20 november 2012

Plötsligt händer det: 1 och 2

Plötsligt händer det 1.

Stockholm Handelskammare ”tycker att bostadsbyggandet måste ges stöd” stod det att läsa i DN i fredags (ej på nätet).

Det är en nyhet det.

Bostadsbristen är skadlig för tillväxten och nu behövs det ett stöd för att få igång byggandet. Denna ärevördiga institution som sedan länge är en svuren anhängare av marknadens välsignelsebringandekrafter har nu blivit stödanhängare.

Det som ska byggas måste vara hyresrätter, säger de dessutom.

Hyresrätter har Handelskammaren gillat förut men glädjen över detta har grumlats av att de tror att marknadshyror är lösningen. Det är inte så många som tror på det längre så det är lite synd att de fastnat i den frågan.

Ett besök i ett nybyggt bostadsområde kan kanske få Handelskammaren på andra tankar. De hyrorna är det inte många som fixar. I vart fall inte merparten av de som ska bidra till Stockholms tillväxt.

Plötsligt händer det 2.

I Fastighetsnytt kan man läsa ett referat från Business Arena.

”Det som hände 1990 var det största som hänt inom den svenska bostadspolitiken. Man ville gå från ett subventionssystem till ett mer marknadsmässigt system med det gick kanske inte riktigt som man hade tänkt sig. Att Sveriges bostadsbyggande 20 år senare skulle vara ett av Europas lägsta var det nog ingen som hade räknat med”, sade Ulf Perbo, statssekreterare hos minister Attefall.

Jo, men visst nog är det så allt. En ny kontakt mellan Socialdepartementet och Handelskammaren vore kanske något för Perbo att överväga.

Då kunde man kanske enas om att döpa om det som i byggsammanhang kallas subventioner till det som i andra sammanhang kallas stimulanser.

Då kan kanske regeringen befrias från sitt krampaktiga motstånd mot allt i den vägen som kan få igång byggandet, ombyggandet eller energieffektiviseringarna.

Finansdepartementet kan ju avskaffa hyrskatten också. Bara det kan ge 8 000 nya bostäder.

De dagar när man läser sådant i spalterna vill man ju gärna heja lite på både Perbo och Handelskammaren.

Inga kommentarer: