30 november 2012

Den gåtfulla bostadsbristen och lite fredagsfilmer

Den som letar efter någon som tycker att vi inte behöver bygga bostäder kommer att leta förgäves. Det är sällan alla är så överens.

Men denna totala enighet över alla blockgränser i politiken har bara lett fram till sjunkande byggprognoser och att alltfler ropar allt högre om att vi behöver bygga bostäder.

Men inget händer. Jo lite. Vi bygger få men dyra bostäder. Vi bygger om bostäder med rimliga hyror till bostäder med dyra hyror.

Och alla skyller på alla. Attefall skyller på gamla regeringen, den som satt för sex år sedan. Byggbolagen skyller på kommunerna som skyller på regeringen som skyller på kommunerna som skyller på oligopolet som skyller ifrån sig.

För massor av år sedan var Hyresgästföreningens reklamfilm full av studenter som i bästa fall kunde blicka fram mot ett liv i andrahand.Sedan dess fylls tidningarna varje år av artiklar om bostadslösa studenter.

Tillväxten hotas av bostadsbristen säger Handelskammaren. Vi kan inte rekrytera personal säger arbetsgivarna. Vi skulle kunna bygga om hyrskatten försvann säger bostadsföretagen. EU varnar för svenskarnas låneskulder

Och nu säger till och med riksbanken och Stefan Yngves att vi måste bygga. Hushållens låneskulder blir allt högre och priserna på bostäder hålls uppe av bostadsbristen.

Riksbanken:%20Bygg%20mer!

En del skyller på hyrorna. Kraven på marknadshyror flyter upp med jämna mellanrum.
Men vem vill ha det så här mitt i brinnande bostadsbrist?Så den som sitter på bostadsfrågorna i regeringen har alla chanser att agera kraftfullt och på kuppen kanske också väljarunderlaget skulle öka. Men framförallt skulle folk få någonstans att bo.

Inga kommentarer: