23 juni 2009

Politikerna borde gå på sommarkursJag har länge förundrats över att bostadsbristen inte är en toppfråga i politiken. Mitt hopp har stått till alla riksdagsledamöter och kommunpolitiker som har barn. Någon gång ska deras barn lämna boet. Men det verkar hittills inte ha haft någon effekt på bostadspolitiken. Nu kanske.

För nu har det avslöjats att riksdagsledamöter låtit de vuxna barnen bo i riksdagens lägenheter. Så får man inte göra. Nu borde de skrida till verket och börja ställa frågor och interpellationer till finansmarknadsminister Mats Odell om hur han hade tänkt sig det hela. Fler och fler unga människor kommer att möta en bostadsmarknad som inte är avsedd för dem. Det borde de göra något åt.

Gå på sommarkurs för kreatörer kanske. På Volontaires sommarkurs hade deltagarna tio dagar på sig att förnya och aktualisera tydliga alternativ till bostadsrätten.

Anita Brodén (fp) säger att ”Min dotter har studerat i London. Nu har hon fått jobb i Stockholm och ska köpa en lägenhet. Vi är tacksamma för att vi har kunnat lösa hennes bostadssituation från månad till månad på detta vis”.

Det är just det: I avvaktan på att köpa en bostad så gäller det att lösa det hela månad för månad. Det är alldeles för många beslutsfattare som ser det så. Då äger själva sina bostäder och ser det som det enda alternativet för sina barn också. Det är därför det är så oerhört viktigt att kreera nya idéer och slipa de politiska verktygen så att hyresrättsbyggandet kommer igång.

1 kommentar:

David sa...

Hej Barbro!

Vad kul att du gillar A/S Stockholm.

Se även förslagen KomBo och 8 väggar, för fler tolkningar av uppdraget:

http://vimeo.com/5217144

http://www.slideshare.net/Volontaire/2-2-1615791