoppats på något annat. Vi kommer att fortsätta med vårt arbete så länge som vi uppfattar att läget ter sig osäkert. Jag vill också klargöra att Vi ingalunda är motståndare av privata hyresvärdar men inte på allmännyttans bekostnad.