20 mars 2009

I fädrens spår för framtids segrar


Igår var jag i Gustav Vasa-land på årsmöte. Redan när man far in i Mora känner man av Gustav, denna mytomspunna upprorsman som sovit i varenda lada i Dalarna. De är nu minnesmärken över Gustavs uppror mot överhögheten. Moraborna är inte att leka med helt enkelt, det känner man direkt.

Gustav och hans skidåkning håller fortfarande Mora uppe. Vasaloppets varumärke, I fädrens spår för framtids segrar, är ju inte trendigt för fem öre. Det håller till exempel inte ens för en lättare jämställdhetsprövning. Men det funkar. Det är så med vissa fenomen. De framtida segrarna för hyresrätten går kanske inte i just fädrens spår men skulle kunna gå i allmännyttans och hyresgästernas.

Det är nämligen inga märkvärdigheter hyresgäster önskar sig. Det ska funka där de bor och vara trivsamt och snyggt. Och man ska ha råd att betala hyran. Det är man beredd att jobba för. Och det jobbar man för. Ungdomsgårdar och kolonilotter och mängder av andra arbetsgrupper är riggade av hyresgästerna i Siljansbygden. Nu undrar de hur det ska bli med kolonilotter och ungdomsgårdar när ”principen om den private marknadsinvesteraren” ska leda allmännyttan in i framtiden.

Man undrar om det blir några framtida segrar med sådana spårare.

UPPDATERING: Nu har jag kommenterat Folkpartiets DN debatt i ett pressmeddelande. Finns att läsa här.

Inga kommentarer: