12 januari 2010

Vi håller demokratin i form


Lobbykartong

I morgonsoffan handlar det om lobbying denna morgon.

Enligt Wikipedia innebär Lobbying eller lobbning att intressegrupper i organiserad form framför sina åsikter till de politiska makthavarna.

Man kan undra vad det är för märkligt med det. De politiska makthavarna ska påverkas, det är lika gammalt som demokratin sa exempelvis den fd partisekreteraren Lars Stjernkvist i soffan.

Hyresgästföreningen är en typisk svensk folkrörelse som tillkommit för att ”alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad”.

Det sker minsann inte per automatik. Att få upp bostadsfrågan till att bli en politisk höjdarfråga kräver en himla massa jobb, lobbyjobb.

Det räcker inte med att studenterna inte får bostad, att unga människor köar i åratal för en lägenhet, att människor blir lurade på pengar, att man inte kan flytta hemifrån, att renoveringsbehoven växer och att byggandet måste komma igång.

Alla vi som vill att folk ska få tak över huvudet utan att det kostar skjortan måste hitta andra vägar. Lobbyvägar.

Vi jagar därför politiker allt vad vi kan. Vi annonserar. Vi skriver debattartiklar. Vi gör reklamfilmer. Vi demonstrerar. Vi arrangerar seminarier. Vi gör undersökningar. Vi stöder forskning. Vi driver rättsfall.Vi paneldebatterar. Vi värvar nya medlemmar. Vi bloggar. Vi twittrar.

Vi håller demokratin i form helt enkelt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Grunden till HGF; ”alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad” är beundransvärd!

Synd att HGF numera bara är en bromskloss som bara uppfyller hälften av ovan. Hyran är rimlig (låg) viket gör att det inte byggs hyresrätter.

Kanske dags att skriva om meningen till; Några få skall ha rätt till en god bostad till ett lågt pris.

Kanske bäst att ta bort folkrörelse i samband med ändringen...

Vänliga hälsningar
Jonas

Johanna sa...

Och nu fick vi +3% i hyreshöjning i Stockholmshem. Igen!

tack HGF för att ni Stjälper till!

Anonym sa...

HGF är syfte är väl för att värna att deras medlemmar ska ha ett tryckt bra boende, men nu ska jag som medlem kliva ur denna ruttna organisation pga.. deras agerande med pajkastningar förtal skitsnack etc.. som deras lokala oranisation bedriver när det vankas bostadsrätts ombildning. Jag tänker vara kvar som hyresgäst pga.. jag vill det,bara för det blir en bostadsrätts förening så betyder det inte att det skulle vara något negativt att stanna som hyresgäst tvärt om så blir det bättre! En Bostadsrättsförening har inget vinst syfte som allmänyttan har, och jag bor tryggare som hyresgäst i en sådan förening och kan påverka mitt boende mera en att bo kvar i Familjebostäder och fördelen med att vara hyresgäst i en bostadsrättsförening är att hyran inte höjs i samma takt som Allmänyttans.

Men den Lokala hyresgästföreningen verkar ha vinst intresse att familjebostäder ska vara kvar som ägare? eller hur var det nu, just det Hyresgästföreningen ska ju värna för sina medlemmar som dom stolt proppagerar för??

för sänkta hyror etc..

Henric sa...

Johanna: Det blev ingen höjning på över 3% hos Stockholmshem. Se här, http://bit.ly/6qGCfh

Anonym: Det finns dessvärre alltför många exempel där hyresgäster i bostadsrättsföreningar inte haft det så bra. Föreningen har kanske inget vinstintresse, däremot kan det finnas ett intresse i att alla i fastigheten ska dra sitt strå till stacken. Som hyresgäst måste dina grannar sköta hushållet åt dig, något en del kan tröttna på. Allt blir helt plötsligt personberoende, alltså vad för inställning dina grannar har till uppdraget som hyresvärd.

Johanna igen sa...

Re: Henrik 13 januari 2010 00.03

Mnja... nu hänvisar du till Barbro - som har ett incitament att "tona ner" höjningarna. Således en dålig källa.

Läser man på ex Stockholmshems sida så ser man följande:

"Nu är omförhandlingen klar för 2010 års hyror. Höjningen blir i genomsnitt 2,06 procent från den 1 april 2010. Enligt tvåårsavtalet från i fjol skulle höjningen ha varit 2,16 från årsskiftet.
Hyreshöjningen fördelas också i år olika beroende på bostadsområdets karaktär, läge och hustyper i enlighet med Hyreskommitténs rekommendation. Fördelningen görs i fyra olika nivåer.

Som lägst blir höjningen 1,15 procent och som högst 2,97 procent.

Mer information om den nya hyran får du som hyresgäst inför att den börjar gälla den 1 april."

(http://www.stockholmshem.se/Pages/News/NewsItem.aspx?id=30319).

Är det nu troligt att Stockholms innerstad med sitt A-läge i Stockholmsmodellen får den lägre eller högre hyran? Det kan du ju fundera på...

Jag har redan diskonterat 2,97% för 2010. Och noterar att jag med Hyresgästföreningens hjälp (stjälp) fått 6% hyreshöjning på 2 år.

Änn värre är det om jag tittar på de senaste 5 åren. Då har hyran ökat inte mindre än +23% sedan 2005.

Under samma tid har bostadsrätter ÖKAT i VÄRDE på undgefär samma sätt.

Slutsats:
* Hyrorna ökar allt mer aggresivt varje år. Och framgent, med det nya systemet, blir det värre

* HGF misslyckas med förhandlingarna år till år.

* I år borde hyran frysas eller sänkas med minskade kostander för värdarna. Men även här misslyckades HGF

* Med nuvarande hyresutveckling spelar det snart INGEN roll vilken ränta du har i en Bostadsrätt. För BRF blir alltid billigare.

Det var det hela.

Mvh Johanna

Anonym sa...

Jovisst Johanna, Hgf missleder medvetet, eller omedvetet sina
medlemmar och media varje år med sina pressmeddelanden ang.nivån på hyreshöjningen.
Medlemmarna vill ju veta hur mycket
pengar just de personligen måste
"diskontera" för höjd hyra.

Hur mycket riksgenomsnittet, eller hur mycket höjningen i Ankeborg kan tänkas bli är fullständigt ointressant för den som skall budgetera extra pengar till att täcka hyreshöjningen.

23 procents hyreshöjning på 5 år är
ju en skandal. Det motsvarar ju vad Michaël Kock förslog i sitt så
hårt kritiserade förslag, befinner vi oss i verkligheten redan nu på "Kock-nivå"?

mvh
Armageddon nästa