27 februari 2008

Mambo, sambo, delsbo, smygbo, kombo, flerbo...När människor inte har eget tak över huvudet står bo-förkortningarna som spön i backen.

Om det är bättre att husera hos mamma som mambo eller att vara smygbo och tvingas smyga in och ut hos kompisarna för att inte störa ska väl vara osagt. Det gamla talesättet om att egen härd är guld värd är väl det som gäller för närvarande.

Men inte ens de som lyckats hitta sig en egen boning är säker i dessa utförsäljnings-och budgivningstider, Studentskrapan har förstås inte undkommit i utförsäljningslustarnas tidevarv. Budgivningen är avslutad. En av de intresserade köparna är Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB.

– De kan studentbostäder och de är en garant för att det inte blir några kraftiga hyreshöjningar, säger Ida Klasén, vice ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Jo men visst, rädslan för kraftiga hyreshöjningar och bostadslöshet är en realitet för många. För ännu fler lär det bli. En realitet alltså.

Om det går att vara obekväm med en tidsanda så är jag definitivt det.

I Frankrike har studentkåren drivit kampanj där ovanstående affisch spelat en central roll och dessutom haft betydelse.

Om man översätter det hela så står det. Vissa påstår att studenter inte har några problem med bostäder. Bygg fler bostäder åt studenter!

Kampanjen har lett till att utbildnings- och forskningsminister Valerie Pecresse den 15 februari meddelade att man lägger 620 miljoner euro för att bygga 40 000 studentlägenheter (och rum) fram till år 2014.

Något att ta efter kanske. Allt är värt ett försök. 636 000 ungdomar är på väg ut på bostadsmarkanden. Någon borde bry sig. Mats Odell till exempel.

Inga kommentarer: