15 februari 2010

Hyresrätt attraktivt även för 50plussare



Vikariebloggen fortsätter idag med en text av Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen (och före detta vårdbiträde).
--------------------
"Jobbar du med äldrefrågan?!"
Tanken tycks svindlande för en del att jag, nyss fyllda 30, har kastat mig in i debatten om äldres boende.

Men jo, så är det. Jag, denna ”unga, pigga sort” – som en herre i sina bästa år kallade mig på en av Micasas konferenser i höstas där jag befann mig i panelen omgiven av herrar av ”hans sort” – är faktiskt ärligt både intresserad av och engagerad i hur äldre bor idag och imorgon. Jag är nämligen inte bara utredare – jag har också ett förflutet som vårdbiträde inom äldreomsorgen.

Det är i rollen som vårdbiträde som jag har fått klart för mig hur tillvaron kan förändras när man blir gammal. Att plötsligt inte längre klara sig själv när man har levt ett helt liv utan att någonsin ha bett någon om hjälp. Alla pensionärer kan inte, och vill förresten inte heller, kuta omkring på golfbanan på ålderns höst. Och alla kan inte bota sin artros med någon lämplig receptfri tablett. Och de har olika välfyllda plånböcker. Märkligt nog tycks dessa fakta förvåna både en och annan.

Hyresgästföreningens årliga rapport Hyror och hyresgästers ekonomi visar att en pensionär som bor i hyresrätt och lever av garantipension i genomsnitt har 651 kr kvar att leva på när allt är betalt. Då är dessutom bostadstillägget eller det särskilda bostadstillägget medräknat. Hyresgästföreningen har just nu 143 410 medlemmar över 65 år. Få av dem har en tjusig villa att sälja och många av dem lever av garantipension.

Dessutom, tro’t eller ej, vill inte alla pensionärer bo i flashig nyproduktion specialanpassade för femtioplussare med utsikt över golfbanan – även om de har pengar på banken (!). I annons efter annons får man dock intrycket av att bostadsrätt är det självklara valet för alla som har passerat 60. Självklart ska möjligheten finnas att bo så. Alla boendeformer behövs. Men det är dags att lyfta fram hyresrätten som ett minst lika attraktivt alternativ för den äldre åldersgruppen. För hyresrätten är inte bara ett boende för dem som lever på marginalen – det är ett flexibelt boende där det bara är att slå en signal till hyresvärden när något behöver fixas. Kan det bli lyxigare på ålderns höst?!

Och jag kan försäkra att den unga, pigga sorten – som inte bara är utredare utan även före detta vårdbiträde – inte kommer att missa sina chanser att slå ett slag för hyresrätten som det ideala boendet för femtioplussare. Oavsett om dessa visslar eller inte när de går hem från banken. Eller om de kör rollator-race på oplogade trottoarer medan andra svingar sina golfklubbor i Spanien.


Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen

26 kommentarer:

Anonym sa...

"Hyresgästföreningen har just nu 143 410 medlemmar över 65 år. Få av dem har en tjusig villa att sälja och många av dem lever av garantipension."

Hade de köpt när de var unga så hade de ju haft en flashig villa att sälja............men detta motarbetar ni...

Mvh
Jonas

Henric sa...

På vilket sätt är det Hyresgästföreningens fel att äldre människor inte köpt en villa i sin ungdom? Din kritik mot Hyresgästföreningen börjar nå oanad grundlöshet...

Anonym sa...

Hej Henric
Jag håller med här gick jag över gränsen. Ber om ursäckt. Men man får ju provosera lite eftersom man aldrig får några svar på sina inlägg. Jag förstår inte hur man kan blogga utan att bry sig om att svra på inläggen som följer.....

Nåväl men läs kenneth nilssons blogginlägg här ovan. Det är ju faktiskt den inställningen som gör att man inte har en villa att sälja när man blir gammal. Så då borde man heller inte klaga.

Arbete lönar sig och det är rättvist.

Mvh
Jonas

Henric sa...

Men vem är det som klagar egentligen? Det är du som i något inlägg hävdar att det bästa för alla människor är att äga sitt boende. Men det kommer alltid finnas de som vill hyra. Att de sen inte har ett boende att sälja, är det ingen som klagar över. Det som klagas över är att ingen tycks inse att många människor, unga såväl som gamla, vill hyra sin bostad!

Anonym sa...

Hej Henric
Problemet är ju att även om ni vill hyra så finns det ju inga bostäder att hyra. Varför?
Jo, bruksvärdessytemet som gör det omöjligt för bostadsrättsägere att hyra ut i andra hand (ens för att täcka sin egen kostnad) samt gör att inget bygger hyresrätter.

Så viljan att hyra är god men man måste vara realistisk också. Ska man hyra måste man också betala vad det kostar.

Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Jag motsätter mig inte åsikten om att den som vill hyra sin bostad, får betala vad det kostar. Men däremot tror jag inte en fri hyressättning under rådande bostadsbrist är ett sjysst sätt att behandla de med boendebehov.

Alla människor har rätt till en bostad. Dock har inte alla människor råd med många av de hyresrätter som finns idag, trots bruksvärdessystemet som du så ivrigt kritiserar.

Det som behövs är politiska beslut som gör att det inte innebär stora skillnader i beskattningen på vilken typ av boende en fastighetsägare väljer att bygga.

Anonym sa...

Henric, åk till london på utbildning. Där går det att få tag på bostäder. varför då?

Henric sa...

Anonym: Det går att få tag i bostäder i London, om du har pengar. Mycket pengar. Däremot är det inte detsamma som att påstå att de inte har någon bostadsbrist eller problem på bostadsmarknaden. Jag vill inte ha det som London i Stockholm, vad gäller bostadsmarknaden.

Anonym sa...

Hej Henric
Håller med dig om att det finns problem i London också. Men i dagsläget är Stockholms problem betydligt värre än i London.

Dax för förändring. Ni har kört ert race i massor av år och det har bevisligen inte funkat. Våga tänka om och pröva något nytt.
Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Det är förändring på gång. Den omtalade Stockholmsmodellen kommer att förändra dagens bruksvärdeshyror. Hur det blir återstår att se.

Anonym sa...

Jasså Henric hur menar du då? detta känns intressant? På vilket sätt kan stockholmsmodellen förändra dagens bruksvärdeshyror. Enlig Barbro blir det ju ingen större skillnad........

Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Läs gärna på lite om Stockholmsmodellen, så ska du se att det finns skillnader. Däremot är skillnaderna inte så enorma som de hade kunnat bli om det införts marknadshyror i Sverige. De största förändringarna i framtiden blir att HGF ska förhandla även med privata värdar, och att det allmännyttiga hyrestaket därmed försvinner. Dessutom ska de allmännyttiga få bedrivas lite mer marknadsmässigt. Hyrorna ska dessutom systematiseras i mycket större utsträckning än idag där de med årens lopp blivit schablonmässiga.

Anonym sa...

Henric, jag har läst på rätt mycket om stockholmmodellen. Jag är intreessarad av att veta varför du tycker/tror att stockholmsmodellen kommer att förändra dagens bruksvärdeshyror. Nå, det var du själv som skrev det så svara nu.

Du behöver inte (bort)förklara med era vanlig floskler utan berätta vad du tror kommer hända med hyrorna.

Obs jag är inte på något sätt emot hyresrätten, jag tycker den är bra. Det jag är emot är HGF som inte längra värnar om medlemmarna utan om sig själva.

Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Eftersom jag varken är ekonom eller hyresförhandlare, så väljer jag att inte gissa på några siffror. Däremot skrev jag ganska tydligt i mitt förra inlägg vad jag tror blir konsekvenserna av den nya modellen. Förstår inte vad mer du begär. Antar att det är exakta siffror, men det kan ingen ge. Inte ens ekonomer och hyresförhandlare...

Anonym sa...

Henric, kan vi kansker enas om att kalla stockholmsmodellen för marknadshyror light?

Oj det kanske blir för starkt...ska vi säga ett första steg mot marknadsanpassade hyror?

Fortfarande lite stakt ska vi säga, en mer behovsprövad hyra för stockholmarna och läget hos vissa fastighetre bla blba bla

Vad säger du henric kan vi enas om marknadshyror light? Barbro vad tycker du?
Mvh
Jonas

Henric sa...

Jag kallar det för vad det är; systematiserade bruksvärdeshyror. Sen är bruksvärdet i sig en viss marknadsanpassning, eftersom marknaden är brukaren. Men det handlar inte om högstbjudande så som det skulle varit i en ren marknadshyra, utan ett system för att hitta rimliga nivåer.

Anonym sa...

Hej Henric
Förlåt en okunig, alla andra förstår säkert, men skulle du vilja vara snäll och översätta systematiserade brukvärdeshyror till svenska?
Mvh
Jonas

Henric sa...

Med systematiserade bruksvärdeshyror menar jag att bruksvärdet ska systematiseras. Idag sätts hyrorna främst utifrån byggnadsår, renovering och läge. (Ja, hör och häpna, läget avgör redan idag en viss del.) I det nya förslaget ska alla fastigheter inventeras, och lägenheter ska poängsättas utifrån flera punkter. Läget är en av dessa punkter, men långt ifrån den enda. I slutändan ska det vara tydligt vad som ligger till grund för en lägenhets hyra, och varför det skiljer sig från några som bor två fastigheter bort.

Som jag sagt tidigare, läs lite om Stockholmsmodellen så finns det mer info där. Jag påstår inte att jag vet exakt allt, utan det här är så som jag förstått och tolkat det hela.

Anonym sa...

Henric jag har läst mycket om stockholmsmodellen och det är mest samma floskler som du använder....jag har förstått att ni inte har analyserat detta för att förstå vad det kommer att göra med hyrorna i innerstan RIKTIGA SIFFROR. Ni kan bara snacka om era punkter blabla bla. Jag väntar nog något år för att se vad som händer. I år var väl höjningen ca 2,5% dvs hälften av vad ni i HGF gick ut och röt om att det skulle innebära marknadshyra, 5&% under 5 år var väl det förslaget. med stockholmsmodellen har vi då marknadshyror om 10 år istället för 5. Bra jobbat HGF!
Sellouts!
mvh
Jonas

Henric sa...

Det är lite intressant att du vill införa marknadshyror, samtidigt som du kritiserar Stockholmsmodellen för att den tydligen "liknar" marknadshyror. Det går liksom inte ihop...

Ingen kan svara på exakta siffror, utan alla spekulerar. Jag väljer att inte spekulera, för det leder sällan till något bra.

Anonym sa...

Henric, jag kritiserar HGF hyckleri kring stockholmsmodellen.

Till och med du håller alltså med om att den "liknar marknadshyror"

Något som förnekas å det grövsta av Barbro.......Hon verkar inte kunna se en enda likhet. Hon kanske blundar? Vad tror du?
Mvh
Jonas

Henric sa...

Den här diskussionen börjar bli onödigt lång. För ibland undrar jag om du verkligen missuppfattar vad jag säger, eller om du bara försöker förlänga konversationen.

Jag har skrivit att bruksvärdesprincipen i grunden är en marknadsanpassning, eftersom brukaren är marknaden. Däremot är inte Stockholmsmodellen detsamma som fria marknadshyror. Det var du som sa att det fanns stora likheter, och du lägger istället ord i mun på mig. Vad gäller Barbro, så tänker jag inte spekulera i hennes åsikter.

Anonym sa...

Okej Henric
En fråga inte ens du kan kollra bort?
Är stockholmsmodellen ett litet steg närmare marknadshyror än den tidigare modellen?

Ett enkelt ja eller nej duger bra
Mvh
Jonas

Henric sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Henric sa...

Det går inte att ge ett enkelt ja eller nej på den frågan. Det skulle gå att säga ett enkelt ja, eftersom den nya modellen ger privata ägare rätt att förhandla sin egen hyra. Mindre reglering ger ju automatiskt ett steg mot total avreglering. Däremot tror jag inte att den nya modellen per automatik kommer innebära fria marknadshyror inom några år. Istället tror jag att Stockholmsmodellen kan vara en fullvärdig kompromiss som kan fungera under väldigt lång tid. Men nu är det återigen spekulation, och svårt att säga med exakthet. Så mitt svar skulle väl i slutändan vara, nja.

Anonym sa...

Tack Henrik för ditt svar. Det var i alla fall lite rakare än jag förväntat mig. Frågan är om HGF kan ge ett svar också eller om gömer sig som vanligt?
Nå vad säger du Barbro, Terje eller André.

Kan ni hålla med om Henriks Nja...?

Mvh
Jonas