05 november 2012

Du får trösta dig med att det byggts för lite under 20 år

Vi har byggt för lite de senaste 20 åren är utan konkurrens Stefan Attefalls allra vanligaste inledningsreplik. Och det kan väl vara bra att veta. Men mera intressant är när Stefan Attefall tänker bidra till att vi kan börja bygga bostäder igen.

KD har haft bostadsminister posten i 6 år av denna 20-åriga nedgångsperiod. Det tar lång tid att bygga hus, brukar Stefan Attefall också säga. Jo men visst, men man måste väl börja någon gång.

Vi är i ett akut läge där bostadsbristen hotar tillväxten och jobben. Regeringen måste släppa sina låsningar kring byggandet. Stimulansåtgärder accepteras och anses vara bra för samhällsekonomin på alla möjliga områden. Men inte när det gäller att få igång byggandet. Då är det tvärstopp. Då bryts ordet stimulans utan mot subvention och är därmed förvisat till politikens skämmiga hörn. För subventioner har lika dålig politisk klang som bidrag. Avdrag och stimulansåtgärder däremot, det är grejer det.

Under tiden bostadsbyggandet ligger i träda satsar regeringen hårt på att "utnyttja beståndet bättre". Maria Rankka på Stockholm handelskammare ryckte ut igår i syfte att rädda regeringens andrahandspolitik.

Nu kommer sannolikt Sverigedemokraterna att rädda regeringen. Åtminstone verkar det gälla den del som handlar om att få ta ut högre andrahandshyra än idag.

Jag tycker ändå att det var ett plus i kanten för Maria Rankka att hon medger att det blir högre hyror och inte låtsas att det kommer att hjälpa alla de ungdomar som befolkar andrahandsmarknaden idag eller i morgon.

Utom en del. De som kan betala.

Så Maria Rankka drog väl den enda rimliga slutsatsen när hon sa att även om det blir högre hyror så får åtminstone de som har råd att betala en bostad. Och det var hon nöjd med. Jag tycker att det är en bra sammanfattning av regeringens bostadspolitik. Har du bra med pengar så behöver du inte vara orolig då fixar det sig. Har du däremot en icke konkurrenskraftig ekonomi så fixar det sig inte.

Du får trösta dig med att det byggts för lite under 20 år och att det ser ut att hålla i sig. Du förmodas också nöja dig med, precis som Handelskammaren, att åtminstone några fler kan få bostad när hyrorna höjs.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bra att folk får bostad, Barbro?
Eller är det ett personligt behov du har att gnälla och klaga på allt och alla?
Din stackare.

Barbro Engman sa...

Anonym. Det är alldeles utmärkt om människor får en bostad. Det är hela min poäng. Men det jag inte kan acceptera att man ska behöva nöja sig med att bara de som kan betala riktigt bra ska ha den rätten. Borde inte ett land som Sverige kunna mer än så? Vi har för låga ambitioner. Jag förstår inte varför vi behöver vara i ett läge där vi ska hurra för att några stycken får bostad när 248 000 ungdomar saknar bostad. Borde vi inte kunna bättre. Det är de bostadslösa det är synd om. Det är lite synd om dig också som inte tror regeringen om att kunna mer än så här.

Weronica signesdottir Högberg sa...

Mänskliga rättigheter gäller inte då med den cynismen, som "råd att bo" ?
Vilka nya generationer kommer att kunna välja Thailand som bostadsland och emigrera för att slippa höra & läsa , uppleva denna vidriga cynism?
Den 20-.åriga nedgångstiden är en repris av den mellan 1921-1944 då SABO:s Byggnads AB Mimer byggde 2 hus och ingenting på 20 år, mellan 1924-1944 i Västerås under industrialismens framväxt.
De flesta av lägenheterna i det ena hyreshuset förblev outhyrda pga för höga hyror och då var det byggt för tjänstemän, inte industriarbetare!!!!
Med facit i hand från 1:a halvan av 1900-talet i nutid kan ansvariga inte skylla ifrån sig denna gång.