01 juni 2012

Myt att byggbranschen inte kan bygga hyresrätter



Gunnar Nordfeldt, Koncernchef  Byggvesta
Myt att byggbranschen inte kan bygga hyresrätter, säger Gunnar Nordfeldt, koncernchef Byggvesta på Newsmill där det pågår en bostadspolitisk debatt.

Det är så bra när någon som faktiskt bygger säger att det går att bygga. Många andra bygger också fast de säger att det inte går.

På den Stora Fastighetsdagen på Grand Hotell framträdde en rad ägare och investerare och berättade om hur duktiga de var. De gjorde strålande affärer och de byggde än här än där. Fast egentligen gick det inte. Först när vi inför marknadshyror skulle det gå.

Per post kommer det många tjocka och färgglada årsredovisningar från privata fastighetsägare och allmännyttor. Kollar man in sista raden förstår man inte varför de är så misslynta. Det går ju bra, väldigt bra för många. Det är väl därför de driver sina bolag vidare och expanderar.

Fast i de hus de flesta av de bygger är det alldeles för dyrt att bo. De borde jobba hårt med att få ner byggkostnaderna.

”Om vi ändå hade marknadshyror skulle allting ordna sig”, är ett vanligt förekommande yttrande som man fortfarande kan läsa i kommentarsfält till bostadspolitiska diskussioner skriver Håkan Forsell,  urbanhistoriker, på Newsmill

”Om det vore så att fria priser skulle få bostadsproducenter att mätta efterfrågan skulle det redan hänt med bostadsrätter. Där råder ju fri prissättning.

Och ändå byggs det i våra storstäder mindre än hälften av behovet. Varför skulle helt andra samband mellan lönsamhet och produktion skulle råda för hyresrätter än för bostadsrätter?”

Det kan man verkligen undra.

Håkan Forsell skriver också att: ”Former för reglering inom hyressektorn har funnits och finns överallt i världen och är långt ifrån något marknadsfientligt socialdemokratiskt påhitt av svenskt snitt.

De mest bysantiska hyresregleringarna i världen finns exempelvis i New York, och även där har lagstiftningar tillkommit för att främja social stabilitet och sektoriell utsatthet. Till yttermera visso finns det flera indikationer på att bostadsmarknader i flera västländer – och särskilt i USA – rör sig i riktning mot utbyggnad av hyresskydd och därtill olika former av subventioner och skattelättnader för att åstadkomma fler hyreslägenheter i växande städer.”

Men om vi vill ”öka förmögenheten för befintliga fastighetsägare, öka hyresgästers och blivande bostadsköpares boendekostnader, låsa fast större delen av samhällets ungdomar i bostadsbrist eller låta dem bli offer för legaliserat ocker på andrahandsmarknaden; höja entreprenad- och byggmaterialprisar och hålla nere byggandet av hyresrätter – ja, då är alliansens s.k. bostadspolitik rätt ledstjärna”, skriver Håkan Forsell.

Följ debatten på Newsmill. Det kommer fler inlägg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bostadsbrist har vi ju redan och den har ju uppstått inom bruksvärdesystemet. Vad menas med att mättnaden på BR inte har uppfyllts? Priset reglerar ju efterfrågan där. Att vilja bo i BR är inte samma sak som att man kan!!

I NYC har du till största del fri prissättning, men det finns regleringar i form av Rent Control. Dessa vänder sig till obemedlade hushåll, men mäsrkligt nog finns det personer utanför den kretsen som lyckats få tag på ett sådant kontrakt!!

En sådan ordning är väl egentligen allmännyttans kärna, att med skattepengar sörja för de behövande, inte att förse en andel av skattebetalarna med subventionerade hyror, medan en större andel av de som betalar inte kan åtnjuta samma förmåner, bara betala för de andra.

//JEsper

Anonym sa...

Tesen om förmögenhetsöverföring via ombildningar är direkt fel. Verkligheten är en annan och bygger på ren juridisk logik. En bostadsrättsfastighet finns inte förrän fastigheten tas över av en bostadsrättsförening. Så det finns inget BR-pris dessförinnan.

Den berörda fastigheten har ett objektivt värde som hyresfastighet. Det är det verkliga värdet.

Påståendet om underpris i ombildningar är alltså bara simpel demagogi.

Alltså kan inte ett kommunalt bolag sälja en fastighet för ett pris som motsvaras av summan av samtliga BR-lgh marknadsvärde. Det torde i avtalslagens mening i så fall vara ocker, såsom i Sundbyberg!

//Jesper

Anonym sa...

Hej Barbro!
Förespråkar du ett nytt statligt subventionerat miljonprogram likt den på 1970-talet?

Det som byggdes då håller ju på att rasa ihop idag efter dåligt underhåll från allmännyttiga bostadsbolag.