25 februari 2008

GPS i politiken

Om man inte lyssnar ordentligt på uppmaningarna från den metalliska men bestämda rösten som hörs från GPS-navigatorn kan man hamna hopplöst fel. Nu är det så klurigt uträknat att navigatorn hela tiden tar nya tag och funderar en vända till. Från de första desperata uppmaningarna, ”gör om rutt”, ”gör om rutt” övergår hon (det är alltid en hon) snabbt till att anvisa en ny vägbeskrivning. Den är helt anpassad till det läge bilen befinner sig i just då. Inget tjafs om att återgå till de ursprungliga planerna utan full fart framåt med hänsyn taget till de nya omständigheterna och vilka vägar det finns att välja på. Kör man fel kan man ompröva sin position och hamna rätt igen.

Tänk om det fanns en GPS i politiken som snabbt kunde analysera de felaktiga vägvalen och tjoa till när politiken är på väg ut i geografin. En kraftfull röst som ropar, ”gör om rutt”, ”gör om rutt” för att sedan övergå till en konstruktiv beskrivning av de nya möjligheterna - typ kör inte runt, runt i rondellen utan kör in nästa avfart; den som leder framåt.

Den svenska bostadspolitiken är satt under lupp och ska granskas ur ett EU-perspektiv. Allt tyder på att en politisk GPS är en akut nödvändighet för att vi inte ska hamna i terrängen och bli kvar där. I avvaktan på en rejäl GPS med mera distinkta varningar borde TEMO och andra opinionsinstitut kunna tjäna som vägledning. För svenska folket vill inte ha marknadshyror, något som liknar marknadshyror, marknadshyror light, efterfrågestyrda hyror, marknadsanpassade hyror, målhyror, rikthyror, fria inflyttningshyror etc. De vill ha en bra bostad till rimlig kostnad. Det finns en otroligt stor uppslutning kring bruksvärdessystemet och hyrestaket bland väljarna i alla varianter av politiska partier. Lyssnar ni på era väljare och politikens GPS, TEMO och de andra så kan ni höra en röst som ropar, ”gör om rutt”, ”gör om rutt”.

Utredningen ska lämna sina förslag till Mats Odell den 18 april, så tiden lider och vi med den. För allt tyder på att svenska folket får just de hyror de inte vill ha. Den politiska navigatorn är ur funktion och allt tyder på att man kommer att skylla på EU. Som vanligt är när man misslyckats med den inhemska politiken.

2 kommentarer:

BoJonas sa...

Rätta takter Barbro! Hoppas att du får många läsare. Men visst är det kul att Odell vill att lägre standard ska ge lägre hyra? Som om det inte vore så...

Kram
Jonas H

Anonym sa...

Man kan ju alltid köpa nya röster till sin GPS. John Cleese finns tydligen som tillval.

Jag vet inte om man kommer fram fortare eller ens säkrare guidad av en långbent engelsman som ständigt varnar för att tala om kriget, men man har åtminstone lite roligt på färden.

Å andra sidan kanske det redan finns nog med galenskaper i bostadspolitiken (och köpa röster tror jag inte du behöver).

Om vi hade politiker som såg till att lära sig använda karta och kompass så att de åtminstone kunde skilja på vädersträcken innan de spelar moderna och försöker uppgradera sina navigationssystem, så vågar kanske vi hyresgäster slappna av och njuta av resan.

Nu blir jag bara åksjuk.