29 april 2013

Bruksvärdessystemet ger en god avkastning och ett starkt besittningsskydd eller så raserar det våra städer?Big news i Svenska Dagbladet, Hyresfastigheter ger bra avkastning.

I ärlighetens namn ska väl sägas att det inte stod att läsa på ledarsidan i SvD utan i en annons några sidor längre bak.

I annonsen, från Hyresfastighetsfonden, lovprisas bruksvärdessystemet. Det ”har bidragit till en stabil och långsamt stigande hyresutveckling ” och för att det ”över tiden visat god avkastning i förhållande till risk”.

I fredags beskrev riksdagsledamoten Ola Johansson (C) samma bruksvärdessystem på twitter dock i ett något dystrare tonläge skulle man kunna säga.

”Det bästa sättet att rasera en stad är inte att bomba sönder den, utan det är genom att införa en effektiv hyresreglering”.

Nu vet man inte om Ola Johansson är orolig för att Sverige ska införa hyresreglering eller om han tycker att det förhandlingssystem som bidragit till en ”stabil och långsamt stigande hyresutveckling som över tid visat god avkastning” i själva verket är just en sådan form av hyresreglering som ligger som en bombmatta över stad och land.

Alla är överens om är att Sverige har en omfattande bostadsbrist. Den slår mot enskilda människor och mot samhället. Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, tycker att vi ska inrätta en blocköverskridande byggkommission.

Vi måste investera oss ur krisen skriver Kristina Persson på fd vice riksbankschef på SvD Brännpunkt.

Stefan Attefall (KD) vill att det ska bli sexigt att bygga för vanligt folk.

Alla är även överens om att det byggs för få bostadsrätter, villor och hyresrätter.

Villaägarna redovisade här om dagen att villapriserna numera är ouppnåeliga för de flesta. Bostadsrätter slutar de bygga när de inte får ut de priser de vill.

Observera att det inte finns någon Hyresgästförening i villa eller bostadsrättssammanhang som undrar vad man ska betala för och som hävdar att boendekostnaden ska bero på den standard och kvalitet man får.(Bruksvärdessystemet)

Så det blir lite knepigare när man ska hitta syndabockar till det låga byggandet av villor och bostadsrätter. Eller hur Ola Johansson? Det är ju så enkelt på hyresmarknaden där allt är ”hyresregleringens” alt Hyresgästföreningens fel. Denna uppfattning är inte så spridd som man kan tro. Den odlas mest hos särintresset Fastighetsägarna och lite överraskande måste man ändå säga av Ola Johansson (C)

Nu blev ju annonsen i SvD lite trökig mot slutet.
För där visar marknaden upp sig i sin allra tjusigaste form.

Det är samma bruksvärdessystem som ger den höga avkastningen som är orsaken till att det inte byggs menar nämligen annonsören. Och det ska givetvis utnyttjas. Hugade investerare uppmanas därför att satsa på en fortsatt stor och långvarig bostadsbrist.

Förutom att bruksvärdessystemet ju inte tillämpas på nyproduktion, vilket verkar populärt att glömma bort, så räknar man kallt med att ingen kommer på idén att försöka bygga bort bostadsbristen.

Den höga avkastningen på hyresfastigheter tänker de uppenbarligen inte använda för att investera i nyproduktion. Annars vore det väl en förväntad åtgärd hos de som står den sanna läran om marknadsekonomin nära. Teorin om tillgång och efterfrågan verkar ha förlorat i populäritet.

Det är bostadsbristen som håller uppe priserna på villor, bostadsrätter och hyresrätter.
Så marknaden kommer givetvis att ha en begränsad lust att göra något åt detta guldläge.

Återstår då Stefan Atttefall och det sexiga byggandet. Som tur är så har de allmännyttiga bolagen precis ett sådant sexigt uppdrag att bygga för vanligt folk även om det är ett lite mindre sexigt ordval i lagen.

Dags för allmännyttan att kliva in och bygga nu när marknaden satsar på bostadsbrist?.Inga kommentarer: