29 januari 2010

Hyrestantens återkomst


(KD) och jag är överens om en sak – boendeskatten måste sänkas. Det sorgliga är att vi inte talar om samma skatt vilket hade underlättat det hela väsentligt.

(KD) vill ta bort skatten för de som hyr ut. Jag vill rätta till den orättvisa skattebelastningen på hyresrätter.

Det ena behöver väl inte uteslutna det andra kanske någon invänder. Jo tyvärr, statens kaka är liten. I ett läge där staten är beredd att avstå skatteintäkter är det otroligt viktigt att det är rätt sorts skatt man är beredd att avstå från.

I Svenska Dagbladets ledare idag kan man läsa att de anser KD vara ett hyvens parti som tänker småskaligt. Ett exempel på det är just förslaget om att skattebefria andrahandsuthyrning, menar de.

sidan 14 i samma tidning kan man läsa att förslaget fått ett svalt mottagande. Jag tycker att det tillhör kategorin nödlösningar, Elsa Reimersson ,jagvillhabostad.nu, tycker att förslaget inte gynnar de unga och Nicke Grundberg, Stockholms studentkårers centralorganisation, karaktäriserar åtgärderna som impotenta.

De positiv är Göran Olsson, vd Sveriges bostadsrättscentrum, och Mia Enayatollah, informationschef hos Fastighetsägarna Stockholm.

De som företräder de boende vet att ingen vill vara inneboende eller bo i andrahand och att det här förslaget inte är till för de som söker bostad utan till för de som redan har en bostad.

Det beklagliga är att de politiska förslag som har de boendes intressen för ögonen ännu så länge lyser med sin frånvaro.

Hyrestantens återkomst är inte ett sådant förslag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

HGF klagar på allt och alla förslag.

Barbro, vad är HGF medicin för att unga ska få fler bostäder och hyresrätter ska börja byggas?

Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Det här står i början av inlägget som du kommenterar: "(KD) vill ta bort skatten för de som hyr ut. Jag vill rätta till den orättvisa skattebelastningen på hyresrätter."

Det stod kanske inte i detalj hur denna orättvisa skulle rättas till, men det är väl ändå en ganska tydlig fingervisning om Barbros förslag på "medicin"?

Anonym sa...

Hyresgästföreningen bara klagar och klagar.

HGF tycker ju att grundtrygghet som ett förstahandskontrakt är väldigt viktigt. Men hur viktigt är det för deras egen personal?

Nu söker HGF medlemsvärvare som ENBART får provisionslön.
http://www.jobstar.se/jobb/rekryteringstr%C3%A4ff-medlemsrekryterare-stockholm

Trygghet är bra, så länge inte man själv behöver vara med och betala för det... Eller hur, Hyresgästföreningen?

Anonym sa...

Jag hade som nybliven officer med ny tjänst i Stockholm möjlight att hyra en del av en villa på Lidingö. Det var min enda möjlighet att snabbt få ett boende. Att vänta ut en hyreslägenhet var det inte tal om. Det var helt suveränt. Vi kunde hjälpa varandra, det äldre paret och jag. Jag bodde där tills jag kunde hitta ett eget boende. Barbro missar helt poängen. Det är inget permanentboende att vara inneboende men det underlättar för ungdomar att få ett eget liv och att flytta henmfrån. Att bygga i innerstan så att ungdomar "har råd" är ett dröm i Rosa. Man får vackert börja sin bostadskarriär som inneboende eller utanför stan och jobba sig inåt. Det finns inga genvägar. Nu 20 år senare har jag via stan flyttat till villa i Danderyd. Skulle gärna hyra ut ett rum till en skötsam studerande. Men att betala skatt för en inkomst på något jag köpt för redan skattade pengar känns konstigt.

farbror Frej sa...

"Barbro missar helt poängen. Det är inget permanentboende att vara inneboende men det underlättar för ungdomar att få ett eget liv och att flytta henmfrån."

I princip håller jag med - men man måste också se de avigsidorna. Själv var jag bostadslös i Stockholm under sex år i början av nittiotalet. Sex år är kanske inget "permanentboende" men det är en jäkligt lång tid för en ung människa. Allt för att politikerna inte kan få ändan ur vagnen.

Vid ett tillfälle kom jag hem, och där stod hyrestanten olovandes inne i mitt (förlåt "hennes" uthyrda) rum och rotade runt. På en annan adress fick jag inte använda tvättmaskinen (handtvätt), alternativt duschen (tur att man kunde duscha på jobbet). Och så vidare. En gång ville en välbeställd man med äldre finvilla i Danderyd hyra ut en hjälpligt vinterbonad f.d. lekstuga på hans tomt. Det fanns tomma f.d. tjänstefolks-bostäder i källaren inne i finvillan, men de alternativen var inte aktuella. Lekstugan tackade jag nej till. Men ibland hade man så klart tur med bättre villkor. För att det ska vara uthärdligt måste man bara ha "tandborsten att packa", typ.

Nää, andrahands och möbelerade rum har sin plats på marginalen, för dem som måste fixa bostad innan veckan är slut, och sedan bo så där max ett år. Kan ett samhälle inte planera så att en riktig bostad; ett förstahandskontrakt därefter blir tillgängligt så är det ett misslyckande.

Anonym sa...

Re; Henric
Förlåt min dumhet men jag hittar inte Barbros medicin...menar du hennes medicin är att minska skatten på boendet? Skulle det kunna få igång byggandet av hyresrätter? I sådant fall hoppas jag hon har mer i sin doktorsväska....för en ynka skattesänkning lär inte räcka.

I övrigt är det bara att hålla med officern här ovan! Bra skrivet.

Slutligen;

Barbro, ta nu och anställ Henric dvs betala en fast lön till honom det är han värd!

Mvh
Jonas