Jag hade slagit mig ner för att skriva på mitt nya hyreskontrakt när jag upptäckte att det var en annan hyresgästförening än den jag var verksam i som förhandlade hyran för den lägenhet jag skulle flytta in i.
Så ville förra hyresgästen ha det men inte jag så kontraktet ändrades. Jag skulle flytta till Hushagen i Borlänge. Där finns det två olika hyresgästföreningar som slåss om själarna. Om det finns någon hyresgäst som står helt utanför vet jag inte.
Men jag vet till skillnad från ledarskribenten på Smålands Posten att man kan förhandla hyran själv, låta hyresgästföreningen göra det eller bilda en egen hyresgästförening.
Vill man inte vara med i hyresgästföreningen så kan man ändå låta hyresgästföreningen förhandla hyran. För det tas det ut en hyressättningsavgift på 10: -/mån. Står man utanför och vill förhandla sin hyra själv ska hyran vara 10: - mindre per månad.
Varje år i samband med förhandlingarna fastställer man hur många lägenheter som omfattas av förhandlingsordningen.
Det är alltså hyresgästerna som betalar inte bostadsföretagen.
Motivet till det hittar man i prop.1993/94:199 sid 69 där man kan läsa:
”Det är nämligen rimligt att organisationens förhandlingsarbete inte finansieras med enbart medlemsavgifter, eftersom resultatet av förhandlingsarbetet kommer även de oorganiserade hyresgäster till del för vilka förhandlingsordningen gäller. En lagreglering ger också möjlighet att pröva skäligheten av förhandlingsersättningen. Lagen bör alltså även i fortsättningen innehålla regler om förhandlingsersättning”, skrev Carl Bildt som då var statsminister.
01 februari 2010
Vem ska betala för förhandlingsarbetet?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
ja inte är det "alla hyresgäster" som skall betala för ert sk förhandlingsarbete. Det får ni väl finanisera själva. - Ni är ju en intresseorganisation.
VI som inte är medlemmar - och som kanske tillochmed askyr er tvingas likt förbannat att betala till er. Rena rama maffiametoderna.
Sedan kan man ju LÄTT undra vad det är för "förhandlingsarbete" ni genomför.
Allt boende har blivit extremt billigt under 2009 och 2010. Men Hyran i Stockholms innerstad gick upp 3% (Igen, liksom förra året).
Hur kan ni kalla det en förhandling? Eller var det en kopp kaffe med värdarna och sedan skrev ni under - för det är USELT förhandlat.
Jag håller med Per - hur förhandlar ni egentligen? Allt boende blir billigare, även konsumentpriserna går ner.
varför blir hyrorna högre? Ni förhandlar riktigt dåligt!
Per: Alla hyresgäster tvingas inte att betala förhandlingsavgiften som går till hyresgästföreningen. Det står varje hyresgäst fritt att sluta betala denna avgift (på hela 10:- i månaden) och istället förhandla hyran själv. Det vanligaste är dock att hyresgäster, medlemmar såväl som icke-medlemmar, låter hyresgästföreningen sköta förhandlingen.
Skicka en kommentar