19 april 2010

Räddad hemresaNorrlands fullmäktige sett från fel håll


Igår kände jag mig lyckligt lottad som bara skulle försöka ta mig från Umeå till Stockholm. När jag anlände med Lillemors bil till Sundsvall visade det sig att tåget gett upp och ingen avgång var i sikte. Då ingrep Rädda Linjen Johan och räddade min hemresa. På så sätt kom jag med bil till Gävle där jag hade min egen stående på vänt. Resan till Umeå gjorde jag tillsammans med Kaare på hyresgästföreningen Mitt. Det har sina poänger att tillhöra en landsomfattande organisation.

Hyresgästföreningen i Norrland är van vid långa resor. Hännä oppa hant vi nå kilometer, var det en om sa. Ungefär så i alla fall.

I Norrland har man bostadsbrist, dåliga hyresvärdar, dyra nybyggen, tomma lägenheter och allt annat som präglar det övriga Sverige. Men man har också hus som måste flyttas på grund av gruvans framryckning. Där är man inte lik resten av Sverige.

Givetvis finns också bra hyresvärdar, framåtanda och satsningar på bostäder.

Men efter några dagars snack med norrländska hyresgäster råder det ingen som helst tvekan om vilken viktig del av våra liv boendet är. Och det märks som allra tydligast när man inte har någon bostad eller när det inte fungerar som det ska.

16 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Frida sa...

Om nu det nya hyresförslaget var så dåligt - varför skrev ni och lämnade in det?

Det blir ju 50-70% ökade hyror säger de ju på Hem & Hyra

Barbro Engman sa...

Jag har tagit bort en kommentar, jag förstår inte varför det är nödvändigt att vara otrevlig. Otrevligheterna var inte riktade mot mig varför jag tyckte att det var OK att ta bort

Barbro Engman sa...

Frida, vi har inte lämnat något förslag som kan höja hyrorna med 50-70%. Hem & Hyra citerade Margareta Friman-Scharin som säger att det ska bli så.

Frida sa...

Barbro - så du menar på att Margareta Friman-Scharin är knäpp och inte fattar någonting? Eller ljuger hon?

Gör era egna ordföranden i innerstadsföreningarna det också?

Eftersom din uppfattning i det hela ligger väldigt långt från övriga bedömares.

Och HUR är det då? Kan du inte förklara om det nu är helt ofarligt. Exakt hur blir hyrorna?

Anonym sa...

Spännande att Barbro gör reklam för hyresrättshulliganernas ledare på sin blogg.

Är Hyresgästföreningen och "Rädda" gänget samma nu?

varför förnekade ni det förut? ljög ni då?

Frida sa...

På sida 8 i detta dokument om Stockholmsmodellen från Stockholmshem står det att hyrorna ökat +30% i vissa områden de städer där systemet införts

http://www.stockholmshem.se/upload/pdf/Aktuellt/Stockholmsmodellen.pdf

Barbro Engman sa...

Frida, varken jag eller någon annan är "knäpp". Av någon anledning bedömer Margareta Friman-Scharin att det lagförslag som riksdagen snart ska besluta om kommer att få till följd att hyrorna kommer att höjas med 50-70%de närmaste åren. Den bedömningen är hon ganska ensam om.
I morgon ska jag träffa ordförandena i hyresgästföreningarna i Stockholms innerstad. Förhoppningsvis kommer det då att bli lättare att förstå vad de grundar sina bedömningar på.

Barbro Engman sa...

Frida, det är "prop 2009/10:185 lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag och reformerad hyressättning" som föranlett diskussionen med de fyra ordf i innerstaden plus nätverket för boendetrygghet.Enligt dem kommer hyrorna att höjas med 50-70% om denna lag går igenom i riksdagen.
2. Stockholmsmodellen, Malmömodellen, Poängen i Umeå, kvlitetshyrorna i Göteborg m fl. är alla modeller för att tillämpa det 40 år gamla bruksvärdessystemet.
Det är två skilda saker och två skilda debatter.

Barbro Engman sa...

Anonym, vem är "hyresrättshulliganernas ledare"?
På vilket sätt gör ja reklam för denne någon?

Barbro Engman sa...

Vi har jobbat på att fånga upp de frågor som ställts kring effekterna av den nya lagen om villkor för de allmännyttiga kommunala bolagen.Vi har listat frågorna och vi besvarar de i ett "frågor och svar" dokument. I morgon när vi träffar företrädare för Stockholms innerstad kommer kanske ytterligare frågor att komma. Vi kommer då att komplettera dokumentet. Jag kommer därefter att lägga ut dokumentet på bloggen trots att det med nödvändighet blir långt.

Cash is King! sa...

KATSHING!

Reporäntan ligger kvar på 0,25% och bolånen fortsatt låga!

Bostadsrätt och Villa fortsatta vinnare i låga boendekostander och hög standard. Som alltid!

Hyrorna upp 25% < 70% de kommande åren.

Är det inte dags att ombilda alltihopa så att folk får hanterbara boendekostnader och en god standard på sina boenden?

...fast ja just det - då får ju HGF inga löner och klirr i kassan. ...

Barbro Engman sa...

Alla gör sina överväganden. Om man föreställer sig att räntor alltid är låga och värdet på ens bostadsrätt eller villa alltid ökar så kan man ju tänka som du. Men så finns det dem som kommer ihåg när räntorna låg på helt andra och höga nivåer, när bostadsrättsföreningar gick i konkurs,när bostadsrätten bara gick att sälja med förlust osv. För det ändrar sig nämligen.
Men vi som vill ha frihet, som inte vill oroa oss över värdeminskningar, som vill ha frihet att flytta, som inte vill måla fasader, som inte vill skotta snö och klippa gräs vi gillar hyresrätten. Det finns så många värden i livet det är väl därför det finns 1,7 miljoner hyreslägenheter. Så visst är det bra för dig som vill bo i bostadsrätt att det finns sådana. Och visst är det bra för mig som vill bo i hyresrätt att det finns sådana.

Anonym sa...

Jag håller med Barbro. När räntan går upp med 1 eller 2 procent eller kanske 3-4 procent och man sitter med lån på 1 eller 2 miljoner, hur känns då kostnadsökningarna? När man måste flytta och får sälja bostadsrätten med förlust, hur känns det då? Visst finns det fördelar med hyresrätten.
Maggan

Margareta sa...

Hej!
Rättelse: I intervjun i Dagens Industri sade jag att hyrorna kan gå upp med 50 % på fem år i alla tillväxtområden. (siffran 70 % är lösryckt från ett tidigare sammanhang). Läs vidare i min kommentar nr 23 till föregående inlägg "man upphör aldrig att förvåna sig".
Margareta Friman-Scharin

Frida sa...

Räntan kommer att spela en mindre eller ingen roll alls inom kort.

Det kan vi tacka propositionen om nytt hyressystem och även Stockholmsmodellen för.

Även om räntan Sticker så är det dyrare i hyresrätt än i bostadsrätt.

Hyresrätten är även vid "normal" ränta dyrare än bostadsrätt - det har ju även HGF konstaterat i sin rapport.

Varför förljuger man detta från HGF håll? Är det egen kassa och lön man talar för i första hand?