10 januari 2010

Är det hyresgästernas fel?

Engagerade hyresgäster i Järfälla och Rosengård

Så är det då slutligen dags att ta sig helt och hållet ur helgdvalan och kasta sig över bloggtangenterna igen. Jag har hittills skrivit 464 blogginlägg och till 99,99% har de handlat om bostadspolitik.

Tänk att det finns så mycket bostadspolitik, det kan man nästan inte tro. Fast alla vi som är passionerade bostadsentusiaster vet förstås att bostadspolitik omfattar nästan alla andra politikområden. Nu gäller det att få de valda ombuden för Sveriges folk att fatta det också.

I lördagens Aftonbladet slår Mats Odell till med en debattartikel om behovet av att lyfta miljonprogramsområdena. Visserligen tilltror han inte politiken någon större förmåga att förändra men ändå.

”Men om de boende, fastighetsägarna och de berörda kommunerna tillsammans vill ta ansvar för ett bostadsområde kan staten göra en meningsfull insats”, skriver han. Oklart hur den meningsfulla insatsen från statens sida ser ut men det kan komma att klarna den 22 januari.
Då är lokala aktörer av olika slag, kommunföreträdare, fastighetsägare och företrädare för de boende inbjudna till departementet på en överläggning om vad som snabbt kan göras för att minska de lokala problemen.

Det är bra att Mats Odell i denna artikel något tonat ner sin uppfattning om att ägarlägenheter är den stora lösningen för de nedslitna miljonprogramsområdena. Han har vidgat vyerna och inser att människor lider av att ”bostädernas underhåll ofta är eftersatt och ibland är rent undermåligt. Dåliga kommunikationer gör inte heller livet lättare. Värst av allt är kanske bristen på arbete”.

Men han kan förstås inte lämna sin favoritidé om att det är hyresgästerna och hyresrätten som är skuld till miljonprogrammets bekymmer såsom det vore hyresgästerna fel att underhållet är eftersatt, kommunikationerna dåliga och arbetslösheten stor.

– ” De flesta experter menar att mångfalden skulle gynna en utveckling med färre brott och mindre skadegörelse, samtidigt som känslan av delaktighet och engagemang i det egna bostadsområdet skulle öka”, skriver han.

Jag vet inte vad Mats Odell gör för politiska överväganden. Som hyresgäst känner man sig onekligen lite lätt förorättad av att den ansvarige ministern alltid ger uttryck för sin negativa syn på hyresrätten. Det är inte bara SAAB som det går att prata ner, det går med boendeformer också.
I Svd idag kan man läsa om det motsatta läget, nämligen om guldregnet över villaägarna.(SVD har tyvärr inte lagt ut artikeln på nätet ännu) I det fallet har inte politiken präglats av oförmåga till gynnande insatser precis.
Elsa Reimersson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu, får illustrera hur det är när det inte regnar vare sig guld eller bostäder. Då får man sälla sig till de ökande andelen unga som inte kan få tak över huvudet och inleda den stora väntan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ge bort (eller sälj billigt) miljonprogramets lägenheter till de boende. Det skulle vara bra för alla utom hyresgastforeningen.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Det skulle verkligen inte vara bra för de boende heller Jonas. Det blir ju otroliga kostnader att ta tag i för dem i så fall när fastigheterna är så slitna som de är. Dessa kostnader skulle många i dessa områden inte ha råd med. Att sälja ut till hyresgästerna för att undvika stora kommande renoveringskostnader är något som oseriösa ägare gjort förr och lurat hoppfulla och inte ont anande hyresgäster.

Anonym sa...

nej, det är inte lösningen jonas. Vi är många förortsbor som faktiskt trivs med våra hyresvärdar. Vet att min egen värd har det område jag bor i, i handlingsplan för kommande år. Uplevde en otroligt slitsam ombildningsprocess förra året som inte gick juste till. Dessutom erkände ju vissa i brfstyrelsen att de tänkte sälja så fort allt var klart. Så mkt för snacket om förbättra boendemiljö mm. Och vad händer med valfriheten för dem som en gång valde sin hr och värd? Om regelverket ändras skulle jag ev se annorlunda på ombildningar. Som det ser ut idag(självupplevt + vänner som vart med om det) så är jag totalt emot.