16 februari 2010

Du gör skillnad – kom med och påverka så det byggs i din kommun!I dagens vikarieblogg är det Karin Hagman, kampanjansvarig på Hyresgästföreningen, som skriver.
--------
Tycker du att det borde göras något åt bostadssituationen i din kommun? Att man faktiskt borde bygga lägenheter för alla de som akut letar bostad? Eller att man borde renovera i de områden som behöver det? Nu har du chansen att påverka politikerna!

Vägen till kommunhuset och de kommunala politikerna där kan ibland kännas lång, för lång för att man aktivt ska leta sig dit och påtala sina åsikter.

Hyresgästföreningen vill korta avståndet mellan dig och dina politiker och därför lanserades förra veckan sajten Bygg framtiden, http://www.byggframtiden.se/

På Bygg framtiden-sajten kan man fråga sina politiker om vad de tänker göra åt bostadssituationen i kommunen, få svar från dem, ställa följdfrågor och tycka till om de svar som redan kommit in.

För att framtiden ska fungera måste vi få igång byggandet och renovera det som måste renoveras. Ju längre vi väntar ju mer akut blir läget. Bostadspolitiken har varit i skymundan alltför länge. Under tiden har bostadsområden förfallit, byggandet sjunkit lavinartat och bostadsbristen ökat. Bostadsbristen i Sverige idag är akut och för att göra något åt situationen krävs ett engagemang både från dig, mig och våra politiker. Låt oss göra det här tillsammans!Karin Hagman, kampanjansvarig på Hyresgästföreningen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Stockholmare, om ni seriöst vill få igång byggandet av hyresbostäder, maila då inte kommunen.

Maila HGF och be dem avskaffa bruksvärdesprincipen!

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

Jonas! En helt nybyggd hyresetta i Stockholm går väl lös på en 5000-5500 kr i månadshyra. Hur mycket MER ska det kosta att hyra en sådan, för en ung människa, ifall byggandet av dessa ska komma igång på allvar, enligt dig? 6500kr? 7500kr? 8500kr?

Anonym sa...

Hej Farbror Frej
Ledsnen men du har nog missuppfattat något. Jag menar att är marknaden som ska sätta detta pris inte jag.

Mvh
Jonas

farbror Frej sa...

"Jag menar att är marknaden som ska sätta detta pris inte jag."

Självfallet har jag inte "missuppfattat" och trott att det är "Jonas" som bestämmer hyresnivåerna i en helt frisläppt marknadsekonomi. Det tror jag även du begriper.

Men nu är det ju underförstått att du tycker att bruksvärdesprincipen bidrar till för låga hyror = för låg lönsamhet = för lite nybyggnation. Exakt den orsakskedjan. Så återigen; vilken är DIN personliga uppfattning (alltså inte "marknadens") om hur en nybyggd hyresetta bör prissättas för att byggandet av sådana ska skjuta fart? Det är en enkelt ställd fråga, så fega inte ur. ;-)

PS: Om du eventuellt tycker att investerare som satsar på att äga och hyra ut bostadsfastigheter, under oket av den rådande bruksvärdesmässiga strypsnaran, är ena riktiga idioter, så bör de kanske ta och läsa följande artikel:

Googlesök "Målet 10–15 procent i avkastning per år" (Aktiespararna).

PPS: Du kanske till och med själv frestas att investera? Jag menar: 10-15% avkastning och enda egentliga risken är tomma outhyrda lägenheter. Det är väl rent av en riktigt bra affär, med tanke på att "Svenska bostadsfonden" endast ser till att köpa där bostadsbristen är betryggande akut.

Anonym sa...

Hej Farbror frej
Jag har tyvär ingen aning om viken hyresnivå som marknaden tycker är rätt för en nybyggd etta. Inte heller vet jag viken nivå som behövs för att få fart på byggandet.

Det enda jag vet är att byggandet uteblir för att nivån är för låg idag.

Håller du inte med?

Personligen tycker jag inte att 5000kr för en hyresetta är så mycket i stockholm. Det var ungefär vad jag betalade när jag pluggade och hade studiemedel. Men visst jag fick jobba extra också något vissa kan tycka är väldigt jobbigt.Mvh
Jonas