14 januari 2010

Skiftande omdömen

Uppfattningarna om regeringens förslag till regelverk för allmännyttan skiftar. Sveriges Byggindustrier är till exempel inte särskilt uppåt. De är mest misslynta av alla Tätt följda av SKL (Sveriges kommuner och landsting)


Sveriges Byggindustrier gillar absolut inte bruksvärdessystemet. Det är bruksvärdessystemets fel att det inte byggs bostäder.


”Den gamla strukturen består dock även efter denna fasadputsning. Bruksvärdessystemet verkar bli kvar och i med detta ligger kvarnstenen kvar runt halsen på bostadsmarknaden”, skriver de i sitt remissvar.

I sitt svar har de en alldeles utmärkt beskrivning av bostadsbristen och varför det finns ett skriande behov av att bygga hyresrätter. Bra så. Men när de sedan ger sig ut på jakt efter syndabockar ser de vraken sin egen del eller skattetrycket på just hyresbostäder.

Jo det gör de, nu höll jag på att bli orättvis. De ser visserligen inte sin egen del i de ständigt ökande produktionskostnaderna men det höga skattetrycket på hyresrätter har de spanat in. De beskriver det men de struntar i det. Allt är ju ändå hyrornas fel. Men orättvisa skatter går att ändra på vilket väl hade varit ide´ att påpeka när man ändå skriver till regeringen som kan göra något åt saken.

”Hyresbostaden är som andra bostäder dubbelbeskattad. Den beskattas både som kapitalinkomst och konsumtionsvara (med moms). Dessutom är hyresbostaden belagd med fastighetsskatt som näringsfastighet men även med inkomstbeskatt­ning. Alla dessa skatter höjer i slutänden boendekostnaden för hyresgästen. Utöver detta så beskattas också vinsten vid försäljning av fastighet”, skriver de.

För den intresserade. Svenska Dagbladet idag, Fastighetsnytt idag

Inga kommentarer: