Jag har alldeles på egen hand beslutat mig för att bo i hyresrätt. Jag har efter noggrant funderande valt en i mitt tycke hygglig hyresvärd, det allmännyttiga bostadsbolaget Tunabyggen. Jag har utöver det valt att bo i Borlänge, visserligen till mångas ohöljda förvåning med ändå (fast man är född i Falun kan man ju faktiskt bo i Borlänge!)
Jag har ägnat mig åt den mycket populära sysselsättningen - att välja - helt enkelt. Vi väljer och väljer, vi tvekar och tvekar. Vi får ångest över alla felval vi förmodligen gör och som säkert kommer att stå oss dyrt i framtiden.
I vart fall i bostadspolitiken verkar nu tanken vara att vi inte ska ha så många valmöjligheter som tynger ner oss längre.
Så redan idag kan dina grannar rösta bort dig och din hyresrätt och rösta för att det ska bli bostadsrätt istället. Blir du sur och vill bo kvar får du en ny hyresvärd, dina grannar. Så flög dina egna val all världens väg. Dina grannars val var mera värda än dina. Nu ska denna valfrihetsbegränsning kompletteras med en ny variant.
Om det är många som vill bo där du bor är tanken att hyran ska höjas ända tills de intresserade hyresgästerna inser att de inte har råd att bo där och ger upp sin plats i kön. Då har vi nämligen fått balans på hyresmarknaden säger den utredning som på Mats Odells uppdrag klurat ut denna nyordning. Förmodligen får även den som bor i ett attraktivt läge ge upp sin lägenhet med tiden - om de inte har pengar förstås. Då kan du förstås fortfarande välja att bo kvar.
Man vill helt enkelt ”lämna plats och luft åt människor med lite bredare ekonomiska marginaler” som Lena Sundström beskrev det hela i Aftonbladet igår. Man kan ju tycka att de med breda ekonomiska marginaler redan har både plats och luft så det räcker.
Den gamla sanningen - den som inga pengar har den får gå med rumpan bar- verkar inte ha förlorat i aktualitet. Nu är det upp till Mats Odell och regeringen att säga ja eller nej till detta förslag. Stalltips: Han kommer att säga ja om inte människor blir tillräckligt ilskna och opinionssiffrorna tillräckligt låga.
29 februari 2008
Valfrihet - är det att inte ha något val?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Visst är det intressant att Odell vill införa en modell som liknar fastighetsskatten...
Fastighetsskatten kritiserades för att betalningsviljan hos dina nya grannar tillåts påverka din boendekostnad. Nu kan det bli så att betalningsviljan hos bostadsrättsinnehavare ska påverka din hyra. Helt sjukt!
Dessutom är det ju faktiskt så att väldigt få bostadsrättsinnehavare faktiskt har den boendekostnad som priserna på bostadsrättsmarknaden speglar. Troligen har de redan varit med och tjänat pengar genom tidigare "bostadsaffärer".
Att dessutom utgå från köerna hos bostadsförmedlingen gör inte saken bättre. Hur många står inte i kön för att byta till bättre bostad trots att de redan har en lägenhet? Genom att stå där och köa ska systemet göra att man driver upp hyrorna så att färre bryr sig om att köa.
Ja, visst är det lätt för de som redan har bott några år. Deras boendekostnader är ofta försumbara. Det är ju de 636 000 som inom kort skall flytta hemifrån som drabbas av ohemula boendekostnader.
En annan fiffig Odell-lösning är ju att vi skattebetalare på nåt mystiskt sätt går i borgen för dem som inte har råd att tex ombilda. Och detta och massa andra beslut minskar ju ytterligare utbudet av hyresrätter. Och när utbudet minskar, allt annat lika (Ceteris paribus för nationalekonomer) ökar priserna ytterligare... i detta fall för att hyra!
Det är synd om gamla, sjuka och elefanter som min lärare sa en gång...
Skicka en kommentar