27 april 2010

Vad tycker egentligen Centerpartiet om hyrorna?

Hem & Hyra hade häromdagen ett referat från en bostadspolitisk debatt.
Centerpartisten Helene Törnqvist ville införa ”mjuka marknadshyror”.

Denna mjuka variant innebär att den ” som har kontrakt får bo kvar med samma hyra på livstid, med en indexuppräkning. Men i nybyggda hus kan hyran sättas fritt”. Det är dags att bli lite crazy, sa Helene Törnqvist på debatten. Hur då crazy?

Enligt centerpartiets hemsida vill centerpartiet inte inför ”rena” marknadshyror. Men det verkar inte som om de ”icke rena marknadshyrorna” är det samma som de ”mjuka marknadshyrorna”.

För de ”icke rena marknadshyrorna” innebär enligt hemsidan att hyresgästen får ”större möjligheter att välja till och bort” och då ”kan hyresgästerna lättare påverka hyror och boendestandard så att de utgår från den boendes preferenser och önskemål.”

Fredrik Federley också han är centerpartist. Han representerar dessutom centerpartiet i riksdagen. Han tycker att marknadshyror är lösningen. Han vill inte ha några mjukisvarianter.

Lennart Petterson sitter också i riksdagen för samma parti.

Han skrev på min blogg att ”Centerpartiet ser inte marknadshyror som en lösning men att hyreslagstiftningen behöver förändras är det ingen tvekan om. I detta ligger bl.a. att ta bort allmännyttans hyresnormerande roll. Däremot är förutsägbarheten för hyresgästerna viktig. Undertecknade avtal ska gälla och man ska vara trygg i sitt boende.”

Vad tycker Centerpartiet, som parti betraktat alltså, om hyrorna. Ska de vara mjuka, rena, indexuppräknade, förhandlade fria, trygga eller crazy?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Barbro skriver:

"Däremot är förutsägbarheten för hyresgästerna viktig. Undertecknade avtal ska gälla och man ska vara trygg i sitt boende.”

Som med den senaste hyresuppgörelsen för oss på södermalm som skulle vara 2 år... men revs upp och höjdes efter bara ett år av HGF?

Det skulle bli 2,16% i år - men vi fick 2,97% höjning.

Är det den typen av "förutsägbarhet" som HGF vill att det ska vara?

Barbro Engman sa...

Jag ska be någon i Stockholm att svara. Vad jag vet så revs inte tvåårsavtalet upp.

Terje sa...

Hej Anonym boende på Södermalm.
Låter konstigt. Kan du höra av dig med en adress så skall jag omgående kontrollera och återkomma.
terje.gunnarson@hyresgastforeningen.se mobil 0703-01 61 50
Vh
Terje

Federley sa...

Barbro, de mjuka marknadshyrorna med en övergångsmodell är det jag som tagit fram.
Målet är marknadshyror men det kan inte införas på befitnlgia kontrakt utan när kontrakt går vidare.

Anonym sa...

Bra Federley! Se där en riktigt bra idé. Ingen far illa av detta förslag.

Förutom HGF..........Vad säger du om det förslaget Barbro?

mvh
Jonas

Barbro Engman sa...

Jonas, som tur är för hyresgästerna så är det bara Federley, och möjligen centerpartiet, som vill ha marknadshyror, även om det inte sker direkt. Genom det förslag som regeringen ( där fö centerpartiet ingår) lagt på riksdagens bord så är hotet om marknadshyror avvärjt för lång tid framöver.

Anonym sa...

Men Barbro kan inte du se det fina i förslaget?

Vi får bort svarthandel och långa bostadsköer i ett föråldrat system samtidigt drabbas inte de som bor där idag.

Hur kan någon inte se det som bra?

Eller är det din 100 000/månad du är orolig ska försvinna.

Mvh
Jonas

Anonym sa...

Intressant att känd politiker svarar. Då har jag en direkt fråga: Hur ser du på ombildningarna i stockholm(även förorter inräknat) idag? Jag är borgerlig väljare men mkt besviken på joakim larsson som inte lyssnar på väljarna när det gäller denna fråga. Vet att vissa fp-politiker inte gillar ombildningspolitiken som den är idag. Vad anser centern och vad vill ni göra kring detta? Vet många borgerliga väljare som är mot ombildning på det sätt det går till idag.

Anonym sa...

Frågan var till Federly.