Bloggvikarierna är nu inne på sin andra vecka. Idag är det Sara Svensson, lärare och ledamot i Hyresgästföreningen Malmö Centrum/Öst, som bloggar.
-----------------------------
Jag bor, trivs och arbetar i Malmö. Men Malmö precis som andra större städer i Sverige lider av den största bostadskrisen sedan innan miljonprogrammens dagar. Hyreslägenheter saknas och de lägenheter som väl finns distribueras med hjälp av hyresvärdarnas godtycke.
Den etniska segregationen, likväl som den klassmässiga, ökar och cementeras. Därför var den 15 september förra året en glad dag. Då öppnade äntligen Malmö kommuns bostadskö – Boplats Syd.
Bostadsförmedlingen är kommunal och ger service till både det allmännyttiga bostadsbolaget MKB och de privata aktörerna på bostadsmarknaden. Mot att få uthyrningsadministrationen skött utanför det privata bolagets egen struktur, kan de privata värdarna bidra till att hyresmarknaden blir demokratisk och likvärdig genom att ansluta sig till förmedlingen. Boplats Syd fördelar nämligen enbart lägenheter utifrån kötid. Folk med pengar eller intresse av att äga kanske köper sig en bostadsrätt, men för oss andra gäller nu samma spelregler.
I en stad som Malmö där bostadskrisen och anarkin på bostadsmarknaden har varit i det närmaste total de senaste åren, var det ett verkligt efterlängtat politisk beslut av den rödgröna majoriteten. Förmedlingen är den mest vattentäta metoden för att exempelvis komma undan den rasism, som annars präglar hyresmarknaden. Efternamn avgör var du bor och hur du bor om regler för uthyrningen saknas.
För att ta ett exempel så gav mitt och min sambos svenne-efternamn oss en fin hyreslägenhet utan att ens bli kreditprövade, trots våra då ynkliga CSN-inkomster. Detta till skillnad från det muslimska par som hade sökt lägenheten innan oss – och blivit nekade med hänvisning till den sociala sammansättningen i området.
Hyresgästföreningens egna undersökningar från bl.a. 2007 bekräftar samma bild; utländska namn blir portade, medan svenneklingande efternamn ger en gräddfil in på hyresmarknaden; dialekt är ok – brytning går bort.
Att färdas på gatorna i Malmö är ett studium i klassmässig och etnisk segregation. Ner på minsta kvartersnivå går den att se. I en trappuppgång bor Svenssons och i en annan bor Khaleds. Klassmässiga gränser går mellan väst och öst. Det är därför jag såg fram emot bostadskön. Kön skulle inte lindra det faktum att bostadskrisen i Malmö är rekordhög och att 40 000 unga människor under de närmaste åren står på kö för att antingen flytta hemifrån eller flytta in till denna region, men den gör spelreglerna likadana för alla.
Lyckan, som jag och många med mig kände i höstas, har grumlats nu när bostadskön har funnits i några månader. Många av de privata värdarna lyser nämligen med sin frånvaro.
Den 18 januari i år rapporterade Sydsvenska Dagbladet i artikeln ”Privata värdar nobbar bokö” att många av de stora fastighetsägarna har valt att inte gå med i kön. En befogad fråga är ju såklart varför.
Det behöver man dock inte fundera på så länge. Akelius regionchef Per Ekelund skäms nämligen inte för att tala ur skägget: ”Vi tycker att det är viktigt att fastighetsägaren väljer vem som ska flytta in. Olika människor passar i olika trappor helt enkelt”. Och då är vi tillbaka på ruta ett. Akelius med flera privata värdar, vill ha kvar ett urvalssystem som bygger på godtycke och rasistiska föreställningar – en marknad på säljarnas villkor helt enkelt. För vad kan annars anledningarna vara? Bostadskön ställer exempelvis upp krav på en viss inkomst i det tänkta hushållet i relation till den hyreslägenhet man är intresserad av.
Bostadskön lindrar en del problem. De största bolagen ansluter sig och bidrar därmed till en mer likvärdig urvalsprocess i jakten på en hyreslägenhet, men det behövs uppenbarligen mer. För så länge som stora privata hyresaktörer inte tar ett socialt ansvar blir lägenhetsfördelningen aldrig rättvis. Och så länge som det i praktiken går 20 000 sökande ungdomar mellan 20-25 år per ledig enrummare i den här stan, så är hyresmarknaden de privata aktörernas domän och vi hyresgäster är utelämnade åt deras godtycke.
Foto: Susanna Nilsson
Sara Svensson, lärare och ledamot i Hyresgästföreningen Malmö Centrum/Öst
15 februari 2010
Varför så få privata värdar i Malmös bostadskö?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Att leva som man lär?
Att klaga på gräddfiler och sedan utnyttja dem för egen vinning låter lite sådär om du frågar mig.
Mvh
Jonas
Men varför inte då arbete som i Göteborg istället där både de kommunala och de privata värdarna markandsför lediga lägenheter på en och samma plats - och helt kostandsfritt för både värdarna och hyresgästerna. Under 2009 var närmare 40 procent av lägenheterna som gick igenom Boplats Göteborgs system från privata värdar och fler fick ett förstahandskontrakt genom Boplats Göteborg än genom hela Stockholms bostadsförmedling. Finns inget rättvist med att stå i kö!
Skicka en kommentar