22 januari 2010

Det kan väl knappast vara en naturlag att generation efter generation ska tampas med bostadsbrist

Vi lever i ett barnsligt samhälle där de för evigt unga härskar, menar Pernilla Ström i DN idag.

”Kanske är det detta som gör att unga vuxna betraktar sig som barn när de sedan länge borde stå på egna ben, att 25-åringar förväntar sig att mamma och pappa alltjämt ska hålla med gratis mat och husrum eller att 30-åringar utgår från att föräldrarna ska bidra med insatsen till bostadsrätten eller småhuset trots att de själva kan ha jobb och goda inkomster.”, skriver hon.

I alla undersökningar om den ständigt ökande gruppen mambos som vi gjort i många år nu går det inte att spåra några som vill bo kvar hemma hos mamma eller som förväntar sig att mamma och pappa ska stå för bostad.

De vill inget annat än att flytta hemifrån. Det vill deras föräldrar också.

”Visst. Det är svårt att få bostad. Det är svårt att få jobb. Studiemedlen är snåla. Men också tidigare generationer har fått tampas med bostadsbrist”, skriver Pernilla Ström.

Men hallå vad då? Jag trodde att det var meningen att samhället skulle utvecklas. Det är mycket som varit eländigt som inte längre är eländigt därför att samhället har utvecklats och lagt gamla eländen bakom sig.
Det kan väl knappast vara en naturlag att generation efter generation ska tampas med bostadsbrist.

Att ge medborgarna tak över huvudet borde väl ett utvecklat välfärdssamhälle gå iland med. Åtminstone är det ambitionen i Regeringsformen, Statsskickets grunder §2.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Skälet är att det inte byggs några hyressrätter då det inte är lönsamt. Inför marknadshyror så sätter byggande igång och alla dessa mambos kan flytta. De kan dock glömma att bo i innerstan.
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Föe er i sydligaste delen av landet finns det möjlighet att kanske komma en lösning på spåret. Första februari anordnar region s. Skåne en debatt i ämnet. För mer information och biljetter ring 040-174300.

Peter Nilsson

farbror Frej sa...

"Inför marknadshyror så sätter byggande igång och alla dessa mambos kan flytta."

Ja, här gäller det att ta fasta på utländska exempel där marknadstänkandet alltid ordnar fram bostäder i god balans mellan tillgång och efterfrågan. Storbritannien och USA till exempel. Googlesök:

"Why there is a Housing Shortage in the UK" samt
"Shortage of homes over next 20 years threatens deepening housing crisis".

Till och med i USA så har vanligt folk - mitt i värsta bostadslånekrisen - stora problem att finna bostäder tydligen. Särskilt "slöddret" med små och futtiga heltidsinkomster:

Googlesök "Low-income housing shortage".

Anonym sa...

http://www.jobstar.se/jobb/rekryteringstr%C3%A4ff-medlemsrekryterare-stockholm

Intressant platsannons. Hyresgästföreningen söker folk som frenetiskt ska jaga nya medlemmar. Noll kronor i garantilön - enbart provision. Snacka om att det blir stenhård raggning av medlemmar då.

I annonsen står det att föreningen har 140 000 medlemmar i Stockholm, på Terje Gunnarssons blogg uppger han 135 000. Vad stämmer egentligen? Och är medlemstappet så dramatiskt att tusentals lämnar organisationen och det börjar bli svårt att föda alla 180 personerna som jobbar på HGF Stockholm?

Henric sa...

Anonym: Jag arbetar faktiskt som medlemsrekryterare, och det är ett bättre jobb än jag trodde då jag sökte det.

Att bara ha garantilön är förvisso inte helt tryggt, men å andra sidan får du bara en fastanställning om du värvar så pass många medlemmar att du klarar dig helt på provisionen. Provisionen är dessutom väldigt bra, så det finns goda förutsättningar att tjäna bra.

Antalet medlemmar i Stockholm är någonstans mellan de båda siffrorna, så antagligen har de avrundat men åt olika håll. Det skiljer inte tusentals medlemmar åt från dag till dag, men antalet förändras ständigt. Detta beror på att oerhört många fastigheter ombildas till bostadsrätter, men att det samtidigt är väldigt många som blir nya medlemmar varje dag. Därför är siffran aldrig statisk, men ligger ändå på en relativt stabil nivå.

Ordförande Persson sa...

Sedärja - Henrik erkänner nu att han är medlemsvärvare. Något som han tidigare låtsas att han inte gjort.

Varför?

Att ombildningarna är ett problem för HGF har ju visat sig med all önskvärd tydlighet.

De enorma resurser HGF lägger ner på att fälla krokben för ombildningarna är verkligen imponerande.

Jurister, stämningar, "rädda" stormtrupper och allmän huliganism är inget HGF drar sig för.

Det är organisationsegoism. Det viktiga är att alla fortsätter vara hyresgäster så att HGF säkrar sin makt och ekonomiska bas.

Om folk får det bättre eller inte är egalt.. - BARA de är hyresgäster.

Usch!

Henric sa...

Ordförande Persson: Jag har i tidigare kommentarer "erkänt" att jag är medlemsrekryterare, däremot har jag inte skrivit det i alla mina kommentarer. Men när skulle jag ha låtsats att jag inte arbetar som det? Tror du övertolkar något jag skrivit i så fall...

Visserligen förlorar HGF medlemmar vid en ombildning, men de gånger organisationen främst lägger tid och kraft på information, är när medlemmar har bett om det. Alla hyresgäster är inte lika intresserade av att ombilda, och dessa blir dessvärre alltför ofta överkörda av sina grannar som vill göra ett klipp. Grannar som skulle kunna köpa en bostadsrätt istället för att tvinga de som vill hyra att bli hyresgäster av sina grannar...

Ordförande Persson sa...

Henrik,

Och vad är det för fel på att hyra av sina grannar? och är det en mänsklig rättighet att välja sin hyresvärd?

Sedan är det ju så att en ombildning omfattar minst 2/3 majoritet. En enorm övervikt på "ja".

Vad i detta är konstigt? Låtsas inte som om en "massa" människor blir överkörda vid en ombildning - för det blir de inte. De fattar istället som vuxna tänkande människor ett övervägt beslut.

Det är bara ni på HGF som gapar om "fusk" "bedrägeri" etc... för att det tjänar era syften.

Ni har inte under alla era år aktivt eller passivt bidragit till att få igång husbyggande eller förbättrande åtgärder för att folk ska få boende. Snarare tvärt om.

Nu när det biter er i rumpan och folk sett erat riktiga ansikte så jobbar ni istället med att stoppa ombildningar.

För det enda viktiga för er är att man är hyresgäst - för det bygger er ekonomi och makt.

I den verkliga världen börjar hyresrätten bli den absolut sämsta boendeformen:

* Dyrare och dyrare hyra
* Bortförhandlat underhåll
* Man äger ingenting

Senast i år fick vi i innerstaden +2,97% (igen). Alltså nära på 6% på två år. Inte precis smickrande för ert sk "förhandlingsarbete"...

Ni borde skämmas på heltid istället...

Anonym sa...

Hej Henric
Du säger det själv dvs att grannarna gör ett klipp! Att göra ett klipp är väl för guds skull possitivt?

Barbro säger alltid vid affären kring Rosenön att man utnyttjade skatteplanering och marknadskrafterna för största möjliga vinning för medlemmarna.

Självklart är största möjliga vinning för medlemmarna att göra ett klipp vid en ombildning.
Detta motverklar ni dock för då blir man ju inte längre medlem och det är det enda som ni bryr er om. Du kränger ju tom medlemmskap på provission.......

Dubbelmoralen flödar genom hela organisationen.......

Mvh
Jonas

Henric sa...

Ordförande Persson: Problemet är att de som vill fortsätta hyra sin lägenhet, sällan behandlas lika bra av en bostadsrättsförening som vill att alla lägenheter ska vara bostadsrätter jämfört med ett fastighetsbolag som förvaltar hyresrätter. Att jag ens ska behöva förklara det, känns överflödigt.

Även om 2/3 säger ja, säger 1/3 nej. Alla dessa kanske är medlemmar i HGF och upplever att ombildningen inte gick rätt till. Ska vi då säga till dem, otur att era grannar körde över er? Nej, saken ska väl utredas för att se så att allt gick rätt till. Vi har inget emot demokratiska processer, så länge de går rätt till. Det är exempelvis på inrådan från HGF som det nu ska finnas med en opartisk jurist vid köpstämmor.

Jonas: Att göra ett klipp är positivt, men dessvärre görs det ibland på bekostnad av en fortsatt god grannsämja. Är det då inte bättre att lägga lite extra på att köpa en lägenhet? Då får fler hyresgäster som de vill. De som vill ha bostadsrätt får det, de som vill fortsätta hyra får det.

Vad sen min löneform har med saken att göra, undrar jag stillsamt. Alla organisationer har ett intresse av att få in så många medlemmar som möjligt, men vi tvingar inte folk att vara medlemmar. I så fall hade väl ännu fler varit detta.

Anonym sa...

Hej Henric
Du har tyvär fel i det mesta; 1. En bostadsrätts förening har gärna hyresgäster och värnar om dem. En bostadsrättsförening tjänar mer pengar på en hyresgäst än på en bostadsrättsinnehavare då hyra allid är större än avgiften.

I stycke två är du ute på hal is...det är just den en liknande process som ligger till grund för vårt statsskick; DEMOKRATI, tycker du och HGF att demokrati är fel?

Grannsämjan bli i 90% av fallen bättre efter en ombildning.

Din löneform är av det slag som gör det svårt för ungdommar att få en bostad. Hur går det att få ett försatahandskontkt med din löneform? Detta uppmuntras alltså av HGF.......
Huuuhhh
Mvh
Jonas

Henric sa...

Jonas: Det finns alldeles för många exempel på hur hyresgäster behandlas illa för att bostadsrättsföreningen vill att de ska köpa eller flytta, så det du säger är inte hela sanningen. Sen påstod jag heller aldrig att det inte finns goda exempel, bara att det inte alltid blir så bra.

Demokrati är inte fel. Men det måste finnas ett minoritetsskydd då allt inte går rätt till. Eller du menar att demokrati alltid går rätt till, bara för att man kallar det för just demokrati?

Min löneform är kanske inte den bästa att söka bostad på. Däremot är det väl bra för organisationens medlemmar att veta att jag inte kostar mer än de medlemmar jag värvar?

Anonym sa...

"En bostadsrättsförening tjänar mer pengar på en hyresgäst än på en bostadsrättsinnehavare då hyra allid är större än avgiften."

Jag är resthyresgäst i en fastighet om 25 lägenheter. Om jag stannar kvar kommer föreningen tjäna ca 2300kr/mån i hyra minus inre service/underhåll. Om jag flyttar så kan föreningen sälja lägenheten för runt 1M - därefter får de in 1400K i månadsavgift, och slipper därefter kostnaden för inre service/underhåll. Dessutom slipper de kostnaden för dubbelarbetet med hyresvärdsåtagandet.

Tro mig - de flesta styrelser skulle enbart bli glada ifall resthyresgästerna flyttade så snabbt så möjligt. Det betyder inte nödvändigtvis att de råder fiendskap. Men att ha en massa resthyresgäster på halsen upplevs alltid som "mindre optimalt".

Anonym sa...

"Grannsämjan bli i 90% av fallen bättre efter en ombildning."

Grannsämja har tyvärr sällan så mycket att göra med boendeform. Funkar det så funkar det oavsett HR eller BR. Och funkar det inte - ja, då är BR-formen sannerligen ingen mirakel-kur:

http://hotpot.se/hsb-sds.htm

Anonym sa...

Re; resthyresgäst okej visst kan det var så ibland. Men du utelämnar ju det viktigaste....
Är det bättre eller sämre än innan ombildningen? Blir du illa behandlad nu? Tittar dina grannar snett på dig?

Mvh
Jonas

Anonym sa...

"Är det bättre eller sämre än innan ombildningen? Blir du illa behandlad nu? Tittar dina grannar snett på dig?"

Varken eller - för ögonblicket. Men då ska man hålla i minnet den mildrande och överslätande effekt som stigande priser och ett väl tilltaget renoverings/driftslån kan ha temporärt. När priserna istället rasar och lånepengarna väl tagit slut (men räntorna kvar att betala) så kan det nog låta annorlunda.

Anonym sa...

Varken eller......bra! Jag tror att du kommer få det bättre än innan men det får framtiden utvisa!
Lycka till
Jonas

Anonym sa...

Det är lite konstigt att du nästan förutsätter att det ska "låta annorlunda". Har HGF slagit i dig en massa dumheter?
Mvh
Jonas

Robin the Raver sa...

Barbro
NI SVEK OSS HÄR PÅ SDR GULDHEDEN! MÖTET OM OMBYGGNAD SKET NI I. TACK FÖR HJÄLPEN VI FÅR EN HYRESHÖJNING PÅ 700-1000 I MÅNADEN OCH NI HAR INTE BALLARNA ATT ENS VARA MED PÅ OMBYGGNADS MÖTE --- NI VAR INBJUDNA - FY FAN FÖR HYRESGÄSTFÖRMEDLINGEN JÄVLA PACK NI ÄR TACK FÖR INGENTING
JÄVLA PACK ROBIN HERTZMAN DR. FORSELIUS BACKE 3 413 26 GÖTEBORG
UTAN HJÄLP FRÅN JÄVLA HYERSGÄSTFÖRENINGEN - VILKET JÄVLA SKÄMT!!!

Robin the Raver sa...

HURESGÄSTFÖRENINGEN BARA ETT JÄVLA SVINERI BETALA BABIANER FÖR INGENTING!
ROBIN HERTZMAN FD MEDLEM I BABIANFRBUNDET- HF RENA RAMA SKITEN SDR GULDHEDEN GBG