11 april 2013

Den absolut bästa politiska påtryckarmetoden just nu är skattefusk och svarthandel

Betala inte skatt sådant kan straffa sig. Den absolut bästa politiska påtryckarmetoden just nu är skattefusk och svarthandel.

Den som anlitar hantverkare, betalar skatt och lägger kvittona på hög är chanslösa. Nej man ska anlita svart arbetskraft och undvika kvitton då kan man räkna med politiska åtgärder. För allt som är svart ska göras vitt och skatteavdrag är vägen bort från det svarta.

Så när villaägarna inte betalade vad det kostade att anlita hantverkare så infördes ROT avdrag. När det uppdagades att barnflickor och städerskor inte fick betalt som de skulle så fick vi RUT avdrag.

Någon tog sig före med att argumentera för ett ”krut-avdrag” (för den som anlitar en kulturarbetare). Men då skrev kulturministern "att huvudskälet till rot och rut var det omfattande skattefusket på dessa områden, regeringen ville kort och gott göra svarta jobb vita. Jag vill ogärna tro att det problemet är lika stort i kultursektorn".

Man anar att om det bara hade förekommit lite mer skattefusk i kultursektorn så skulle även ett krut avdrag vara möjligt.

Fastighetsägarna ( varje gång jag skriver med stort F så menar jag oragnisationen Fastighetsägarna) anser att det förekommer en omfattande svarthandel med deras medlemmars hyreskontrakt. Ingen har kunnat klarlägga i vilken mån fastighetsägarna själva är inblandade och hur omfattande det är.

Men Fastighetsägarna driver givetvis den till synes framgångsrika lobbylinjen att svarthandeln måste bort och göras vit. Enda sättet är att höja hyrorna till svarthandelsnivå.

Hela dagen igår berättade SR om människor som tvingas flytta från sina hem pga de hyreshöjningar som följer av en renovering utan att veta vart de ska ta vägen.

Stefan Attefall (KD) är bostadsminister och han fick frågan om det inte var lite orättvist ändå att villaägarna får göra ROT avdrag men inte hyreshusägare.

Vad svarade han? Jo, det var ju för att villaägarna skattefuskade som vi införde ROT. Att det sedan inneburit att landets villaområden renoverats till en kostnad för skattebetalarna på ca 14 miljarder om året verkar vara en slags ointressant biprodukt av det hela. De kan både byta rör och slippa flytta.

Sedan upprepade han att det är de som äger husen som har ansvaret. Vem som äger villaägarnas hus är en hittills obesvarad fråga. Jag trodde det var villaägaren. Hen skulle då enligt Attefalls logik vara ansvarig för att renovera och inte komma och begära hjälp
från skattebetalarna,

Attefall sa också att det skulle bli orättvist gentemot dem som redan renoverat sina hyreshus.

Jomen visst, men så är det väl med alla politiska reformer. Men går från ett läge till ett annat i hopp om att lösa ett problem.

Politiker ska inte vara kallhamrade typer de ska vara bekymrade över hur det ska lösa sig för alla dessa enskilda människor som står utan bostad efter att ha fått hyreshöjningar de inte klarar av.

Alla kommer vi ihåg hur KD slogs för att "änkorna i skärgården" skulle kunna bo kvar i sina hus. Då ändrades fastighetsskatten.

Nu vill vi se när KD slåss för att hyresgästerna inte ska behöva gå från hus och hem på grund av ett orättvist skattesystem.

Inga kommentarer: