23 april 2010

Tack och lov för SJ


Idag befinner sig flygplanen i luften igen men det kunde man inte veta igår så jag satsade på tåget i går kväll. Men å andra sidan slipper jag fundera på om flyget till Halmstad gick genom zon 1 eller zon 2. För det som var omöjligt igår är möjligt idag. Zon 2 är plötsligt farbar.

Hur den omsvävningen gick till skulle man vilja veta. Det som kändes så tryggt när Transportstyrelsen lät meddela att man inte tänkte ge sig in i några äventyrligheter bara för att EU delat in luftrummet i 3 zoner. Det skulle bara åkas i zon 1.

I Halmstad har det kommunala bolaget (HFAB) en öppen bolagsstämma idag. Jag ska prata om Hyresrätten – ett attraktivt boende för framtiden.

Det kommer inte att bli svårt. Hyresrätten och framtiden är för evigt ihopkopplade. Det gäller däremot att få till det attraktiva i alla dess bemärkelser. Där finns det en del ogjort.

Hyresgästföreningen i Västra Sverige frågar hyresgästerna varje år hur de har det hos sina hyresvärdar. HFAB kom på 15:e plats och är nöjda med det. Nu när de satsar på framtiden borde de ha förutsättningar att kliva upp en bit till på listan
Centerplan kom allra sist på 75:e plats och borde inte vara nöjda. Det krävs nog en hel del framtidsfunderingar om man ska ta sig upp från en sistaplacering.

De allmännyttor som ägnat sig åt att sälja ut sitter förstås inte och tänker på vare sig framtiden eller attraktiviteten. För den tänker de göra sig av med.

I morgon är det kampanjdags igen. Göteborg denna gång. Tack och lov för SJ

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack och lov för SJ? Detta extremt misskötta bolag som med näbbar och klor slåss för att få behålla ett monopol. Lurendrejeri med "Billiga resor" och som inte klarar av en svensk vinter.... när man har sin verksamhet i just Sverige.

- Hur är det med analysen Barbro?

Barbro Engman sa...

Jag erkänner direkt, det är en ganska så lättvindig men för dagen giltig analys.
Det gick att komma dit jag ville med SJ. Det var jag helt enkelt glad för.
Trevlig helg

Anonym sa...

En sån tur att din lättvindighet bara sträcker sig till SJ.

Anonym sa...

Anonym, skojar du? Varför så sipp och snipig?

/Innerstadare i stockholm

farbror Frej sa...

Nedanstående hör inte helt ihop med just detta av Barbros blogginlägg, men jag kan inte låta bli att dela med mig av denna dags-aktuella jämförelse:

Ska i dagarna teckna hyreskontrakt för en liten etta i gamla Råsunda för 2200 kr/mån. Det tog ca 18 månader från start till mål och 50+ intresseanmälningar med "tyvärr..." som svar, innan det blev napp.

Cirka tre stenkast därifrån har en motsvarande liten bostadsrätt precis sålts för 1410K.
Nästan 2000 kr i månadsavgift + 6% annonserad höjning juli 2010. Enligt SBAB lånekalkyl:
4863kr i månaden. Vad bedömmer SBAB att räntan säkrast bör ligga för att de ska våga
sig på att låna ut 7-årigt bundet? Jo, 5.23%, vilket resulterar i en månadskostnad på
7254 kr i månaden. Exklusive övriga höjda BR-utgifter.

7 år är väl inte så lång tid - jag minns händelser från 2003 som det var igår. Någon skillnad i standard? Jo, bostadsrätten är 7 kvadrat större (28 kvadrat) och det finns en mini-balkong nätt och jämt stor nog att placera en (1) stol där. Skicket på lägenheten i övrigt är av bilderna att dömma ungeför det samma.

Har jag gjort en dålig affär sett ur det ekonomiska risk-perspektivet? Skulle inte tro det.